Gjettum skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjettum skole
Gjettum skole i 1961.
Foto: Leif Ørnelund, Oslo Museum
LandNorge
TypeUngdomsskole
Org.nummer974552337
Grunnlagt1959
Region/fylkeAkershus
KommuneBærum
StedGjettum
AdresseVallerveien 133
N-1346 Gjettum
RektorGunvor Alderslyst
Klasser12
Eleverca. 350
Ansatteca. 40
Nettstedhttp://www.gjettum.gs.ah.no
Beliggenhet
Kart
Gjettum skole
59°54′27″N 10°31′55″Ø

Gjettum skole er en ungdomsskoleGjettum som ligger i Bærum i Akershus, ikke veldig langt fra Sandvika. De fleste som går på Gjettum kommer fra barneskolene Løkeberg, Evje og Levre skole.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skolen ligger i den gamle jordbrukskommunen Bærum, og skolen har fått sitt navn etter en av nabogårdene – Gjettum. Gårdsnavnet er satt sammen av ordene «geit» og «heim». Navnet har sitt opphav fra 600 år tilbake, da først som «Gæitænni», senere som «Giettumb», «Giettum» og til slutt «Gjettum». Dette er forklaringen på at geiten er Gjettums symbol.

Skolen stod bygget ferdig som den nye framhaldsskolen i bygden i 1959 – en skolebygning som skulle romme samtlige framhaldsskoleklasser som var spredt rundt omkring i bygden. Skolen var en praktisk orientert skole, og da hadde den behov for rom og utstyr til aktiviteter som søm, veving, sveising, snekring og matlaging. Skolen har fremdeles i dag en smie knyttet til sløydsalen. Gjettum skole ble bygget som et datidens arkitektonisk mesterverk, og skolen var lenge et flaggskip for skolebygninger. Det betyr idag at vi må ta hensyn til verneinteresser, hvis noe skal gjøres med bygningen.

I 1968 startet det første ungdomsskolekullet ved skolen, med ni fulle klasser på trinnet. Ordningen med niårig grunnskole stilte nye krav til skolebygget, og flere ombyggelser og renovasjoner har vært nødvendig for å fylle opp disse kravene. Skolen fremstår i dag med en klasseromsbasert bygning.

Skolen var tidlig ute med teamorganisering, med tema– og prosjektbasert undervisning. Det har hele tiden vært et mål å få dette til i en slik tradisjonelt innredet skole.

Skolen har hele tiden lagt vekt på aktiviteter som skaper fellesskap og tilhørighet i miljøet. Skolens tradisjonsrike ball for 10. klasse ble første gang arrangert i 1973. Gjettumstafetten og en orienteringsdag for hele skolen er også to arrangementer med lange tradisjoner.

Skolen ligger ikke lenger i sentrum av et jordbruksområde. Nå ligger det villa– og rekkehusbebyggelse, kontorbygg og handels– og sevicesentrene Sandvika og Bekkestua i skolens nærområde.

Skolen fikk høsten 2001 en paviljong, som 10. klasse idag holder til i. Sommeren 2006 ble en paviljong nr. 2 bygget, og den er en musikkpaviljong. Det gamle musikkrommet ble da et klasserom for de nye 8. klassene som begynte det året. Paviljongene er blant elevene kalt «brakkene» og «musikkbrakkene». For sistnevnte paviljong er også «MP3» et hyppig brukt kallenavn, da dette er navnet på det største rommet (MusikkPaviljong, rom 3). I løpet av skoleåret 2006/07 fikk også samtlige klasserom, grupperom og datarom air conditioning-anlegg, da det ble foretatt målinger og det ble bevist at luften var for dårlig. Selv om skolen fikk ny aircondition i noen av klasserommene er luften fortsatt for dårlig nå i 2009/2010. Veldig mange elever sliter med og puste etter en time i de fleste klasserommene.[trenger referanse]

Klassene[rediger | rediger kilde]

Skolen har det mer og mer vanlige systemet med duogrupper. F.eks. 8A (15 elever) + 8B (15 elever) = 8AB (30 elever). Dermed kan 8AB splittes, slik at 8A og 8B kan ha to forskjellige fag samtidig. Hver gruppe har en kontaktlærer.

Skolen har også en egen mottaksklasse, som heter MOT, for minoritetsspråklige elever. Denne klassen er trinnsuavhengig, så det går elever der, med alder som hører til alle ungdomsskoletrinn.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

  • Gretha Storevik (1996–2005)
  • Ola Schiager (20052007)
  • Susanne Kaaløy (20072009)
  • Gunvor Alderslyst (2009–2018)[1]
  • Arild Storm (fung.)
  • Marianne Kristiansen

Visjon[rediger | rediger kilde]

Alle elevene skal føle seg verdsatt og respektert.
De skal være aktive deltakere i en skole der de lærer å ta ansvar og opplever mestring.
De skal utvikle sine evner selvstendig og i samarbeid med andre.

Streiken 2008[rediger | rediger kilde]

Den 26. mai 2008 ble skolen rammet av skolestreiken. 25 lærere ble tatt ut.[2] Kun et fåtall av årets 10. trinn ble trukket ut til muntlig eksamen på grunn av manglende lærere innen de forskjellige fag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rektor Gunvor Alderslyst, slutter». Gjettum skole. Besøkt 5. juli 2022. 
  2. ^ Streik ved Gjettum skole – plan for elevene, besøkt 2008-05-31.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]