Diplom-Is

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diplom-Is AS
Diplom-is.JPG
Maskoten «Eskimonika», introdusert i 1936[1]
Org.formAksjeselskap
BransjeIskremprodusent
Etablert1930
MorselskapTINE BA
HovedkontorGjelleråsen
Produkt(er)Iskrem
Adm. dir. Bjørn Moldskred
Antall ansatte552
Omsetning927 mill. kr.
Nettstedhttp://www.diplom-is.no/

Diplom-Is AS er et heleid datterselskap av TINE BA. Diplom-Is produserer og markedsfører iskrem og frosne desserter under varemerkene Diplom-Is, Mövenpick, Mars Ice Creams og Nestlé. Blant de viktigste merkevarene er Royal, Dream, Krone-Is, Pin-Up, Lollipop, Sandwich og Tip Top Båtis.

I 2011 produserte selskapet 27 millioner liter is med 552 ansatte og nådde en omsetning på 927 mill. kr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Diplom-Is har sine røtter i alle de meieridrevne iskrem-fabrikkene i Norge. Selve navnet Diplom-Is kommer fra Oslo, og det hele startet i 1930 ved at Melkeforsyningen overtok et mindre meieri i Thorvald Meyers gate 76 i Oslo. Tuft meieri hadde en liten avdeling for iskremframstilling, og i august 1930 vedtok styret i Melkeforsyningen å fortsette og utbedre driften. Dette skjedde fra nyttår, og varemerket ble Diplom-Is. «Diplom-Is gir uttrykk for noe virkelig fint, og det er jo ikke umulig at man på en meieriutstilling kan bli tildelt et diplom», skrev A. Hardt i sin anbefaling av navnet. I 1931 fikk Oslo sin første isbil. Den kontinuerlige iskremfryseren ble tatt i bruk i 1934, dermed var en ny epoke i norsk iskremindustri begynt.

I 1936 ble maskoten «Eskimonika» født med slagordet «ild mot is - kulde mot varme».[1]:30 Hun var designet av tegneren Arne Johnson i reklamefirmaet Høydahl Ohme i Oslo.[1] «Eskimonika»-logoen er et klassisk symbol og har siden vært symbolet på Diplom-Is.[1]

Under 2.verdenskrig ble det kun produsert saftis på grunn av manglende råvarer. I 1947 gikk Vestfold-meieriene sammen og etablerte iskremfabrikk i Tønsberg- Meierienes Fellesfabrikk A/L- som senere ble flyttet til Brevik i 1971. Meieriene i Østfold gikk i 1948 sammen om iskremfabrikk i Rakkestad- Østfoldmeierienes Fabrikk A/L, og meieriene i Agder-fylkene om iskremfabrikken AMA, Lillesand i 1948.

I 1951 ble Meierienes Iskremforening etablert, for å koordinere samarbeidet mellom meierienes iskremfabrikker. Varemerket Diplom-Is ble brukt av alle produksjonsbedriftene. Denne ordningen varte i 40 år. I mellomtiden var det mange fusjonsforhandlinger, som i etapper samlet meierienes iskremindustrier til ett selskap. Først ute var AMA og Meierienes Fellesfabikk A/L, som gikk sammen i 1967. Deretter fusjonerte Østfoldsmeierienes Fabrikker A/L og Meierienes Fellesfabrikk A/L i 1980, og nytt firmanavn ble Meierienes Fabrikker A/L. I 1988 gikk Frue Meieri inn som medeier i Meierienes Fabrikker A/L og P/L Vestlandsmeieriet i 1990. Samtidig ble firmanavnet endret til Norsk Iskrem BA. Forhandlinger mellom Diplom-Is A/L, A/L Iskrem, A/L Meieriet Nord, Harstad Meieri og Norsk Iskrem BA fortsatte i 1990, og fra 1. januar 1991 ble meierienes iskremindustri samlet til ett rike i Norsk Iskrem BA med Diplom-Is som varemerke og eskimofiguren som symbol.

På årsmøtet i Norsk Iskrem BA i april 2002 ble det vedtatt å endre navn og selskapsform fra BA til aksjeselskapet Diplom-Is AS. Den store omorganiseringen i meierisektoren innebar at Diplom-Is AS ble datterselskap av TINE BA. I 2004 overtok Diplom-Is AS det svenske selskapet Triumf-glass og selskapet endret navn til Diplom-Is Sverige AB. Samme år trakk Nestlé sin organisasjon ut av Norge og overlot salg og distribusjon til Diplom-Is AS.

Diplom-Is produserer også iskremprodukter fra Mövenpick og Nestlé på lisens for salg i Norge. Produkter fra Mars Ice Cream distribueres også. Diplom-Is har én fabrikk i Norge, lokalisert på Gjelleråsen utenfor Oslo.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Noen av de mest kjente produktene:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Line Aandal Røijen, Sverre Gunnar Haga, kjetil Fallan og Mats Linder (2017-03-03). «Norsk design på sitt beste». Fædrelandsvennen 2017.03.03. A-magasinet (bilag). Kristiansand. s. 29-37. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]