Flunitrazepam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flunitrazepam
Systematisk (IUPAC)-navn
6-(2-fluorofenyl)-2-metyl-9-nitro-
2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-
5,8,10,12-tetraen-3-on
Identifikatorer
CAS-nummer1622-62-4
ATC-nummerN05CD03
PubChem3380
DrugBank01544
ChemSpider3263
Kjemiske data
FormelC₁₆H₁₂FN₃O₃
Molmasse313,086269 g/mol
SMILESCN1C(=O)CN=C(C2=C1C=CC(=C2)[N+](=O)[O-])C3=CC=CC=C3F
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever
Halveringstid18-26 timer
UtskillingUrin
Terapeutiske data
Lovlig statusA-Preparat; sterkt vanedannende legemiddel (NO)
KlassifiseringBenzodiazepin
VirkningsmekanismeØkt aktivitet i GABA-reseptorer
Bildet ovenfor viser (Flunitrazepam) Rohypnol 1 mg tabletter. Foto: Joachim G

Flunitrazepam er et potent benzodiazepin. Det ble opprinnelig lansert som sovemiddel med stor suksess, men på grunn av stor avhengighetsfare er medikamentet mest kjent som misbruksstoff og voldtektsdop. Flunitrazepam er mest kjent under merkenavnet Rohypnol, men dette er trukket tilbake av produsenten Roche i Norge og Sverige på grunn av legemiddelets dårlige rykte. Flunitrazepam under merkenavnet Flunipam markedsføres ikke lenger i Norge. I misbrukssammenheng er flunitrazepam kjent som «hyppere» «juletre» «grønne» «542» og «roofies».

Farmakologiske egenskaper[rediger | rediger kilde]

For virkningsmekanisme og generelle bivirkninger se benzodiazepiner

Flunitrazepam er 7-10 ganger mer potent enn diazepam. Effekten kommer 15-20 minutter etter inntak og varer vanligvis i 6-8 timer. Det er stor fare for tilvenning selv etter kortvarig bruk.

Godkjent indikasjon i Norge er kortvarig behandling av søvnløshet. Det brukes også en del som premedikasjon før medisinske prosedyrer som koloskopi og tannlegebehandling. På grunn av avhengighetsproblematikken er flunitrazepam klassifisert som narkotikum, og kan bare skrives ut på A-resept.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Flunitrazepam ble utviklet av Roche tidlig på 1970-tallet, og kom på markedet i Europa i 1975. Det ble lansert som et sovemiddel uten bivirkninger. Food and Drug Administration har ikke godkjent medikamentet for medisinsk bruk i USA, og det er et ulovlig legemiddel der.

De første tablettene kom i 1 mg og 2 mg, men på grunn av potensen ble 2 mg-tablettene raskt tatt av markedet. Man anså lenge flunitrazepam for å være et sikkert og trygt sovemiddel, og var på 80-tallet, og frem til begynnelsen av 90-årene, Norges mest solgte sovemiddel.

For å redusere forskrivningen ble flunitrazepam flyttet fra reseptgruppe B til reseptgruppe A i 2003. Resultatet er et betydelig redusert forbruk, men dette har i stor grad blitt kompensert med en økning i forskrivningen av andre benzodiazepiner, særlig alprazolam (Xanor), klonazepam (Rivotril) og nitrazepam (Apodorm og Mogadon). Forbruket av ulovlig innført flunitrazepam, særlig fra Øst-Europa, er betydelig.

En av hovedgrunnene til at Rohypnol ble flyttet opp i gruppen av medikamenter som fra da av kun ble tilgjengelig i Norge med en A-resept, skyldes de mange dødsfallene blant norske heroinmisbrukere. Mange heroinmisbrukerne injiserte en blanding av Rohypnol og heroin, en livsfarlig kombinasjon som har krevd mange liv. Ifølge reseptregisteret så stupte antall reseptutskrivinger ned til litt over 4000 i løpet av det første året etter at Rohypnol ble flyttet opp i resept gruppe A. Produsenten av Rohypnol, Roche, fant det norske markedet således lite og ulønnsomt at de trakk tilbake Rohypnol fra det norske markedet. Selv om Rohypnol i mange år nå har vært avregistrert som legemiddel i Norge, så er det fortsatt tilgjengelig. Hvis fastlegen finner det til pasientens beste, og hvor alle andre medikamenter for alvorlige søvnproblemer er prøvd ut, så kan legen søke Legemiddelverket om dispensasjon på pasientens vegne, om tillatelse til å gi pasienten resept på Rohypnol. Det enkelte apotek bestiller i så fall Rohypnol direkte fra grossist. I Norge vil dette si direkte fra Sveits.

Rohypnol har de siste årene blitt ulovlig i mange land. Både bruk og besittelse av Rohypnol kan medføre beslag, bøter eller verre, ved innreise til enkelte land. Må man absolutt ha med seg Rohypnol ved reise til land utenfor Europa, så er det særdeles viktig at man har en legeattest på engelsk med seg på reisen. Oppgi alltid korrekt informasjon på innreiseskjemaet man må fylle ut på flyet før landing. Er man i tvil etter ankomst, gå på rød sone eller kontakt uoppfordret innreisekontrollen.

Misbruk[rediger | rediger kilde]

På grunn av den raskt innsettende sløvende virkningen og indusering av hukommelsestap, har flunitrazepam blitt brukt som voldtektsdop. Rohypnoltabletter er dessuten raskt oppløselige og kan lett tilsettes en drink. Det er usikkert hvor mange av voldtektene som kan tilskrives flunitrazepam alene, fordi det oftest er et samtidig høyt inntak av alkohol. De fleste flunitrazepam-preparatene er tilsatt farge blant annet for å forhindre at det blir tilsatt drikke.

Flunitrazepam er meget populært i misbruksmiljøer, og brukes både peroralt og intravenøst. Det forsterker en del av effektene til heroin, blant annet hemming av respirasjonen. Flunitrazepam er involvert i svært mange av dødsfallene som skyldes heroin og metadon. Det brukes også for å motvirke søvnløshet, uro, paranoia og andre negative effekter utløst av kokain, amfetamin og andre sentralstimulerende midler. Fra 2012 er flunitrazepam ikke lenger i produksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]