Football Manager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Football Manager
FM Final Logo Family FM21 RGB-nodate-dark.png
FMH 3.jpg
Utvikler(e)Sports Interactive
PlattformMicrosoft Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Klassisk MacOS
Utgivelse5. november 2004
21. oktober 2005
18. oktober 2006
SjangerFotball ledelsesspill, fotballspill
ModusFlerspiller, enspiller
Siste versjonFM 2005 5.0.5 - released 2 March 2005
Nettstedwww.footballmanager.com

Football Manager (FM) er en serie av fotball-simulatorspill utviklet av Sports Interactive og utgitt av Sega. Det første spillet ble lansert av Addictive Games i 1982, og fortsatte å bli lansert i nye versjoner utover 1990-tallet. I 2004 kjøpte firmaet Sports Interactive rettighetene til navnet. Sports Interactive hadde siden 1992 utviklet et spill som het Championship Manager, men etter et brudd med utgiveren Eidos Interactive måtte de gi slipp på navnet til spillserien deres. Sports Interactive fortsatte da å utvikle serien under det nye navnet Football Manager, samtidig som Eidos utviklet en helt ny spillserie med navn Championship Manager. På grunn av stridigheter omkring rettighetene til navnet Football Manager går spillet under navnet Worldwide Soccer Manager (WSM) i USA og Canada.

Det «nye» Football Manager som nå utvikles av Sports Interactive er et spill hvor at du som manager kan ta over hvilken som helst fotballklubb i verden, for så å bygge opp laget ditt med hjelp av gode taktisk valg, samt spillerkjøp og trening.

Football Manager er verdens mest populære manager-spill,[trenger referanse] og det kommer ut nye versjoner hvert år. Mange oppfattes spillet som det beste manager-relaterte spillet som finnes. Konkurrentene på manager-spill er for eksempel Championship Manager og Fifa Manager.

Football Manager-spillene til Sports Interactive har fått generelt gode kritikker av kritikere. Sports Interactive har fått noe kritikk for at nye utgivelser har litt bugs rett etter lansering, men disse har som regel blitt luket bort ved hjelp av patching ganske raskt etter utgivelse.

Football Manager i Norge[rediger | rediger kilde]

Football Manager har helt siden begynnelsen av 1990-tallet vært et svært populært spill blant både ungdom og voksne i Norge. Spillet spilles naturlig nok mest av menn, hovedsakelig innenfor aldersgruppen på 12-30 år. Spillet har i flere år kommet ut med det norske ligasystemet integrert, men det har flere ganger vist seg at informasjonen omkring det norske ligasystemet har vært litt dårlig. Dette er riktignok noe som har blitt bedre med årene, men er fremdeles ikke helt perfekt. De divisjonene som Norge er representert med, er Eliteserien, OBOS-ligaen og PostNord-ligaen Avdeling 1 og 2.

I Norge, som i resten av Skandinavia, er det Pan Vision som står for importen av Football Manager.

Helt siden 2001 har spillserien hatt en norsk supporterside på internett. Denne eksisterer ikke lenger, men har en Facebook-side med samme navn, som heter FMNorge. FMNorge har i flere år servert det norske FM-miljøet med et svært aktivt diskusjonsforum, nyheter, nedlasting, spillertips, artikler og annen nyttig informasjon. Siden har de siste årene hatt en enorm vekst, hvor siden i 2006 hadde 7 000 brukere mot 20 000 brukere i 2007.[trenger referanse] Disse tallene sier mye om hvor populært spillet egentlig er i Norge.

Brukes til mer enn bare et spill[rediger | rediger kilde]

I media har produsentene av Fotball Manager gått ut og fortalt at flere stor klubber bruker FM til å finne talenter ute i verden,[1] blant annet Chelsea FC. Ole Gunnar Solskjær som har vært hovedtrener for Cardiff City FC, har uttalt at Fotball Manager (eller Championship Manager som det het da han spilte det mest) har hatt en stor betydning for hans valg om å bli trener.[2]

Versjoner av Football Manager[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nuvola apps package games.pngDenne videospillrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.