Hopp til innhold

Forsvarets tros- og livssynskorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Feltprestkorpset»)
Forsvarets tros- og livssynskorps
Basisdata
LandNorge
Etablert1953
Overordnet enhetForsvarets fellestjenester
HovedkvarterAkershus slott og festning
Operativt oppdrag
OppdragStille med tros- og livssynspersonell i nasjonale og internasjonale styrker, opprettholde fullverdig tros- og livssynstjeneste for Forsvarets personell i fred, krise og krig, innenfor gitte rammer.

Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK),[1] tidligere Feltprestkorpset (FPK), er en militær fellesinstitusjon som organiserer tros- og livssynstjenesten i det norske Forsvaret. Tros- og livssynspersonellet er fordelt på de ulike avdelingene i Forsvaret.

FTLK organiserer tros- og livssynstjenesten ved alle landets militære avdelinger. I korpset tjenestegjør det for tiden i overkant av 50 sertifiserte fagpersoner fra Den norske kirke og andre tros. og livssynssamfunn. De utfører tros- og livssynsbetjening i henhold til egen sertifisering, legger til rette for annen tros- og livssynsutøvelse, underviser i etikk og gir råd i religiøse, etiske og moralske spørsmål.

Tros- og livssynspersonellet underviser i tillegg i etikk. Alle soldater i grunnleggende soldatutdanning undervises i emnet etikk og militærmakt. Etikk er også et integrert fag på Forsvarets skoler. Tros- og livssynspersonllet gjennomfører samtaler med personellet og bidrar også i veteranivaretakelsen i Forsvaret.

FTLKs hovedkvarter er lokalisert på Akershus festning (bygning 7), med Akershus slottskirke like ved som fungerer som Forsvarets hovedkirke. Kirken tjener også som kongefamiliens private gravkirke. Akershus slottskirke blir mye brukt til vielser.

FTLK ledes av sjef Forsvarets tros- og livssynskorps, som er underlagt sjef Forsvarets fellestjenester. Det kirkelige tilsyn ivaretas av Oslo biskop for feltprester tilhørende Den norske kirkes .

Feltprestkorpset fylte 60 år i 2013.

Prester i tjeneste ved Forsvarets avdelinger i både inn- og utland ligger under tilsyn av Oslo biskop.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ny forskrift om tros- og livssynstjeneste i Forsvaret (Regjeringen.no)
  2. ^ «Forsvarets tros- og livssynskorps». Oslo bispedømme. Besøkt 15. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]