Hauger skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hauger skole
MottoEt godt sted å være, et godt sted å lære.
LandNorge
Typeungdomsskole, 8.–10. trinn
Org.nummer974552345
Grunnlagt1969
Region/fylkeAkershus
KommuneBærum
BydelHauger
AdresseHauger skolevei 55
RektorAnne Kjersti Jacobsen (2023–)
EleverCa 300 (per august 2019)
Ansatteca. 45
Nettstedhttp://haugerskole.no
Beliggenhet
Kart
Hauger skole
59°54′36″N 10°30′22″Ø

Hauger skole er en offentlig ungdomsskole (for klassetrinnene 8–10) i Bærum kommune i Akershus. Fra skolestart i 2019 er Bærum kommunes innføringstilbud til nyankomne minoritetsspråklige elever i ungdomsskolealder også en del av Hauger skole.

Skolen ligger på Hauger mellom Kolsås og Gjettum, med Bærum idrettspark og Rud og Rosenvilde videregående skoler som nærmeste naboer, og nær beliggenhet til Kolsåstoppen naturreservat. Skolen ligger like ved Hauger stasjon, som er nest siste stopp på Kolsåsbanen.

Skolen har et parkmessig opparbeidet uteområde på omtrent 70 mål med bl.a. basketballbane og strandvolleyballbane.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hauger skole ble innviet 18. august 1969 som den andre ungdomsskolen i Bærum, etter Bekkestua skole, som stod ferdig i 1968. Det tok 15 måneder å bygge Hauger skole. I 1970 stod Østerås skole ferdig, bygget etter de samme tegningene som Hauger, bare speilvendt. Disse tre skolene utgjorde fase 1 av ungdomsskoletilbudet i Bærum, etter at grunnskoleloven med endringen i 1969 innførte treårig ungdomsskole og avviklet realskolen og framhaldsskolen.

De første årene ble ungdomsskoleelever busset frem og tilbake til Hauger skole fra alle kanter av Bærum, og elevtallet var i flere år nærmere 800. Etter hvert som det ble bygget flere ungdomsskoler i Bærum, og de tidligere framhaldsskolene kunne omreguleres til ungdomsskoler, ble elevtallet på Hauger redusert.

Rektorer ved Hauger skole
År Navn
1969–1971 Olav Røthe
1971–2001 Thorstein Strand
2001–2003 Walther van Heesch
2003–2008 Jo Fiske
2008–2016 Øystein Dolve
2016– Bjarne Amdahl

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Bygningsmassen består av tre bygninger:

 • Hovedbygningen, som inneholder klasserom, gymsal og garderober, naturfagrom, arealer for ansatte, kontor og administrasjon.
 • Sidebygning, bygg B, som inneholder rom for praktisk-estetiske fag: musikk, kunst og håndverk, sløydsal og skolekjøkken.
 • Paviljongen, en frittstående bygning i skolegården som inneholder to klasserom og tilhørende grupperom.

Gjennom årene er skolebygningene ikke blitt vesentlig forandret eller bygget ut. Bygningene er jevnlig vedlikeholdt, og har gjennomgått flere enkle oppgraderinger knyttet til overflater, belysning, akustikk, vinduer og utganger/rømningsveier. Skolen var opprinnelig rød, men er senere malt grå (2012). Etter utbedringene i 2016 ble skolens inneklima godkjent etter forskrift for miljørettet helsevern i barnhager og skoler, under forutsetning at det faste elevtallet i klasserommene ikke overstiger 25.

Elever og ansatte[rediger | rediger kilde]

Elever[rediger | rediger kilde]

Hauger skolekrets omfatter elever fra Levre skole og delvis fra Bryn skole og Hammerbakken skole. Elever som deltar i innføringstilbudet, og som går i 10. klasse, skrives inn på Hauger skole uansett hvilken nærskole de egentlig sokner til. Yngre elever i innføringstilbudet er i utgangspunktet skrevet inn på sin nærskole mens de gjennomgår innføringstilbudet på Hauger.

Ansatte[rediger | rediger kilde]

Personalet på Hauger skole består (2019) av 34 pedagoger, hvorav 5 som er særlig tilknyttet innføringstilbudet. I det pedagogiske personalet søker Hauger skole alltid å ha personer med kompetanse innenfor spesialpedagogikk, andrespråks-/migrasjonspedagogikk, dramapedagogikk og fagdidaktikk på masternivå.

