Ernst August V av Hannover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst August V av Hannover
Født26. februar 1954 (65 år)
Hannover
Ektefelle Caroline av Hannover, Chantal Hochuli
Far Ernst August IV av Hannover
Mor Ortrud zu Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Søsken Princess Olga of Hanover, Alexandra, Marie von Hochberg, Ludwig Rudolph av Hannover, Prince Heinrich Julius of Hanover
Barn Ernst August of Hanover, Alexandra av Hannover, Prince Christian of Hanover
Beskjeftigelse Gårdbruker
Nasjonalitet Tyskland

Ernst August (V.) Albert Paul Otto Rupprecht Oskar Berthold Friedrich – Ferdinand Christian – Ludwig av Hannover, hertug av Braunschweig-Lüneburg, kongelig prins av Storbritannia og Irland (født 26. februar 1954 i Hannover) er en tysk adelsmann. Han er sønn av prins Ernst August IV av Hannover (1914–1987) og hans kone Ortrud av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1925-1980, av samme slekt som det norske kongehuset). Han er overhode for fyrstehuset Hannover, som regjerte som konger av Storbritannia og Irland fra 1714 til 1901, og som konger av Hannover frem til 1918. Han er eldste mannlige etterkommer etter kong Georg III av Storbritannia og Irland, og dessuten oldebarn av keiser-konge Wilhelm II av Tyskland og Preussen.

Prins Ernst August er i tillegg til prins av Hannover titulert hertug av Braunschweig og Lüneburg og kongelig prins av Storbritannia og Irland. Den siste tittelen fikk hans far tildelt i 1914 av kong Georg V av Storbritannia, ble fratatt gjennom Titles Deprivation Act i 1917 og fikk den på nytt tildelt av sin egen far i egenskap av overhode for huset Hannover i 1931.

Han giftet seg i 1981 med sjokoladearvingen Chantal Hochuli, og fikk to barn, Ernst August (f. 1983) og Christian (f. 1985). De ble skilt i 1997. I 1999 giftet han seg med prinsesse Caroline av Monaco, datter av fyrst Rainier III av Monaco og Grace Kelly. Ettersom han giftet seg med en katolikk, mistet han dermed arveretten til den britiske tronen. Han har fremdeles arveretten til Hannovers trone, og er dermed en av Tysklands forbundsfyrste-pretendenter.

Ernst August og Caroline har en datter, prinsesse Alexandra Charlotte Ulrike Maryam Virginia av Hannover (født 1999).

Ernst August vakte oppsikt i Tyskland, særlig etter at han urinerte på den tyrkiske pavillionen på verdensutstillingen i Hannover i 2000, og for å jult opp en pågående journalist. Dette gav ham tilnavnene Pinkelprinz og Prügelprinz i den tabloide pressen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]