Gretsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gretsch trommesett Foto: Alexander Lindbäck
Gretsch gitar

That Great Gretsch Sound er et amerikansk produksjonsselskap som produserer gitarer, basser og slagverk.

Selskapet ble startet da Friedrich Gretsch, en immigrant fra Mannheim, Tyskland, grunnla en liten butikk i Brooklyn, New York i 1883. Før han døde uventet i 1895, skapte Friedrich Gretsch et dynasti som skulle vare til denne dagen og utover.

I 1935 kom Duke Kramer inn i selskapet. Fred Gretsch sr. ble pensjonert fra selskapet i 1942. Gretschs sønner Fred jr. og William «Bill» – som begge hadde vært aktiv i bransjen siden 1927 – var godt forberedt på å overta ledelsen.

Populariteten av rock 'n' roll som ble innledet med Bill Haley og Elvis Presley og fortsatte med The Beatles, The Rolling Stones og mange andre musikere, gjorde at selskapets popularitet vokste. Eksplosjonen av rockabilly og rock 'n' roll på 1950- og 1960-tallet, tiltrakk berømte Gretsch-spillere som George Harrison, Bo Diddley, Chet Atkins og Charlie Watts.

I dag er Gretsch trommer og gitar et ofte brukt instrument blant studiomusikere og plateartister. Malcolm Young i AC/DC benytter eksempelvis Gretsch gitarer på alle konserter og plateinnspillinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]