Ledelse[rediger | rediger kilde]
 • Rektor
 • To avdelingsledere (med ansvar for oppfølging av trinn)
Øvrig stab[rediger | rediger kilde]
 • rådgiver
 • sosiallærer/spesialpedagogisk koordinator
 • skolekonsulent
Støttefunksjoner/ressurser[rediger | rediger kilde]
 • miljøterapeut/barnevernspedagog
 • miljøarbeider/assistent
 • fagarbeider/assistent
 • skolebibliotekar
 • helsesykepleier

Pedagogikk, tradisjoner og elevmiljø[rediger | rediger kilde]

Skolen har følgende visjon: «Hauger skole skal være et godt sted å være og et godt sted å lære.»

Elevsynet ved skolen er formulert slik: «Hver elev er her for å hente ut sitt potensial, faglig og sosialt.»

Hauger skole legger vekt på fellesskapsopplevelser, og har tradisjon for å legge opp til kulturelle hendelser. Alle elever skal ha opplevd å stå sammen med andre på en scene i løpet av sin tid på Hauger. Det er tradisjon ved skolen for at elevene på 10. trinn skriver og setter opp en musikal nærmere jul, bl.a. som del av musikkfaget og tverrfaglig med norskfaget. Elevene på 9. trinn lager en forestilling med utgangspunkt i lærestoff fra bl.a. samfunnsfaget. Gjennom året holdes det flere allmøter for hele skolen, der det er kulturelle innslag fra forskjellige trinn, grupper og enkeltelever.

Hauger skole ble innlemmet i Bærum kommunes prosjekt digital skolehverdag med nettbrett i januar 2018. Alle undervisningsrom og møterom er rigget for arbeid på digitale flater. Hauger skole avviklet ordningen med egne datarom i 2018.

I valgfagsundervisningen på Hauger skole blandes elever fra alle klassetrinn, og fra innføringstilbudet.

I 2012 etablerte Hauger skole en plan for arbeid med elevmiljøet. Planen beskriver faste og tilfeldige tiltak knyttet til elevenes miljø, trivsel og medvirkning. Siden 2018 har Hauger skole tilbudt gratis frokost til elevene tre dager i uken. Skolen har også kantine.

Alle aktiviteter som man tenker seg at senere vil bli omtalt som felleshendelser, er gratis for elevene. Det arrangeres et vinterball for 10. trinn i januar hvert år, alle trinn har skidag, og foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) har lagt frem retningslinjer for klasseturer som ivaretar gratisprinsippet i skolen.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Hauger skole er praksisskole for lærer- og lektorstudenter ved Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Oslo. Skolen tilbyr lærlingeplass for lærlinger i IKT-servicefag som har Bærum kommune som lærebedrift. Skolen følger trivselslederprogrammet[klargjør] for ungdomsskolen.

Brann på skolen april 2022[rediger | rediger kilde]

Den 6. april 2022 begynte det å brenne på guttedoen.[1] Det var grunn til å tro at brannen ble påtent, ifølge fungerende rektor Anne Kjersti Jakobsen. Hele skolen ble evakuert.

22 dager senere, den 28. april, brøt det igjen ut brann.[2] Denne gangen på scenen i gymsalen. Fem brannbiler, to ambulanser og en politibil ankom skolen, og brannmennene entret skolen gjennom taket. Budstikka-journalist Jørgen var også tilstede. «Det var store flammer og mye røyk», opplyste personen som oppdaget brannen. Den var trolig også påsatt. Skolen var stengt dagen etter, og politiet etterforsket saken.

Tidligere elever (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Blåsmo, Trude (6. april 2022). «(+) Brann på skolens toalett – elevene måtte evakuere». www.budstikka.no (norsk). Besøkt 28. april 2022. 
 2. ^ Dale, Richard Sveaas; Kristensen, Jørgen Dahl; Vinje, Marianne (28. april 2022). «Ungdomsskole stengt etter brann i gymsal». www.budstikka.no (norsk). Besøkt 28. april 2022. 
 3. ^ Asker og Bærums Budstikke 4. april 1979
 4. ^ Asker og Bærums Budstikke 4. juni 1980
 5. ^ Asker og Bærums Budstikke 18. juni 1980
 6. ^ «Beruses av ungdom». Tidsskrift for Norsk psykologforening. 1. april 2008. Besøkt 28. april 2022. 
 7. ^ Vinje, Marianne (15. februar 2016). «– Han bidro til å forme oss». www.budstikka.no (norsk). Besøkt 28. april 2022. «Da Paal Frisvold (53) møtte igjen læreren fra Hauger ungdomsskole ble han fylt av takknemlighet.» 
 8. ^ a b c Hauger skole 1969–2019, s. 37
 9. ^ Jensen, Martine Hoff (6. juli 2013). «Tar ferien på filmsett». www.budstikka.no (norsk). Besøkt 28. april 2022. 
 10. ^ «U-skolemesterskap Bærum - IL Tyrving - PDF Free Download». docplayer.me. Besøkt 28. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]