Fjodor Tolbukhin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fjodor Tolbukhin
1974 CPA 4358.jpg
Fjodor Tolbukhin
Født16. juni 1894
Russland Jaroslavl oblast, Det russiske keiserdømmet
Død17. oktober 1949 (55 år)
Sovjetunionen Moskva, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk
GravlagtKremlmurens nekropolis
Utdannet ved M.V. Frunzes millitærakademi (–1934)
Yrke Offiser
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Utmerkelser Helt av Sovjetunionen
Leninordenen
Suvorovordenen
Kutuzovordenen
Seiersordenen
TroskapRussland Det russiske keiserdømmet
Sovjetunionen Sovjetunionen
Tjenestetid19141949
Militær gradMarskalk av Sovjetunionen
EnhetDen keiserlige russiske hær
Den røde armé
Militære slagFørste verdenskrig
Den russiske borgerkrig
Andre verdenskrig

Fjodor Ivanovitsj Tolbukhin (russisk: Фёдор Ива́нович Толбу́хин, født 16. juni 1894, død 17. oktober 1949) var en sovjetisk militær kommandant under andre verdenskrig.

Tolbukhin ble født inn i en bondefamilie i provinsen Jaroslavl, nordøst for Moskva. Han meldte seg frivillig til Den keiserlige russiske hær i 1914 ved utbruddet av første verdenskrig. Han ble stadig forfremmet, rykket fra mening soldat til kaptein i 1916. Han ble også flere ganger dekorert for sin tapperhet under krigen.

I august 1918 ble Tolbukhin med i Den røde armé, der han tjenestegjorde som stabssjef i 56. infanteridivisjon. Etter at den russiske borgerkrigen ble avsluttet i 1921 ble Tolbukhin gitt en rekke militære posisjoner. Han gikk også ved Militærakademiet Frunze, der han tok eksamen i 1931. I 1937, etter en rekke stillinger, ble Tolbukhin gitt kommandoen over sin egen divisjon. I 1938 ble han stabssjef i Transkaukasus militærdistrikt.

Tolbukhin forble i denne posisjonen gjennom åpningsfasen av den tyske Operasjon Barbarossa før han i august 1941 ble gjort til stabssjef ved fronten, og denne stillingen hadde han fram til mars 1942. Fra mai til juli 1942 var han assisterende sjef for Stalingrad. Etter det, var han sjef for den 58. hæren fram til mars 1943.

I mai 1944 ble Tolbukhin overført til den tredje ukrainske fronten. I løpet av sommeren, fra juni til oktober 1944, lanserte Tolbukhin den sovjetiske invasjon av Balkan, og var i stand til å erobre det meste av Romania. Den 12. september 1944 ble Tolbukhin forfremmet til marskalk av Sovjetunionen. Etter å ha tatt Romania tok sovjeterne Bulgaria fra Tyskland. Etter krigen ble Tolbukhin kommandant for de sovjetiske sør-styrkene som omfattet Balkan-regionen. I januar 1947 ble Tolbukhin gjort til sjef for Transkaukasus militærdistrikt. Denne stillingen hadde han frem til sin død, den 17. oktober 1949.

Tolbukhinr regnes vanligvis som en av de beste sovjetiske generalene fra den andre verdenskrig. Han blir beskrevet som grundig, forsiktig, og ikke altfor ambisiøs slik som enkelte andre av de sovjetiske kommandantene. Tolbukhin var godt respektert av andre sovjetiske militære ledere og også av soldatene han hadde under sin kommando. Tolbukhin ble tildelt en rekke utmerkelser og medaljer, inkludert den høyeste sovjetiske orden og rang, henholdsvis Seiersordenen og Helt av Sovjetunionen. Tolbukhin var også en helt for folkene han som hjalp med å frigjøre. I Bulgaria, ble byen Dobritsj omdøpt til Tolbukhin, et navn den hadde frem til kommunismens fall i 1989. Urnen med hans aske ble begravet i Kreml, og det er blitt reist et monument over ham ved hjemstedet Jaroslavl.

En av hovedgatene i Beograd, hovedstaden i Serbia, ble oppkalt etter general Tolbukhin. Den heter Ulica Marsala Tobuhina (Marskalk Tolbukhin-gata). Budapest, hovedstaden i Ungarn, hadde også en av sine gater oppkalt etter Tolbukhin, ettersom han var en av de store sovjetiske kommandantene, også i Ungarn. Flere av gatene som ble oppkalt etter sovjetiske personer ble gitt tilbake sine gamle navn, fra før andre verdenskrig, etter kommunismens fall i 1989.