Generation Orbit X-60

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Generation Orbit X-60
Informasjon
RolleEksperimentell drone
ProdusentGeneration Orbit
Første flyvning2020 (planlagt)
StatusUnder bygging (2020)
Brukt avNASA

Generation Orbit X-60 er et amerikansk eksperimentelt prosjekt som skal bedrive forskning i hypersonisk flyvning (hastigheter over Mach 5). X-60 er en ubemannet rakettdrevet drone bygd av Generation Orbit Launch Services i Atlanta på oppdrag fra USAs luftforsvars utviklingsavdeling AFRL (Air Force Research Laboratory). Dronen er utformet for å kunne bringe små nyttelaster opptil 453 kg til suborbital bane i hypersonisk hastighet. X-60 skal bringes opp til testhøyde (omkring 35 000 fot) av et moderfly før den slippes og starter rakettmotoren.

Historie[rediger | rediger kilde]

16. juni 2014 ble Generation Orbit tildelt 149 984 USD i SBIR-midler (Small Business Innovation Research) for å utvikle GOLauncher 1 - en testrakett basert på suksessen til HIFIRE-programmet (scramjet-tester) [1]. Prosjektet fikk ytterligere finansiering året etter da GOLauncher 1 fase II ble godkjent. I mars 2017 gikk prosjektet videre med en bevilgning på nesten 12 millioner dollar. I samarbeid med NASA gjennomførte en fullskalamodell uten motor 3 vellykkede testflyvninger i januar 2018. Skalamodellen var festet midt under NASAs Gulfstream III C-20 jetfly [2]. I oktober 2018 ble GOLauncher 1 tildelt betegnelsen X-60A [3] I mars 2019 fikk prosjektet grønt lys for å starte byggingen av selve dronen [4]. Testflyvningene skal foregå fra Cecil Spaceport i Jacksonville, Florida.

I 2021 fusjonerte Generation Orbit med SpaceWork Enterprises. X-60-programmet videreføres av SpaceWorks, og det foreligger planer om å bygge en forbedret utgave som har fått betegnelse X-60C.

Formål[rediger | rediger kilde]

X-60 skal være en kostnadseffektiv og fleksibel måte å forske på flyvning i hypersoniske hastigheter. Av ting som skal testes er blant annet hvordan ulike materialer og tekniske løsninger fungerer i disse høye hastighetene. Kompresjonsvarmen i hastigheter over Mach 5 kan få metaller til å smelte, og selv om mye kan testes i vindtunneler, trengs data fra flyvninger også. X-60 er ikke en romrakett, og vil ikke kunne bringe nyttelast opp i jord-bane.

Fartøyet[rediger | rediger kilde]

Rakettmotoren som skal brukes er Hadley som er levert av Ursa Major Technologies i Colorado. Drivstoffet er flytende oksygen og parafin, og skyvekraften på den første motoren som ble levert sommeren 2018 var omkring 5 000 pund (22 241 N).[5]

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Toppfart: Over Mach 5
  • Motor: Ursa Major Technologies Hadley
  • Motorytelse: omkring 5 000 pund (22 241 N) skyvekraft
  • Nyttelast: 453 kg

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]