Emil Nolde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emil Nolde i portrettfoto av Minya Diez-Dührkoop
Nolde autograph.png
Noldemuseet i Seebüll

Emil Nolde eller Hans Emil Hansen (7. august 186713. april 1956) var en dansk-tysk kunstner fra Nordfrisland. Han ble født i 1867 i en landsby nær Tønder. Hans far var friser og snakket nordfrisisk. Hans mor snakket dansk. Nolde ble utdannet som treskjærer i Flensburg. Efter læretiden i Flensburg reiste han mye og kom blant annet til Kina og Japan. Hans danske kone het Ada.

Emil Nolde er i dag kjent for sine fargestrålende malerier og akvareller. Han ansees som en av de største tyske ekspresjonistiske malere. Under den tyske nasjonalsosialismen hadde Nolde arbeidsforbud, til tross for at han var parti-medlem. Verkene hans ble betraktet som «entartet». Alt i alt 1102 arbeider ble beslaglagt.[1]Under oppholdet i Seebüll, laget han en mengde akvareller som ble omtalt som «de umalte bildene» hans - og brukte disse som oppslag for oljemalerier som han laget mange av etter krigen.

Nolde ble i 1952 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Noldestiftelsen (Emil Nolde Stiftung) driver både Emil Noldemuseet i Seebüll og har eget hus i Berlin, med skiftende utstillinger. Våren 2008 ble en stor samling bilder fra Noldes reise til Asia vist i Berlin-lokalene.

Forfatteren Siegfried Lenz bok Tysktime handler om Nolde og maleforbudet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.