Hopp til innhold

Gaeta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaeta
LandItalias flagg Italia
Region Lazio
ProvinsProvinsen Latina
StatusKommune
Innbyggernavngaetani
HovedstadGaeta
Tilstøtende kommunerFormia, Itri
Postnummer04024
Retningsnummer0771
Areal29,2 km²[1]
Befolkning19 423[2] (2023)
Bef.tetthet665,17 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
ISTAT-nummer059009
Kart
Gaeta
41°13′00″N 13°34′00″Ø

Gaeta (tidligere Caieta) er en liten havneby i provinsen Latina i Lazio i Italia. Den har en befolkning på rundt 24 000 innbyggere. Byen ligger inne i Gaetabukta, som har navn etter byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Romerriket gikk i oppløsning ble Gaeta, likesom Amalfi og Napoli i praksis en selvstendig bystat som fortsatte med en livlig handel med Levanten. Men byens historie er noe uklar frem til 823: Da synes det at den var regjert av arvehypater eller konsuler. I 844 kom byen på arabiske hender, men fire år etter ble araberne drevet ut av tropper sendt av pave Leo IV. I 875 gav pave Johannes VIII Gaeta til greven av Capua, men allerede i 877 lyktes det hypaten Johannes II å gjenvinne herredømmet, og han fikk etablert Gaeta som et hertugdømme under den østromerske keiser.

På 1000-tallet kom Gaeta under de normanniske grevene av Aversa, deretter under fyrstene av Capua igjen, og i 1135 kom byen varig under kongedømmet Sicilia. Men byen slo sine egne mynter helt frem til 1229, om ikke lenger.

I militærhistorien figurerer Gaeta gang på gang. Befestningene, som går tilbake til romertiden, ble utvidet og forsterket på 1400-tallet, og ble ytterligere utbygd under kongedømmet Napolis herredømme. Den 30. september 1707 ble byen erobret etter tre måneders beleiring av østerrikerne, og den 6. august 1734 var det franskmennene, assistert av styrker fra Spania og Sardinia, som etter fire måneders beleiring inntok byen.

I 1799 var byen for en tid under fransk kontroll. Den 18. juli 1806 ble den inntatt etter en heroisk forsvarskamp av den napoleonske styrker under Masséna. Den 18. juli 1815 kapitulerte den etter en tre måneders beleiring til Østerrike.

I november 1848 tok pave Pius IX tilflukt i Gaeta etter å ha flyktet hals over hode fra Roma. Han ble i byen til revolusjonen var slått ned i Roma den 4. september 1849.

Til sist, i 1860, ble Gaeta det siste feste der kong Frans II av De begge Sicilier holdt ut mot Garibaldis styrker som med erobringen av Begge Sicilier var ved å gjennomføre Italias samling. Det var ikke før kongens franske allierte trakk tilbake sine flåtestyrker at Gaeta overgav seg den 13. februar 1861.

Etter Italias samling og frem til annen verdenskrig vokste Gaetas betydning og økonomisk styrke. Nabobyen Elena, som ble utskilt etter samlingen og oppkalt etter den italienske dronning, ble gjenforent med Gaeta etter første verdenskrig. Det var Mussolini som overførte Gaeta fra den region som idag er kjent som Campania (som byen alltid har vært historisk og kulturelt tilknyttet) til regionen Lazio. Under annen verdenskrig var Gaeta av stor strategisk militær verdi både for Mussolini og senere for de tyske okkupanter. Etter at kongen avsatte Mussolini ble han først ført til Gaeta og derfra ut til øya Ponza. (Mussolini ble senere overført til Gran Sasso, hvorfra tyskerne senere befridde ham fra fangenskapet.)

Under den allierte fremmarsj mot Roma fra sør ble Gaetas innbyggere evakuert. Etter frigjøringen kunne befolkningen vende tilbake, men byen har ikke gjenvunnet sin tidligere betydning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]