Hopp til innhold

Lycée Pierre-Corneille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lycée Pierre-Corneille
LandFrankrike[1][2]
TypeLycée,[2] Q125793388,[2] Q125840002,[2] Q125839973,[2] Q125840045[2]
Grunnlagt1593
KommuneRouen[1][2]
Adresse4 rue du Maulévrier 76044 Rouen[2]
EierVille de Rouen[1]
Elever915[2] Rediger dette på Wikidata
Nettstedcorneille-rouen.lycee.ac-normandie.fr (fr)[3][4]
Beliggenhet
Kart
Lycée Pierre-Corneille
49°26′43″N 1°06′01″Ø

Lycée Pierre-Corneille er en fransk videregående skole i Rouen i Normandie. Skolen ble opprettet i 1593.[5][6] Siden 1918 har skolen tatt imot norske elever. Skolen har totalt ca. 1750 elever og 160 lærere.

Den norske seksjonen

[rediger | rediger kilde]

Etableringen av tilbudet

[rediger | rediger kilde]

Det var en interesseorganisasjon kalt Association Franco-Norvégienne som tok initiativet til å etablere et eget utdanningstilbud i Frankrike for norske elever.[7] Organisasjonen ble dannet i 1917 for å stimulere til økt kulturutveksling mellom Frankrike og Norge, og eksisterer fortsatt (2020).[8]

Opprinnelig var det meningen at den norske seksjonen skulle opprettes ved en videregående skole i Le Havre. Den planen kunne ikke gjennomføres på grunn av at første verdenskrig fortsatt herjet i Europa, og at skolen i Le Havre i 1918 var tatt i bruk som feltsykehus for belgiske soldater. Derfor falt valget i stedet på Lycée Pierre-Corneille i Rouen. Fra starten av ble det ansatt to norske lærere til å bo og undervise ved skolen.[9]

Fra gutteskole til tilbud for begge kjønn

[rediger | rediger kilde]

Frem til 2014 var det kun gutter som ble tatt opp som elever ved den norske seksjonen i Rouen; norske jenter fikk etter hvert et tilsvarende tilbud i Bayeux. Fra og med 2014 har jenter også kunnet søke seg til skolen.

Bolig- og arbeidsforhold i den norske seksjonen

[rediger | rediger kilde]

De norske elevene har plikt til å bo i skolens internat det første året (av de vanlige norske tre), men som et kombinert økonomi- og integreringsprosjekt, blir alle de norske elevene tildelt en vertsfamilie som de må bo hos i helgene, mens internatet da holder stengt. Forøvrig er deres praktiske arbeidsforhold like med de franske elevenes forhold, noe som blant annet medfører at de ikke går de for Norge vanlige to semestrene pr skoleår, men i tre perioder (kalt «trimestre»). Ellers er den nødvendige tilpasningen og innføringen i det franske systemet (inkludert bruken av fransk som både arbeids- og dagligspråk) primært lagt til det første trimesteret; i denne perioden har de norske derfor en avvikende timeplan fra de franske, med en stor vekt på fransk sprog og kultur, og en motsvarende lettelse i visse samfunnsfag og de franske elevenes franskundervisning.

Den norske seksjonen har en norsk seksjonsleder, som fungerer som bindeledd med skolens administrasjon, og som norsk- og fransklærer for de norske elevene. Seksjonens elever har også tilgang til et eget oppholdsrom, men oppmuntres til å like gjerne bruke de felles rommene sammen med de franske elevene. For det andre og tredje året forventes elevene å skaffe seg egne boliger «i byen», og kostnadene til dette dekkes som vanlig av stipend (og evt. lån) fra Statens lånekasse for utdanning.

Norsk utsmykning

[rediger | rediger kilde]

I 1954 ble dagligstuen til de norske elevene utsmykket av den norske kunstneren Alf Krogh Holt. Oppdraget fikk han via den norske ambassaden i Paris, men initiativet til å gi værelset en norsk utsmykning kom fra Association Franco-Norvégienne. Krogh Holts oljemaleri ble malt på stedet mens kunstneren var innlosjert på skolen i fire måneder. Det ferdige bildet måler 4 x 1,60 meter, og hovedmotivet er et norsk barnetog på 17. mai. I høyre del av bildet vises to fiskere i en fiskebåt, og en båt på vei ut av en fjord.[7]

Tidligere elever

[rediger | rediger kilde]

Oppstart 1918

[rediger | rediger kilde]

Kaare Aas, Gunnar Amundsen, Sigurd Anda, Peter Martin Anker, Carl Arnesen, Otter Boberg, Thorstein Boger, Hans Peter Eide Buvik, Per Christian K. Clausen, Rolf Bull Engelstad, Haakon Eriksen. Thoralf Evje, Georg Friedstad, Ole Glad-Block, John R. Hanssen, Sigurd Heffermehl, Felix Hellestøe, Torleiv Helliesen, Arne Johan Hesle, Conrad Hofgaard, Harald H. Hørbye, Olav Jansen, Sigurd A. Johnsen, Sverre Kaurin-Andersen, Sverre Klem, Rasmus Kraag, Njaal Oftedal, Alfred Eide Parr, Arne Gunerius Pettersen, Sverre J. Pettersen, Lars D. Rasmussen, Johannes Sanner, Carl Bull Schnitler, Trygve Skaug, Ben Smith, Arne Steckmest, Harald Stornes, Alfred N. Svensen , John Tanke Sviland, Einar Frode Syvertsen, Sigurd Tveteraas, Hans Kamstrup Vogt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c (på fr) base Mérimée, Det franske Kulturministerium, Wikidata Q809830, https://www.pop.culture.gouv.fr/search/mosaic?base=%5B%22Patrimoine%20architectural%20%28M%C3%A9rim%C3%A9e%29%22%5D&image=%5B%22oui%22%5D 
  2. ^ a b c d e f g h i Annuaire de l'éducation, Wikidata Q119625687 
  3. ^ Annuaire de l'éducation, besøkt 4. mai 2024[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ besøkt 17. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Lycée Pierre Corneille de Rouen - Un historique du lycée». lgcorneille-lyc.spip.ac-rouen.fr (fransk). Besøkt 24. desember 2020. 
  6. ^ «Lycée Pierre Corneille de Rouen - Gymnaset Corneille i Rouen». lgcorneille-lyc.spip.ac-rouen.fr (norsk). Besøkt 24. desember 2020. 
  7. ^ a b Alf Krogh Holt får ærefullt oppdrag i Frankrike. Tvedestrandsposten. 27. mars 1954. 
  8. ^ «Bienvenue chez l'Association Franco-Norvégienne». francenorvege.free.fr. Besøkt 24. desember 2020. «L'Association Franco-Norvégienne a été créée en 1917 pour "favoriser le développement des relations artistiques, intellectuelles et économiques entre la France et la Norvège".» 
  9. ^ Lyceet i Rouen. Tidens Tegn. 7. september 1918. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]