Dave Murray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dave Murray
Dave Murray 30nov2006.jpg
Dave Murray i november 2006
FødtDavid Michael Murray
23. desember 1956 (62 år)
Storbritannia London
Beskjeftigelse Musiker/Gitarist
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Iron Maiden
Musikalsk karriere
SjangerHeavy metal
InstrumentGitar
Aktive år1976–nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Ensemble(r)
Iron Maiden
Tidligere band
Urchin

David Michael Murray (født 23. desember 1956 i Edmonton, London) er en engelsk låtskriver og gitarist i heavy metal-bandet Iron Maiden, og regnes som en av grunnleggerne av bandet sammen med bassisten Steve Harris. Han anses av mange som en av verdens beste gitarister. Han er kjent for sin melodiøse og veldig improviserende solostil.

Murray er av skotsk og irsk herkomst, og er – på samme måte som Steve Harris, som ble født samme år «litt lenger oppi gata» – en ivrig fotballspiller og –tilhenger. Familien hans var veldig fattig; faren var handikappet, mens moren bare hadde en deltidsjobb som vaskehjelp, og de bodde aldri lenge nok på et sted til at Murray fikk etablert seg på noen av skolelagene i fotball. Som han selv husker det, hadde han vært inn og ut av et dusin skoler allerede da han hadde fylt 15 år.

Dave startet bandet Stone Free i 1972 sammen med kameraten Adrian Smith, et band som endret navn til Evil Ways, og senere ble til Urchin. Han ble medlem av Iron Maiden kort tid etter oppstarten av bandet på midten av 1970-tallet. Med unntak fra en kort periode i 1976 da han forlot bandet og returnerte til Urchin, har han vært medlem av bandet siden og har følgelig spilt på alle bandets album.

Se også[rediger | rediger kilde]