Erik Hesselberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Hesselberg
Født4. juni 1914
Brevik
Død15. september 1972 (58 år)
Larvik
Beskjeftigelse Billedhugger, kunstmaler, illustratør, fotograf, oppdagelsesreisende
Nasjonalitet Norge

Erik Bryn Hesselberg (født 1. juni 1914 i Brevik, død september 1972 i Larvik) var en norsk sjøfarer.[1]

Han var oppvokst i Larvik (Sveins gate 14). Han var fem år til sjøs etter avsluttet skolegang (realskolen), og tok så styrmannseksamen i Sandefjord. Dernest ble det kunstutdannelse i Hamburg. Hesselberg kunne ikke vende hjem til Norge da krigen brøt ut og ble dekoratør i Braunschweig. Han var barndomskamerat av Thor Heyerdahl og medvirket på flere «poseturer» til den norske fjellheimen i 1930-årene. Hesselberg fikk forespørsel om å bli med på Kon-Tiki-ferden og takket ja. Som den eneste om bord som hadde styrmannseksamen ble han Kon-Tikis navigatør. Om bord tegnet, skrev og laget Hesselberg treskulpturer, og underholdt mannskapet med sang, gitarspill og eventyrlige historier.

Etter flåteferden bygget han sin egen havseiler, «Tiki», og reiste til Middelhavet. Han levde i elleve år om bord i båten ved Côte d'Azur, Korsika og Italia. Hesselberg solgte båten og bodde en stund i USA, Tyskland og Sverige innen han vendte tilbake til Norge og barndomshjemmet (1969/1970).

Han døde av hjerteinfarkt i Larvik i 1972, 58 år gammel, og ligger gravlagt i barndomsbyen. Erik Hesselberg ble far til barna Caelou (født 1958), Susanna (født 1967) og Anne Karin Hesselberg (født 1946) med tre forskjellige kvinner. Sistnevnte er i dag bosatt i Drøbak og har blant annet avholdt en utstilling med farens malerier og besørget forordet til nyutgivelsen av Kon-Tiki og jeg.

Bok[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 års markering for Erik Hesselberg 1. juni» (norsk). Kon-Tiki Museet. 2014. Arkivert fra originalen 5. februar 2016. Besøkt 5. februar 2016.