Hopp til innhold

Convair X-6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Convair X-6
NB-36H - Forløper til X-6
Informasjon
RolleEksperimentfly
ProdusentConsolidated-Vultee Aircraft
Første flyvningAldri
UtfasetKansellert 1957
Brukt avUSAF og NACA
Antall produsert0

Convair X-6 var et amerikansk eksperimentfly-prosjekt som skulle forske på kjernereaktor som fremdriftsmiddel. Prosjektet ble kansellert før noe fly ble bygd.

Historie[rediger | rediger kilde]

USAs flyvåpen USAF og NACA (forløperen til NASA) ønsket å undersøke om et atomdrevet fly var praktisk mulig før bygging av militære atomdrevne fly ble startet. 2 Convair X-6 ble bestilt, og planen var å modifisere 2 Convair B-36 Peacemakere i stedet for å bygge flyene helt fra grunnen av. Det som skulle testes var strålingsskjerming av mannskapet, strålefaren og effekten strålingen hadde på de forskjellige systemene ombord i flyet. I tillegg til de 2 X-6-flyene ble det bestilt et NB-36H (en modifisert Convair B-36 Peacemaker) for å utføre for-undersøkelser. I NB-36H var det montert en operativ kjernereaktor, men denne leverte ikke noe kraft til fremdriften av flyet. X-6 ville ha blitt drevet av en kjernereaktor spesialbygd for bruk i fly. Denne skulle installeres i de bakre bomberommene.

X-6-programmet ble kansellert i 1957, før noen av de 2 flyene ble bygd. NB-36H ble imidlertid bygd, og hadde sin jomfrutur i september 1955. Det utførte 47 testflyvninger i løpet av 2 år før reaktoren ble fjernet og flyet ble skrapet ved Carswell Air Force Base i Texas.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata