Hopp til innhold

Gaero av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaero av Baekje
Hangul: 개로왕, 근개루왕 (f.: 경사, 여경)
Hanja: 蓋鹵王, 近蓋婁王 (f.: 慶司, 餘慶)
RR: Gaero-wang, Geungaeru-wang (f.: Gyeongsa, Yeo Gyeong)
MR: Kaero-wang, Kŭn'gaeru-wang (f.: Kyŏngsa, Yŏ Kyŏng)
Konge av Baekje
Født415Rediger på Wikidata
Død475Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
FarBiyu
SøskenGonji
BarnMunju
Gonji[1]
Regjeringstid455 - 475

Gaero av Baekje (født 415, død 475) var 21. konge i det koreanske kongedømmet Baekje.

Han var eldste sønn av den 20. kongen, Biyu og døde i kamper om Baekjes hovedstad ved dagens Seoul, da denne falt etter angrep fra Goguryeo.

Kongemakt

[rediger | rediger kilde]

Gaero forsøkte å styrke kongens kontroll over aristokratiet ved å velge embedsmenn fra sin egen Yeo-klan på bekostning av de mektigere Hae- og Jin-klanene.

I 469 beordret han et overraskelsesangrep på byen Cheongmongnyeon (청목령, 靑木嶺) nær dagens Kaesong) og gjenerobret den fra Goguryeo. I 472 sendte han en tributtdiplomat til det nordlige Weidynasti der han bad om støtte for å stå imot Goguryeos angrep. Det ville ikke Weihoffet gi, fordi en forsøkte å unngå krig med Goguryeo som på denne tiden var en mektigere stat med en større hær, samtidig som en kjempet mot sørdynastiene.

Samguk Sagi skriver at Jangsu av Goguryeo tidlig på 470-tallet sendte buddhistmunken Dorim, som egentlig var en Goguryeoagent. Dorim utnyttet Gaeros lidenskap for spillet baduk for å få innpass og overtalte kongen til å ignorere landets forsvar til fordel for offentlige arbeider.

Hovedstadens fall

[rediger | rediger kilde]

Jangsu iverksatte sitt angrep i 475 med 30 000 soldater, slo seg igjennom Baekjes forsvar på sju dager, erobret Hanelva og områdene rundt samt Baekjes hovedstad Wiryeseong. Gaero ble tatt til fange og brakt til Achafestningen, der han ble drept av to Baekjeavhoppere til Goguryeo. Baekjes allierte Silla sendte 10 000 soldater men kom for sent.

Gaero var den siste av Baekjemonarkene som regjerte fra Baekjes historiske kjerneområde ved Hanelva. Etter kongens død ledet Hae Gu fra den undertrykte Hae-klanen et blodig opprør.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Samguk Sagi[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata