Sverre M. Fjelstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre M. Fjelstad
Sverre M Fjelstad.jpg
Sverre M. Fjelstad i 1965. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum
Født17. oktober 1930[1]Rediger på Wikidata (90 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotograf, filmprodusent, zoologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Sverre Martin Fjelstad (født 17. oktober 1930) er en norsk naturfotograf, forfatter og fjernsynspioner.

Mediemannen[rediger | rediger kilde]

Sverre M. Fjelstad er oppvokst på Bekkelagshøgda i Oslo. Faren var eiendomsmegler og kom fra plassen Kattisa ved Nøklevann i Østmarka,.[2] Moren var amerikansk og utdannet lege.[3] Alt som guttunge skrev han om naturen i en lokalavis for de sørlige og østlige distriktene i Oslo, Nordstrands blad, og utvidet gradvis sin aksjonsradius. Fjelstad ble oppdaget av fotografen og zoologen Per Høst, og kom med som en av fotografene bak dennes prisbelønte film Same-Jakki fra 1956/57. Fjelstad hadde særlig ansvar for å filme landskap og ville dyr. Gjennom dette la han et solid grunnlag for sitt arbeid i norsk fjernsyns barndom der han skapte sitt eget TV-program Naturmagasinet. Det er siden blitt avløst av Ut i naturen

Fjelstad har laget over hundre naturfilmer[2] på riksdekkende NRK fjernsyn. Mange av hans fjernsynsfilmer er også vist i utlandet, blant annet i USA, der selskapet SBS i 1983 kjøpte 15 episoder om norsk natur.[3] Høsten 1989 startet han et engasjement med egen TV-serie hos TV3.

I en lang periode anmeldte Fjelstad naturbøker i Aftenposten. Han var med å gjenopprette Aftenpostens A-magasin for perioden 1963-93 der han i over 20 år hadde en fast spalte, Naturen rundt oss. Han er også kjent som radiokåsør og foredragsholder. Fjelstad har gitt ut i alt 27 bøker, for en stor del basert på egne opplevelser i møte med natur og ville dyr i Norge, Asia, Afrika og Amerika. Alle bøkene er gjennomillustrerte med hans egne fotografier. Han har også tatt initiativet til å opprette en ny livskraftig beverstamme i Østmarka utenfor Oslo, der beveren tidligere hadde hatt naturlig tilhold.

Arkeologiske interesser[rediger | rediger kilde]

Sverre M. Fjelstad har dertil dyrket arkeologiske interesser, og tidlig i ungdommen gjorde han oppsiktsvekkende funn av jordbruksristninger fra bronsealderenEkebergplatået i Oslo. Særlig er feltene med flere hundre såkalte skålgroper betydelige. Han fant også gravhauger. Hvert nytt funn ble innrapportert til arkeologen Anders Hagen, som fulgte oppdagelsene med stor interesse.

«Det er uhyre interessante oppdagelser Sverre Fjelstad har gjort, sier konservator Hagen til Aftenposten. Beliggenheten og de utvilsomt gode forhold for jordbruk på Ekeberg har nok gjort det nær å slutte at det har vært bosetting her tidligere enn noe annet sted i Oslo-området, men vi har hittil hatt svært lite som kunne støtte en slik teori.[...] Funnene er så meget mer interessante som det før har vært svært sparsomt med oldsaksfunn i Oslodistriktet.»[4]

Fjelstad har selv fortalt om funnene i kapittelet I eikeskogen i boka Naturen året rundt.

Reiseleder[rediger | rediger kilde]

1990-tallet jobbet Fjelstad som guide/reiseleder for Bennett Reisebureau. Han hadde blant annet bjørnesafari i Trysil og turer til Afrika.

Medlem av Oslo Bystyre[rediger | rediger kilde]

Fjelstad satt i Oslo bystyre 1972–1976, som partiløst medlem. Det var i denne perioden han tok initiativet til å få satt ut bever i Østmarka. Beveren hadde da vært utryddet i Østmarka siden slutten av 1800-tallet, men i løpet av de siste 30 årene har den igjen spredd seg til det meste av området.

Premier[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, 17. mai 2016, https://nbl.snl.no/Sverre_M_Fjelstad
  2. ^ a b Jan E. Hansen (19.3.1988). «Ukens Portrett: Sverre M. Fjelstad. Slipp filmrullen løs». Aftenposten. 
  3. ^ a b Tove Diesen (4.1.1984). «15 innslag om Skandinavia i USA: Fjelstad slo an i USA». Aftenposten. 
  4. ^ Aftenpostens morgennummer i oktober 1953, sign. GAME, dvs. Aage Møst. Se også: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4167259.ece