Dynetics X-61

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dynetics X-61
GremlinsFlightTestNovember2019.jpg
X-61A under sin jomfrutur 23. november 2019
Informasjon
RolleEksperimentell drone
ProdusentDynetics
Designet avDynetics
Første flyvningNovember 2019 [1]
StatusPågår
Brukt avDARPA
Antall produsert5 (planlagt) [2]

Dynetics X-61 er et amerikansk eksperimentelt drone-prosjekt. Det er et utviklingstrinn i det amerikanske forsvarets forskningsavdeling for avansert teknologi DARPAs Gremlins-prosjekt. Det er teknologiselskapet Dynetics i Alabama som skal bygge og teste dronen.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2016 tildelte DARPA 4 selskaper kontrakter for innledende studier for gjennomføring av testflyvninger der selvstyrte kamp-droner blir fanget opp i luften. Dette var Gremlins-prosjektets fase 1. Fase 2 omfattet videreutvikling av teknologien, og 2 selskaper ble med videre. Fase 3-kontrakten ble gitt til ett enkelt selskap i 2018, og vinneren var det Alabama-baserte teknologiselskapet Dynetics. Våren 2019 ble flere av del-systemene testet ut, blant annet dokkingsystemets kontrollsystemer og kontroll-systemene for kommunikasjon og flyvning. Testflyvningene skulle starte høsten 2019 ved Naval Air Weapons Station China Lake i California, men et jordskjelv i juli 2019 gjorde skade på utstyr som skulle brukes i testene. Dette førte til at flyvningene måtte utsettes. [3] I august 2019 ble prosjektet tildelt betegnelsen X-61 av USAs flyvåpen. I november 2019 gjennomførte X-61 sin første flyvning. [1] Dronen ble imidlertid ødelagt da den kræsjlandet etter at hovedfallskjermen ikke åpnet seg slik den skulle. [2]

Formål[rediger | rediger kilde]

Gremlins-prosjektet skal utvikle selvstyrende kamp-droner som skal kunne operere i svermer. Dronene skal være gjenbrukbare, og slippes fra fly og fanges opp igjen i luften etter endt oppdrag. Målet med X-61 er å utvikle teknologi og utstyr som muliggjør droner som kan gjøre nye oppdrag 24 timer etter at forrige oppdrag er avsluttet. Et C-130 Hercules transportfly skal modifiseres og brukes som flyvende base under testflyvningene, og flyet vil få utstyr som trekkes etter flyet (i luften) som dronene skal huke seg fast i ved avslutningen av testflyvningene - ikke ulikt systemet som brukes for drivstoffylling i luften. Målet er å fange opp fire droner i løpet av 30 minutter.

Dronen[rediger | rediger kilde]

X-61 vil bli bygd lett med kompositt-materialer. Dynetics har planlagt å bygge 5 eksemplarer av dronen [2], og de vil ha komponenter fra flere andre leverandører i USA [4] - blant andre: Skroget som er ment å skulle tåle 20 gangers bruk blir levert av Kratos Unmanned Aerial Systems (datterselskap av Kratos Defense & Security Solutions). Det autonome dokking-systemet blir utviklet av Sierra Nevada Corporation. Williams International leverer turboviftemotorene, og Applied Systems Engineering leverer datamaskinene ombord i dronene.

I de innledende testflyvningene vil det ikke bli gjort forsøk på å fange dronene i luften. Som en midlertidig løsning skal de istedet lande ved hjelp av fallskjermer.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Dimensjoner[rediger | rediger kilde]

  • Lengde: 427 cm
  • Bredde: 57,1 cm
  • Høyde: 52,7 cm
  • Vingespenn: 348 cm
  • Egenvekt: 680 kg

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]