Football Manager 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Football Manager 2005
UtviklerSports Interactive
UtgiverSega
SerieFootball Manager
PlattformMicrosoft Windows og macOS
Utgivelse5. nov. 2004
Sjangersportsspill og forretningsstrategispill
Modusflerspillervideospill og enspiller

Football Manager 2005 er det første spillet i spillserien Football Manager. Det ble utviklet av Sports Interactive, og sluppet den 5. november 2004 i samarbeid med Sega.

Den 12. februar 2004, etter at Sports Interactive hadde skilt lag med sin tidligere utgivelsespartner Eidos (som sammen hadde skapt den svært populære spillserien Championship Manager), ble det bestemt at Sports Interactive skulle utgi sine spill under navnet Football Manager, mens Championship Manager-serien ville fortsette, dog uten noen relasjoner til Sports Interactive.

Mest kjent under navnet «FM 2005» konkurrerte det med Eidos's sterkt forsinkede Championship Manager 5, utviklet av Beautiful Game Studios.

Football Manager 2005 kunne skilte med et oppdatert brukersnitt, en forfinet kampmotor, oppdatert database og -konkurranseregler, før- og etter kampen-informasjon, nyheter angående landslagsspillere, cupsammendrag, trenerrapporter på spillerstallen, et jobbsenter for støtteapparatet, mulighet for gjensidig avbrytelse av kontrakter, forbedringer hva gjelder lån av spillere, "mind games" med andre managere, samt en rekke andre attraksjoner.

Football Manager 2005 ble lansert i Storbritannia den 4. november 2004, tett fulgt av lanseringer rundt om i verden, og ble det 5. raskest selgende PC-spillet gjennom tidene (ifølge Eurogamer. Macintosh-versjonen av spillet befinner seg på samme plate som PC-versjonen, og er derfor inkludert i denne statistikken.

Liste over spillbare ligaer i Football Manager 2005[rediger | rediger kilde]

Land Nivåer Divisjoner
Argentina Argentina 2 2
Australia Australia 1 1
Belgia Belgia 3 4
Brasil Brasil 3 18
Bulgaria Bulgaria 2 2
Chile Chile 2 4
Colombia Colombia 2 2
Danmark Danmark 3 3
England England 6 7
Finland Finland 2 2
Frankrike Frankrike 3 3
Hellas Hellas 2 2
Hongkong Hongkong 1 1
Hviterussland Hviterussland 2 2
India India 1 1
Indonesia Indonesia 2 3
Irland Irland 2 2
Island Island 2 2
Italia Italia 4 7
Israel Israel 2 2
Kina Kina 2 2
Kroatia Kroatia 2 3
Malaysia Malaysia 2 3
Mexico Mexico 2 2
Montenegro Montenegro 1 1
Nederland Nederland 2 2
Nord-Irland Nord-Irland 3 3
Norge Norge 3 6
Peru Peru 1 1
Polen Polen 2 2
Portugal Portugal 3 5
Romania Romania 2 4
Russland Russland 2 2
Serbia Serbia 2 3
Singapore Singapore 1 1
Skottland Skottland 4 4
Slovakia Slovakia 2 2
Spania Spania 2 2
Slovenia Slovenia 3 6
Sveits Sveits 2 2
Sverige Sverige 3 8
Sør-Afrika Sør-Afrika 2 2
Sør-Korea Sør-Korea 2 2
Tadsjikistan Tadsjikistan 1 2
Tsjekkia Tsjekkia 2 2
Tyrkia Tyrkia 3 5
Tyskland Tyskland 3 4
Ukraina Ukraina 2 2
Ungarn Ungarn 2 2
Uruguay Uruguay 2 2
USA USA 1 1
Wales Wales 1 1
Østerrike Østerrike 2 2

Kinesiske komplikasjoner[rediger | rediger kilde]

Football Manager 2005 ble bannlyst i Kina, da det kom for en dag at regioner som Tibet og Taiwan hadde blitt inkludert i spillet som separerte land i importerte versjoner av spillet. Folkerepublikken Kina har lenge gjort krav på disse regionene som en del av Kina, og mente at spillet var med å på svekke Kinas suverenitet og integritet i disse områdene på en måte som var et kraftig brudd på Kinesisk lov. Sports Interactive svarte med å produsere et eget spill for det Kinesiske markedet, der Taiwan ble innlemmet i Kina. Det ble også klargjort at versjonen ment for det Europeiske markedet ikke var oversatt til Kinesisk, og derfor ikke ment til distribusjon i Kina. Det spekuleres i at den Europeiske versjonen av spillet kom til landet gjennom nedlasting eller import, for deretter å bli masseprodusert illegalt, og solgt på det Kinesiske marketed.

Opphavsrettigheter[rediger | rediger kilde]

Grunnet tvister rundt opphavsrett på spillere, turneringer og klubbnavn i spillet, måtte man lage små modifikasjoner som var med på å gjøre spillet mindre realistisk. Bemerkelsesverdige forandringer er som følger:

 • Navnet på den kjente tyske målvakten Oliver Kahn måtte erstattes med navnet Jens Mustermann, da Kahn ikke tillot at hans navn eller bilde ble brukt i en rekke videospill. Det spekuleres i at fornavnet i hans stedfortreder, Jens, kommer fra hans rival på landslaget, Jens Lehmann.
 • Tyske, Nederlandske og Japanske landslag består kun av uekte spillere.
 • Navnet på samtlige franske klubber måtte forandres til navnet på byen klubben holder til i. For eksempel, Paris Saint-German ble Paris, og Olympique Marseille ble Marseille.
 • Navnet på samtlige japanske klubblag ble forandret til fiktive navn, eksempelvis Niitsu Unicorn og Katano Blaze.
 • Navnet på den japanske J-League ble forandret til N-league (Nihon-league).
 • Navnet på store, europeiske turneringer ble endret til fiktive navn. Mesterligaen skiftet navn til Champions Cup, UEFA-cupen ble forandret til Euro Cup, og Intertotocupen ble forandret til Euro Vase.

De fiktive navnene til tross: Ved hjelp av små endringer i databasen gjorde Sports Interactive det mulig for folk å enkelt omgjøre de fiktive navnene til sine opprinnelige, ekte navn. Dette ble gjort ved at man slettet den såkalte LNC-mappa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • FootballManager.net – Den norske offisielle siden for spillserien.
 • Sports Interactive – Hjemmesiden til spillprodusenten
 • FMNorge.com – Den norske offisielle FM-siden. Siden serverer nyheter, artikler, guider, nedlastinger, grafikk, spillertips, forum, osv.
 • FMNorge.no – Den norske offisielle FM-siden (Samme side som over)
 • FMSweden.se – Sveriges største fanside for FM. De serverer nyheter, nedlastinger, artikler, grafikk, osv. Siden har også et stort og aktivt forum.
 • SortItOutSi.net – En av de største sidene på grafikk. Plages noen ganger av treg server.