Fable (spill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fable: The Lost Chapters»)
Fable
UtviklerLionhead Studios
Robosoft Technologies (Mac OS X)
UtgiverMicrosoft Game Studios
Feral Interactive (Mac OS X)
DistributørSteam
DesignerPeter Molyneux[1]
KomponistDanny Elfman
Russel Shaw
PlattformXbox
Xbox 360
Microsoft Windows
Mac OS X
Utgivelse
14. september 2004
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller
Del av serien Fable

Fable er et action-rollespill satt til en åpen verden, og er det første spillet i Fable-serien. Spillet ble utviklet til Xbox, Microsoft Windows og Mac OS X av Lionhead Studios, og ble utgitt av Microsoft Game Studios. Spillet ble utgitt 14. september 2004 i Nord-Amerika, og 8. oktober 2004 i Europa. En utvidet versjon av spillet, Fable: The Lost Chapters, ble utgitt til Xbox og Microsoft Windows i september 2005. Feral Interactive portet spillet over til Mac OS X i 2008.

Spillet ble opprinnelig utviklet under navnet «Project Ego», og Fables utvikling involverte over 150 personer. Spillets musikk ble komponert av Russell Shaw, og spillets temasang ble skrevet av den Oscar-nominerte komponisten Danny Elfman. Forventningene til spillet før dets lansering var høye, mye takket være serieskaperen fra Lionhead, Peter Molyneux, som skapte mye entusiasme og hype.

Fable ble tatt godt imot, og fikk skryt på grunn av god spillbarhet og utførelse, til tross for at utviklerne ikke greide å inkludere alle funksjonene de lovte å ha med. Fable var det bestselgende spillet i september 2004, og solgte mer enn to millioner eksemplarer før 2007. Spillet har så langt få to oppfølgere, Fable II i 2008 og Fable III i 2010. En HD-gjenutgivelse under tittelen Fable Anniversary, som inkluderer The Lost Chapters, er planlagt å bli lansert i 4. kvartal 2013 til Xbox 360.[2]

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

Fable er et action-rollespill hvor man styrer rollefiguren fra et tredepersonsperspektiv. Spillets protagonist, kjent som «the Hero of Oakvale», kan interagere med andre rollefigurer og objekt. Spillet byr på mange ulike oppdrag gjennom hovedhistorien, men byr også på en del sideoppdrag som lar spilleren oppleve historier og gjøre ting som ikke er direkte knyttet til hovedhistorien.[3]

Noen oppdrag lar spilleren velge om man vil være snill og hjelpe "gode" karakterer, som handelsmenn og vakter, eller om man vil være ond og støtte "slemme" karakterer, som banditter o.l. Etter å ha startet på et oppdrag, kan man vedde med noe av oppdragets belønning for å få større avkastning dersom man gjennomfører visse vilkår, som å ikke bli skadet gjennom hele oppdraget, eller å gjennomføre oppdraget helt naken. Etter hvert oppdrag man gjennomfører, blir man belønnet med gullmynter, som kan bli brukt til å kjøpe våpen og gjenstander, og berømmelse, som avgjør hvordan Albions mange borgere reagerer på helten. Helten får også trofeer for deres seire, som kan vises frem foran store folkemengder for å få enda mer berømmelse.

I tillegg til å kjempe med nærkampvåpen, som sverd og morgenstjerner, og avstandsvåpen, som langbuer og armbrøster, kan man lære seg magiske formler for å styrke egenskaper, avverge skader eller skade fiender. Ettersom man fullfører oppdrag og dreper fiender, får man erfaringspoeng innenfor den grenen av angrep man benyttet seg av. Fables verden full av landsbyer hvor aktiviteter som ikke er knyttet til kamp kan utføres. Driftige helter kan kjøpe kjøpe gjenstander som øltønner og sekker med korn, og selge det videre til landsbybeboere med fortjeneste. I byene finner man også ulike butikker som selger klær, våpen og andre nyttige gjenstander. Mange byer har også boliger til salgs som helten kan kjøpe, møblere og eventuelt leie ut for å tjene penger. Man kan også gifte seg med både kvinner og menn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Setting[rediger | rediger kilde]

Fable finner sted i Albion, et lappeteppe av bystater med lovløse strekker med vidder og skog mellom dem. En gang i tiden ble Albion kalt «The Old Kingdom», og hele landet ble regjert av en gammel, kongelig slekt, skjenket med tittelen «Archon». Den første Archons styre var fredfull og velstående, men kilden til hans makt var et eldgammelt og kraftig sverd som gradvis begynte å korrumpere ham, og etter hvert hans kongerike. Når hendelsene i spillet finner sted, har verden forverret seg ytterligere.

