Gry Molvær Hivju

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gry Molvær Hivju
Gry Molvær Hivju.jpg
Født16. oktober 1970Rediger på Wikidata (50 år)
SulaRediger på Wikidata
Ektefelle Kristofer Hivju (2015–)[1][2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Regissør, produsent, manusforfatter og programleder.
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gry Molvær Hivju (født 16. oktober 1970 på Sula) en norsk journalist, regissør, produsent og manusforfatter. Hun var ansatt i NRK fra 1994 til 2014. Som medarbeider i NRK arbeidet hun blant annet som programleder i det populærvitenskapelige programmet «Schrödingers katt» og i Nyhetsavdelingen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hivju har medieutdanning frå Høgskulen i Volda, samt påbygging med statsvitenskap og internasjonal politikk. I 2012 var hun med i første kull av NRKs storsatsing «MasterClass» for utvalgte regi- og produsenttalenter.

Hun har også tilleggsutdanning innen kunstfag fra Einar Granum Kunstfagskole, og har de senere årene[når?] hatt flere kunstfotoutstillinger. I tillegg har hun hatt scenografien på større forestillinger, eksempelvis Fra Hat til Håp i Nidarosdomen.

Hivju har mottatt Kringkastingsprisen[3], Folkeopplysningsprisen og flere språkpriser. Hennes siste dokumentarfilm, Bit Ballerina Bulldog som handler om kunstnerskapet til Karen Bit Vejle, ble i 2015 nominert til «Årets beste dokumentarfilm» under Bergen Internasjonale Film Festival (BIFF). Dokumentarfilmen ble senere nominert til «Beste filmmusikk» under Gullruten. Hivju medvirket også som en av kunstnerne i filmen Lysleite, som vant Fagprisen «Beste foto» under Gullruten i 2014. Filmen er produsert av Tindefilm, som Hivju i dag[når?] er deleier i.  

Hivju var juryleder for Kulturdepartementets nynorskpris for journalister i åtte år, og hun var med i prosjektgruppa for NRK Nynorsk Mediesenter. Hun har ellers ledet mange større debatter og arrangementer, for blant andre Oslo Filharmonien, Tecnoport Awards, og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Hivju har opp gjennom årene gitt kommentarstemme til en rekke natur- og vitenskapsdokumentarer på NRK, blant annet Kontinenta veks fram (NRK/BBC), Dyra sine supersansar (NRK/BBC) og Haiane sitt gåtefulle liv (NRK/BBC). Hun har også blitt brukt som manuskonsulent på ulike produksjoner og for den Amandapris-nominerte dokumentaren Havets sølv, samt skrevet tekster til kunstneren Ørnulf Opdahls bok Over Atlanterhavsryggen (Deeper than light).

Høsten 2017 hadde Hivju regi på Harnessing the Wind, en reklamefilm om vindkraft for selskapet Aker Solutions. Høsten 2018 og våren 2019 er Hivju Associated Producer for Nordisk Film og NRKs dramaserie «TWIN».

Dokumentarer[rediger | rediger kilde]

Gry Molvær Hivju har medvirket i følgende dokumentarfilmprosjekter i egenskap av regissør, manusforfatter og/eller kommentaroppleser:

 • Pilot om Ole Brude, 2018
 • Bankskøyta, 2016
 • Bit Ballerina Bulldog, 2015  
 • Herdalshuldra, 2013
 • Rundeskatten, 2011
 • Havlandet, 2006
 • Lys født i mørke (kortfilm), 1998
 • Ungkarar i Sande (kortfilm), 1997

Privat[rediger | rediger kilde]

Gry Molvær Hivju er fra øya Sula på Sunnmøre. Hun er gift med Kristofer Hivju.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.dagbladet.no
 2. ^ www.tv2.no
 3. ^ Kringkastingsprisen 2002: Gry Molvær Arkivert 15. februar 2015 hos Wayback Machine. fra den ubundne medlemsorganisasjonen Kringkastingsringen.
 4. ^ Merete Glorvigen, Slik endret hun livet hans Arkivert 15. februar 2015 hos Wayback Machine. i Kvinner og Klær den 19. juni 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]