Sydslesvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sydslesvig
Det danske renessanseslottet Lyksborg Slot ble opprinnelig anlagt på 1580-tallet og ligger i dag i et oppdemmet vann ved den vesle tyske byen Glücksburg (på dansk Lyksborg) på sydkysten av Flensborg Fjord 12 km nord-øst for Flensborg i Sydslesvig

Koordinater: 54°44′N 9°05′Ø Sydslesvig (på dansk) eller Südschleswig og Landesteil Schleswig (på tysk) er et tysk landområde mellom Ejderen og den dansk-tyske grensa i delstaten Schleswig-Holstein. Regionens største by er Flensburg (på dansk Flensborg). Ved vestkysten ligger Nordfrisland, ved østkysten Angeln (Angel) og Schwansen (Svans).

Hertugdømmet Slesvig (Sønderjylland) var inntil 1864 et dansk len i det danske monarkiet (personalunion). Etter den Andre slesvigske krig ble Slesvig sammen med Holstein innlemmet i Preussen. Etter en folkeavstemming i 1920 ble Nordslesvig gjenforent med Danmark, Sydslesvig forble tysk. I Sydslesvig bor det i dag omtrent 50 000 medlemmer av det danske mindretallet. Mindretallet har sine egne skoler, biblioteker, kirker osv. De snakker en egen form av riksdansk som kalles sydslesvigsk. Enkelte snakker stadig den gamle sønderjyske dialekten. De har også en egen avis, Flensborg Avis, og et baseballag som spiller i den danske baseballserien har treningsfelt på Mikkelberg ved Husum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]