Historie[rediger | rediger kilde]

På hans søsters bursdag, blir en ung gutts landsby plyndret av en gjeng med banditter, og guttens familie ble tilsynelatende drept under plyndringen. En gammel helt, Maze, redder gutten, og se også et stort potensial i ham. Maze begynner så å trene ham ved heltelauget. Årene går, og etter å ha finslipt guttens egenskaper, informeres han av Maze om at en blind, klarsynt kvinne som bor i en bandittcamp nær Oakvale, og han råder gutten, som nå er en helt, til å infiltrere stedet. Til heltens store overraskelse er den klarsynte kvinnen faktisk hans eldre søster, Theresa, som ble tatt inn under vingen til Twinblade, en tidliger helt som nå er kjent som Bandittkongen. Etter å ha kjempet mot ham, får helten valget om man vil drepe banditten eller spare hans liv.

Senere, etter at helten har fått mer anerkjennelse blant Albions innbyggere, får han muligheten til å kjente i Arenaen, hvor han møter den legendariske helten «Jack of Blades», som styrer arenakampene. Som en siste utfordring må helten kjempe mot Jacks rival, Whisper, og etter kampen kan helten også her velge om han skal drepe eller spare henne.

Helten får senere greie på at det var Jack of Blades som ødela Oakvale da helten var ung; med hjelp fra Theresa, finner helten ut at deres mor fortsatt lever, og at hun befinner seg i Bargate-fengselet. Helten blir fanget under redningsforsøket, og tilbringer et år eller mer i fengselet før han endelig rømmer. Han får også greie på at Maze er en forræder og jobber sammen med Jack. Maze kidnapper så Theresa. Etter å ha drept Maze, må helten kjempe en siste gang mot Jack, og moren hans dør under kampen. Jack avslører Archons sverd bare kan brukes hvis det får litt av Archons blod på seg. Etter at deres mor dør, er kun helten og Theresa de eneste etterkommerne av Archon, og hvis Jack dreper dem begge vil sverdet bli enda mer kraftfullt. Etter å ha slått Jack, må helten velge om han skal beholde sverdet, og drepe Theresa i prosessen, eller kaste det inn i en portal som dukket opp etter Jacks død.

Det finnes totalt fire ulike avslutninger på spillet, og hvilken avslutning man får avhenger av hvor mange gode eller onde valg spilleren har tatt gjennom spillet, og hva hvorvidt man velger å beholde eller kaste sverdet. Etter at rulleteksten er ferdig, kan man fortsette spillet og gjennomføre flere sideoppdrag man enda ikke har fullført, eller reise rundt og gjøre andre aktiviteter.[4]

I «The Lost Chapters» fortsetter historien der den slapp i det opprinnelige spillet. Etter å ha bekjempet Jack, må helten finne en passasje til Northern Wastes for å hjelpe en legendarisk helt ved navn Scythe med å stoppe en ukjent ondskap fra å returnere. Etter å ha gjennomført en rekke oppdrag som dreier seg rundt denne ondskapen, får man vite at Jack of Blades har returnert. Helten må så bekjempe Jack of Blades enda en gang, men det er annerledes denne gangen - Jack har nemlig oppstått fra de døde i form av en drage. Etter å ha drept Jack for andre gang, må helten bruke Jacks maske for å fange sjelen hans. Etter dette forteller Scythe ham at Jacks maske må ødelegges. Helten får så et siste valg; han kan enten ta på seg masken og la Jacks personlighet leve videre, eller så kan han ødelegge masken, så den og Jack forsvinner for alltid.

Fable: The Lost Chapters[rediger | rediger kilde]

I september 2005 ble det utgitt en utvidet versjon av Fable til Xbox og Microsoft Windows, under tittelen Fable: The Lost Chapters. Spillet ble senere portet over til Mac OS X av Feral Interactive og utgitt til nevnte plattform den 31. mars 2008.[5]

The Lost Chapters byr på alt innholdet som finnes i det originale Fable-spillet, i tillegg til mye nytt, som nye monstere, våpen, formler, gjenstander, rustninger, byer, bygninger og uttrykk, i tillegg til evnen til å gi barn ting. Historien fylles ut med ni nye områder og seksten nye oppdrag. Rollefigurer som Briar Rose og Scythe, som kun spilte små roller i det originale spillet, har nå fått viktigere og mer sentrale roller, og er med i flere historieoppdrag og sideoppdrag. Jack of Blades' stemme har nå blitt dypere, krassere og mer demonisk, og man kan også avdekke og løse mysteriet rundt drapet på Lady Greys søster.

Fable Anniversary[rediger | rediger kilde]

I 2013 kom det ut en nyversjon til Xbox 360 basert på Fable: The Lost Chapters.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brian Ashcraft "Fable Designer On Not Getting Avatar (And Then Getting It)" - Kotaku
  2. ^ a b Tor Erik Dahl "Fable Anniversary er offisielt annonsert" - Gamereactor.no
  3. ^ Loe, Casey (2004). Fable: PRIMA Official Guide. "Fundamentals – Training: Quests". United States of America: "Random House". pp. 4–6.
  4. ^ Loe, Casey (2004). Fable: PRIMA Official Guide. "Chapter 4 – Stop Jack of Blades". United States of America:" Random House". p. 97
  5. ^ "Fable: The Lost Chapters release date for Mac" - IGN
  6. ^ MacDonald, Keza (3. februar 2014). «Fable Anniversary Review». IGN (engelsk). Besøkt 24. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]