Flunitrazepam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flunitrazepam
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
6-(2-fluorofenyl)-2-metyl-9-nitro-
2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-
5,8,10,12-tetraen-3-on
Identifikatorer
ATC-nummerCD03 N05 CD03
Kjemiske data
FormelC16H12F1N3O3
SMILESeMolecules & PubChem
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever
Halveringstid18-26 timer
UtskillingUrin
Terapeutiske data
Lovlig statusSpesiell resept(NO)
KlassifiseringBenzodiazepin
VirkningsmekanismeØkt aktivitet i GABA-reseptorer
Bildet ovenfor viser (Flunitrazepam) Rohypnol 1 mg tabletter. Foto: Joachim G

Flunitrazepam er et potent benzodiazepin. Det ble opprinnelig lansert som sovemiddel med stor suksess, men på grunn av stor avhengighetsfare er medikamentet mest kjent som misbruksstoff og voldtektsdop. Flunitrazepam er mest kjent under merkenavnet Rohypnol, men dette er trukket tilbake av produsenten Roche i Norge og Sverige på grunn av legemiddelets dårlige rykte. Flunitrazepam under merkenavnet Flunipam markedsføres ikke lenger i Norge. I misbrukssammenheng er flunitrazepam kjent som «hyppere» «juletre» «grønne» «542» og «roofies».

Farmakologiske egenskaper[rediger | rediger kilde]

For virkningsmekanisme og generelle bivirkninger se benzodiazepiner

Flunitrazepam er 7-10 ganger mer potent enn diazepam. Effekten kommer 15-20 minutter etter inntak og varer vanligvis i 6-8 timer. Det er stor fare for tilvenning selv etter kortvarig bruk.

Godkjent indikasjon i Norge er kortvarig behandling av søvnløshet. Det brukes også en del som premedikasjon før medisinske prosedyrer som koloskopi og tannlegebehandling. På grunn av avhengighetsproblematikken er flunitrazepam klassifisert som narkotikum, og kan bare skrives ut på A-resept.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Flunitrazepam ble utviklet av Roche tidlig på 1970-tallet, og kom på markedet i Europa i 1975. Det ble lansert som et sovemiddel uten bivirkninger. Food and Drug Administration har ikke godkjent medikamentet for medisinsk bruk i USA, og det er et ulovlig legemiddel der.

De første tablettene kom i 1 mg og 2 mg, men på grunn av potensen ble 2 mg-tablettene raskt tatt av markedet. Man anså lenge flunitrazepam for å være et sikkert og trygt sovemiddel, og var på 80-tallet, og frem til begynnelsen av 90-årene, Norges mest solgte sovemiddel.

For å redusere forskrivningen ble flunitrazepam flyttet fra reseptgruppe B til reseptgruppe A i 2003. Resultatet er et betydelig redusert forbruk, men dette har i stor grad blitt kompensert med en økning i forskrivningen av andre benzodiazepiner, særlig alprazolam (Xanor), klonazepam (Rivotril) og nitrazepam (Apodorm og Mogadon). Forbruket av ulovlig innført flunitrazepam, særlig fra Øst-Europa, er betydelig.

Misbruk[rediger | rediger kilde]

På grunn av den raskt innsettende sløvende virkningen og indusering av hukommelsestap, har flunitrazepam blitt brukt som voldtektsdop. Rohypnoltabletter er dessuten raskt oppløselige og kan lett tilsettes en drink. Det er usikkert hvor mange av voldtektene som kan tilskrives flunitrazepam alene, fordi det oftest er et samtidig høyt inntak av alkohol. De fleste flunitrazepam-preparatene er tilsatt farge blant annet for å forhindre at det blir tilsatt drikke.

Flunitrazepam er meget populært i misbruksmiljøer, og brukes både peroralt og intravenøst. Det forsterker en del av effektene til heroin, blant annet hemming av respirasjonen. Flunitrazepam er involvert i svært mange av dødsfallene som skyldes heroin og metadon. Det brukes også for å motvirke søvnløshet, uro, paranoia og andre negative effekter utløst av kokain, amfetamin og andre sentralstimulerende midler. Fra 2012 er flunitrazepam ikke lenger i produksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]