Hopp til innhold

Suvorovordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for 2. klasse av Suvorovordenen, 1942

Suvorovordenen (russisk: Орден Суворова) er en sovjetisk og russisk orden innstiftet 24. juli 1942 til belønning av fremragende ledelsesinnsats i Sovjetunionens hær. Ordenen er oppkalt etter feltmarskalk Aleksandr Suvorov (1730–1800). Den ble tildelt for seierrik ledelse av kampoperasjoner under andre verdenskrig.

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Suvorovordenen, samt også Aleksander Nevskij-ordenen, Usjakovordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen.

Suvorovordenen fikk i 2010 nye statutter og ny utforming og tildeling av ordenen er gjenopptatt. Ordenen rangerer fra 2010 som nummer som nummer fem av 15 ordener i Den russiske føderasjons ordensvesen.

Suvorovordenen i Sovjetunionen

[rediger | rediger kilde]

Suvorovordenen var én av flere ordener innstiftet for å belønne landets fremste offiserer under andre verdenskrig. Den fremste ordenen for militær innsats var Seiersordenen, som bare ble et fåtall marskalker til del, mens andre militærordener, som Suvorovordenen, Aleksander Nevskij-ordenen, Usjakovordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen fikk større utbredelse.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Suvorovordenen var i sovjettiden inndelt i tre klasser:

  • 1. klasse
  • 2. klasse
  • 3. klasse

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Suvorovordenen består av en strålebesatt femtagget stjerne med utbøyde tagger. Midtmedaljongen bærer et venstrevendt portrett av Aleksandr Suvorov med marskalkens navn i kyrilliske bokstaver i en bue over og grener av eik og laurbær i en bue under.

For 1. klasse er stjernen laget av platina, med midtmedaljong i gull og med en rød stjerne er plassert øverst på stjernen. Ordenstegnet for 2. klasse er i gull med sølv midtmedaljong. For 3. klasse er stjernen i sølv. Stjernen for 1. klasse er større enn for de to andre klassene.

Båndstripen for 1. klasse er grønn med en oransje midtstripe, for 2. klasse grønn med oransje kantstriper og for 3. klasse grønn med tre oransje striper.

1. klasse 2. klasse 3. klasse
Båndstripe

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Ordenens øverste klasse ble tildelt de høyeste offiserer i hæren, marskalker og generaler, mens 2. klasse kunne tildeles offiserer som ledet korps, divisjoner og brigader, i regelen lavererangerende generaler. 3. klasse ble tildelt offiserer som kommanderte regimenter og bataljoner, det vil si offiserer med rang av oberst, oberstløytnant eller majorer. Ordenen kunne tildeles sovjetborgere, så vel som utlendinger. Mens tildeling til var begrenset til sovjetoffiserer i hæren, fant tildeling til utenlandske offiserer sted uavhengig av forsvarsgren.

Det ble foretatt 391 tildelinger av 1. klasse for innsats under andre verdenskrig, 2 863 tildelinger av 2. klasse og over 4 000 tildelinger av 3. klasse.

Suvorovordenen i Den russiske føderasjon

[rediger | rediger kilde]

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Suvorovordenen, samt også Aleksander Nevskij-ordenen, Usjakovordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen. Det ble ikke foretatt nye tildelinger av ordenen.

Nyordning 2010

[rediger | rediger kilde]
Ordenstegnet for Suvorovordenen, slik det er fastsatt i 2010

Den russiske føderasjons ordensvesen ble nyordnet ved president Dmitrij Medvedevs dekret av 7. september 2010 og Suvorovordenen fikk nye statutter og nytt utseende.[1] Ordenen kan nå igjen tildeles for militær innsats. Ordenen har fra 2010 én klasse. Suvorovordenen rangerer fra 2010 som nummer fem av Russlands 15 ordener, bak Andreasordenen, Sankt Georgsordenen, Fedrelandets fortjenstorden og Aleksander Nevskij-ordenen, men foran Usjakovordenen.

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Suvorovordenen består av et forgylt kors med utbøyde armer. Strålegrupper i sølv er plassert i korsvinklene. Midtmedaljongen bærer Aleksandr Suvorovs venstrevendt portrett i en utførelse som ligner den som ble benyttet i ordenstegnet tidligere. Under portrettet, langs medaljongens nedre ytterkant, er det plassert grener av laurbær og eik. Over portrettet er Aleksandr Suvorovs navn skrevet i rød emalje med kyrilliske bokstaver: «АЛЕКСАНДР СУВОРОВ».

Ordensbåndet er grønt med en bred oransje midtstripe, som i båndstripen for ordenens 1. klasse i sovjettiden.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Suvorovordenen kan fra 2010 tildeles ledende, kommanderende offiserer for dyktig ledelse av militære enheter i strid med fremgangsrikt resultat eller for å ha disponert styrkene slik at aggresjon mot Russland eller landets allierte er avverget. Ordenen kan tildeles posthumt. Den kan også tildeles militære avdelinger. Utenlandske offiserer, som deltar i strid sammen med russiske styrker, kan også tildeles ordenen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Указ Президента Российской Федерации от 7 сентября 2010 г. N 1099 "О мерах по совершенствованию государственной наградной системы Российской Федерации", presidentdekret av 7. september 2010 om Den russiske føderasjons system av statlige utmerkelser, fra Российская газета, Russlands lovtidend/lysningsblad, utgitt 15. september 2010.
  • John D. Clarke: Gallantry Medals and Decorations of the World, Barnsley: Leo Cooper, 2001, s. 196–197.
  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 162.
  • Robert Werlich: Russian orders, decorations and medals. Including those of Imperial Russia, the Provisional Government, and the Soviet Union, 2. utgave, Washington, DC: Quaker Press, 1981, s. 121–122.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata