Ghibellinerne og guelferne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ghibellinerne og guelferne (italiensk: Guelfi og Ghibellini; tysk: Waiblingen og Welf) var navnet på to partier som kjempet om makten i Nord- og Sentral-Italia1100- og 1200-tallet. Ghibellinerne støttet keiseren av Det tysk-romerske riket, mens guelferne støttet paven og Kirkestaten.

Welf var en tysk adelsslekt som var hertuger i Bayern, og en av de mest kjente welferne er Henrik Løve. Guelferne eller Guelfi hadde sitt opphav i Waiblingen. Under et slag i Weinsberg i 1140 mellom disse to skal guelferne ha brukt «Welf» som kamprop, mens styrken fra Waiblingen brukte sitt navn som kamprop. Da Fredrik Barbarossa gikk inn i Italia for å styrke makten sin der ble tilhengerne hans kalt ghibellini på italiensk, mens den andre siden ble guelfi.

Tendensen var at guelferne kom fra rike handelsfamilier, mens ghibellinerne kom fra jordbruksområdene. I områdene der de lokale interessene var truet av keiseren støttet de guelferne, mens områdene der paven var den største trusselen støttet de ghibellinerne. I tillegg var det ofte slik at de mindre byene støttet ghibellinerne dersom en større by i nærheten støttet guelferne. Navnene ghibellinere og guelfere ble derimot ikke brukt i stor grad mens stridighetene pågikk, og oppstod først omkring 1250 i Toscana (der striden hadde sitt opphav). Striden var mest intens i områdene omkring Firenze.

Guelferne slo til slutt ghibellinerne i 1289 i Campaldino og Caprona, og begynte så å kjempe mot seg selv. I 1300 var guelferne i Firenze delt inn i svarte guelfere og hvite guelfere. De svarte fortsatte å støtte paven, mens de hvite var i mot. Dante støttet de hvite guelferne og reiste i eksil da de svarte guelfaerne tok over makten i Firenze.

Fordelingen i de største italienske byene[rediger | rediger kilde]

De viktigste ghibellinerbyene De viktigste guelferbyene Byer som skiftet side
Arezzo
Cremona
Forlì
Modena
Osimo
Pisa
Pistoia
Siena
Spoleto
Todi
Bologna
Brescia
Crema
Genova
Lodi
Mantova
Orvieto
Perugia
Bergamo
Ferrara
Firenze
Lucca
Milano
Padova
Parma
Piacenza
Treviso
Verona
Vicenza