Sydslesvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sydslesvig
LandTysklands flagg Tyskland
Kart
Sydslesvig
54°44′00″N 9°05′00″Ø
Det danske renessanseslottet Lyksborg Slot ble opprinnelig anlagt på 1580-tallet og ligger i dag i et oppdemmet vann ved den vesle tyske byen Glücksburg (på dansk Lyksborg) på søndre bredd av Flensburgfjorden 12 km nordøst for Flensburg i Sydslesvig

Sydslesvig (på dansk) eller Landesteil Schleswig, i dagligtale gjerne bare Schleswig og eventuelt Südschleswig primært i historisk kontekst (på tysk) er et tysk landområde mellom Eider og den dansk-tyske grensa i delstaten Schleswig-Holstein og Lauenborg. Regionens største by er Flensburg (på dansk Flensborg). Ved vestkysten ligger Nordfrisland, ved østkysten Angeln (Angel) og Schwansen (Svans).

Hertugdømmet Slesvig (Sønderjylland) var inntil 1864 et dansk len i det danske monarkiet (personalunion). Etter den Andre slesvigske krig ble Slesvig sammen med Holstein og Lauenborg innlemmet i Preussen. Etter en folkeavstemning i 1920 ble Nordslesvig gjenforent med Danmark, Sydslesvig forble tysk. I Sydslesvig bor det i dag en dansktalende minoritet med omtrent 50 000 medlemmer. Mindretallet har sine egne skoler, biblioteker, kirker og så videre. De snakker en egen form av riksdansk som kalles sydslesvigsk. Enkelte snakker stadig den gamle sønderjyske dialekten. De har også en egen avis, Flensborg Avis, og et baseballag som spiller i den danske baseballserien har treningsfelt på Mikkelberg ved Husum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]