Gary Neville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gary Neville
Gary Alexander Neville
Gary Neville crop.jpg
Født 18. februar 1975 (42 år)
Bury, Greater Manchester, England
Far Neville Neville
Søsken Phil Neville, Tracey Neville
Nasjonalitet Storbritannia
Kallenavn The Neviller, Gaz Nev, Ratboy
Høyde 180 cm
Posisjon Forsvar, høyreback
Ungdomsklubb
År
1991–1992
Klubber
Manchester United
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1992–2011​ Manchester United 400 (5)
Landslag**
År
1995–2007
Lag
England
Kamper (mål)
85 (0)
Trenerkarriere
År
Klubber
2012– England (assistent)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 27. mars 2010.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 22. august 2009.

Gary Alexander Neville[1] (født 18. februar 1975 i Bury, Greater Manchester) er en engelsk tidligere fotballspiller og nåværende ekspertkommentator og trener. Han var kaptein for Manchester United og er den høyrebacken med flest landskamper for England. Neville spilte hele sin karriere på Old Trafford, noe som ikke er veldig vanlig i dagens fotball. Han fikk sin landslagsdebut i 1995 og var førstevalg på høyrebacken på både klubb- og landslag i mer enn 10 år. Neville kunngjorde den 2. februar 2011 at han la opp med øyeblikkelig virkning. Han fikk til sammen 602 kamper og syv mål for Manchester United

Han er bror av tidligere Premier League-spiller og Everton-kaptein Phil Neville, som også har spilt for Manchester United (fra 1993 til 2005). Hans søster Tracey Neville spiller netball for England. Moren hans, Jill, jobber i resepsjonen hos Bury FC, mens faren hans, Neville Neville, en gang spilte cricket for Lancashire.

Manchester United[rediger | rediger kilde]

Den eldre av Neville-brødrene kom til Manchester United på lærekontrakt da han gikk ut av skolen i 1991. I hans første sesong var han kaptein på juniorlaget som vant FA Youth-cup. Han fikk sin debut for førstelaget i september 1992 mot Torpedo Moskva i UEFA-cupen. Gary var en del av Alex Fergusons fenomenale ungdomsrekke på 90-tallet (de fikk kallenavnet Fergie's Fledglings, en "oppdatert" versjon av 50-tallets Busby Babes) som inkluderte hans bror Phil, Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt og Paul Scholes. I 1994 ble Gary klubbens førstevalg på høyrebacken, idet han tok over for en aldrende Paul Parker. Siden da har Neville spilt mer eller mindre fast for United. Sommeren 2004 signerte Neville en ny fireårskontrakt med United.

I desember 2005 ble Neville oppnevnt som ny United-kaptein, etter at Roy Keane forlot klubben.

I januar 2006 var Neville involvert i kontroverser etter å ha jublet foran de tilreisende Liverpool-supporterne på Old Trafford. Neville løp fra midtbanen og over til motstanderens fans for å feire Rio Ferdinands matchvinnende scoring på overtid. Oppførselen hans ble kritisert av Jamie Carragher, media og politiet, som mente at Neville var skyld i gnisninger som oppstod mellom fansen etter kampen. Han ble senere tiltalt for upassende oppførsel av FA. Neville protesterte på dette, og spurte om fotballspillere skulle opptre som "roboter" uten å kunne vise følelser. Han ble idømt en bot på £5 000.

Gary Neville har vunnet åtte Premier League-titler, tre FA-cup-titler, to Champions League-titler og én Ligacup-tittel. Sistnevnte var hans første trofé som kaptein.

Neville pådro seg i mars 2007 en alvorlig ankelskade under kamp mot Bolton. I hans første kamp etter skadeavbrekket, en reservelagskamp mot Everton i januar 2008, scoret han et sjeldent mål i det 21. minutt, og hjalp med det laget til et 2-2-resultat.[2]

Den 9. april 2008 fikk Neville sitt etterlengtede comeback på førstelaget. Det kom i kvartfinalen av Champions League mot Roma på Old Trafford. Han kom inn i det 81. minutt for Anderson. Neville ble ønsket velkommen tilbake på banen med stående ovasjoner, og ble også tildelt kapteinsbindet med en gang. Det var Nevilles 99. kamp i Champions League. På tross av dette var han ikke med i troppen til Champions League-finalen den 21. mai. Han sluttet seg dog til troppens feiringer etter å ha slått Chelsea på straffesparkkonkurranse.

Neville startet sin første førstelagskamp på 17 måneder da han som kaptein ledet Manchester United ut på banen mot Portsmouth i Community Shield den 10. august 2008. Han startet på nytt mot Zenit St. Petersburg i Supercupen, før han fikk sin første start på hjemmebane siden skaden, mot Villarreal i gruppespillet i Champions League. Den 21. september 2008 startet Neville sin første ligakamp på nesten 18 måneder, mot Chelsea. Neville spilte sin siste kamp den 1. januar 2011. Den 2. februar 2011 ble det klart at han gav seg som fotballspiller. 24. mai fikk han sin testimonialkamp mot JuventusOld Trafford hvor blant andre hans bror Phil Neville stilte opp i tillegg til David Beckham, Nicky Butt, Michael Owen, Wayne Rooney og et par andre. Juventus vant kampen 2-1.

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Bilde av Øyvind Kvamme Vik

Neville ble den 14. mai 2012 ansatt som assistenttrener for Englands herrelandslag i fotball, under ledelse av Roy Hodgson.[3]

Personlig[rediger | rediger kilde]

Gary kommer fra en stor sportsfamilie. Hans bror Phil spiller til daglig i Everton FC. Hans søster, Tracey Neville, har representert England i nettball.

Gary var også en talentfull cricketspiller i sin ungdom og har spilt for Bolton Cricket League.

Karriere som spiller (alle turneringer)[rediger | rediger kilde]

Per 10. desember 2009

Klubb Kamper Mål Periode
England Manchester United 602 7 1991 – 2011

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.englandstats.com/playerreport.php?pid=701 Player Report | Gary Neville. englandstats.com (engelsk)
  2. ^ http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={B4CEE8FA-9A47-47BC-B069-3F7A2F35DB70}&newsid=522184 Reserves: Everton 2 United 2. ManUtd.com (engelsk)
  3. ^ Nettavisen.no – Neville fikk landslagsjobb (Av Ole Jonny Eriksrud Hansen. Publisert og besøkt 14. mai 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]