Elizabeth: The Golden Age

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elizabeth: The Golden Age
Generell informasjon
SjangerHistorisk / Drama / Biografi
Utgivelsesår2007
Prod.landStorbritannia
Lengde1 t. 54 min.
SpråkEngelsk / Spansk / Fransk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiShekhar Kapur
ProdusentTim Bevan
Eric Fellner
Jonathan Cavendish
ManusforfatterWilliam Nicholson
Michael Hirst
MusikkA. R. Rahman
Craig Armstrong
SjeffotografRemi Adefarasin
Foran kamera
MedvirkendeCate Blanchett
Geoffrey Rush
Clive Owen
Rhys Ifans
Annen informasjon
Totalomsetning$74.2 million
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere9. september 2007 (Toronto FF)
12. oktober 2007 (USA)
23. oktober 2007 (UK)
2. november 2007 (Norge)
Eksterne lenker

Elizabeth: The Golden Age er en britisk biografisk dramafilm fra 2007, og oppfølgeren til den Oscar-vinnende filmen Elizabeth (1998). Shekhar Kapur regisserte begge filmer, og Cate Blanchett gjentok med denne filmen rollen som dronning Elisabeth I av England, som i sin tid regjerte som dronning av England fra 1558 til sin død. Filmen er en britisk produksjon, med bidrag fra franske StudioCanal og amerikansk Universal Pictures.[1]

I motsetning til den første filmen, ble denne filmen dårlig mottatt av kritikerne og fikk kun fått 35 % på Rotten Tomatoes.[2] Men Blanchett fik ros for rolleskildringen sin. Hun ble også nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og Alexandra Byrne vant en pris for beste kostyme-design.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1585 blir det katolske Spania kontrollert av kong Filip II av Spania (spilt av Jordi Mollà) og er det mektigste landet i verden. Filip ser det protestantiske England som en stor trussel. Han ønsker også gjengjeldelse på grunn av engelske pirater som går etter spanske skip, og planlegger å overta England og gjøre hans egen datter hans, Isabella Clara Eugenia av Spania, til dronning av England - i steden for Elizabeth I av England. I mellomtiden presses dronning Elizabeth (spilt av Cate Blanchett) av sin rådgiver, Francis Walsingham (spilt av Geoffrey Rush) om å gifte seg.

Hvis Elisabeth dør uten noen barn, kommer tronen til å gå til hennes kusine - Maria Stuart, en katolikk. Den engelske oppdageren Walter Raleigh (spilt av Clive Owen) blir presentert for dronning Elizabeth og hennes hoff, etter å ha kommet tilbake fra den nye verden. Dronning Elizabeth blir tiltrukket av Raleigh, fascinert av hans mange historier og eventyr. Men hennes hoffdame Bess Throckmorton, synes også Raleigh er attraktiv, og de begynner en hemmelig affære.

Problemer mellom England og Spania øker ytterligere, og Elizabeth søker veiledning fra en astrolog - John Dee. En gruppe jesuitter i London konspirerer sammen med kong Filip om å myrde dronning Elizabeth, og erstatte henne med dronning Mary. Denne planen ble kjent som Babingtonkomplottet. Dronning Mary sender hemmelig korrespondanse til jesuittene, som rekrutterer Anthony Babington for å myrde Elizabeth.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Cate Blanchett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kapur, Shekhar (12. oktober 2007). «Elizabeth: The Golden Age». Besøkt 19. juni 2016. 
  2. ^ «Elizabeth: The Golden Age». www.rottentomatoes.com. Besøkt 19. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]