Hopp til innhold

Elizabeth (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elizabeth
Generell informasjon
Utgivelsesår1998
Prod.landStorbritannia
Lengde126 min.
SpråkEngelsk, fransk
Bak kamera
RegiShekhar Kapur
ProdusentTim Bevan, Eric Fellner, Alison Owen
ManusforfatterMichael Hirst
MusikkDavid Hirschfelder
Foran kamera
MedvirkendeCate Blanchett
Geoffrey Rush
Christopher Eccleston
Joseph Fiennes
Annen informasjon
Budsjett30 millioner dollar
Totalomsetning82 150 642 dollar
Prod.selskapGramercy Pictures
Premiere
  • 8. september 1998 (1998-09-08) (Venezia)
  • 23. oktober 1998 (1998-10-23) (Storb.)
Eksterne lenker

Elizabeth (på norsk også Elizabeth I) er en britisk biografisk dramafilm fra 1998, regissert av Shekhar Kapur. Cate Blanchett har tittelrollen som Elisabeth I av England, som i sin tid regjerte som dronning av England fra 1558 til sin død. Filmen tar for seg hendelsene før og rett etter at hun kom til tronen. Dette ble Blanchetts gjennombruddsrolle i utlandet, og hun fikk god kritikk for rollen.

Blanchett vant en Golden Globe og en BAFTA-pris for rolletolkningen, og ble nominert til en Screen Actors Guild Award og Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.[1][2] Blant de mange filmskildringene av jomfrudronningen, er Blanchett den eneste skuespilleren til å bli nominert i denne kategorien for denne rollen (Judi Dench har vunnet prisen for beste kvinnelige birolle for å spille den samme skikkelsen i Shakespeare in Love).[3] Elizabeth ble også nominert til Oscar for beste film, samt fem andre kategorier, og den vant prisen for beste sminke. BAFTA-akademiet kåret den også til årets beste britiske film.

Filmen fikk en oppfølger i 2007, Elizabeth: The Golden Age, hvor Blanchett gjentok rollen sin som dronning av England.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I år 1558 dør den katolske dronningen Mary (spilt av Kathy Burke) på grunn av en kreftsvulst i livmoren. Hennes arving og protestantiske halvsøster, Elizabeth (spilt av Cate Blanchett) sitter på denne tiden i husarrest på grunn av anklager om konspirasjon. Hun blir satt fri, og kronet til den neste dronningen av England. Elizabeth blir orientert av sin rådgiver William Cecil (spilt av Richard Attenborough) og hun arver et England i stor nød, med enorm nasjonal gjeld, smuldrende infrastruktur, fiendtlige nabo-land, og forræderske adelsmenn innenfor hennes egen administrasjon - blant dem var Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk.

William Cecil råder Elizabeth til å gifte seg, og produsere en arving så snart som mulig. Men Elizabeth blir ikke imponert av sine friere, og hun fortsetter sin hemmelige affære med Robert Dudley, 1. jarl av Leicester. Cecil utnevner Francis Walsingham (spilt av Geoffrey Rush) en protestant som nylig har kommet tilbake fra Frankrike, for å fungere som Elizabeths livvakt og personlige rådgiver. Samtidig sender Maria av Guise (spilt av Fanny Ardant) 4 000 franske tropper til Skottland. Elizabeth, som ikke er kjent med militær strategi, beordrer en militær reaksjon. Men dette viser seg katastrofalt når de profesjonelle franske soldatene beseirer de mer uerfarne og dårlig trente engelske soldatene.

Walsingham forteller Elizabeth at katolske ledere og prester med vilje fratok Elizabeths hær, og brukte nederlaget for å argumentere for at Elizabeth burde fjernes fra makten. Elizabeth forsøker å forene alle under Church of England, og hun bryter forbindelsen til Vatikanet. Som svar sender Vatikanet en prest til England, for å hjelpe hertugen av Norfolk og hans samarbeidspartnere i deres voksende komplott for å fjerne Elizabeth fra makten. I mellomtiden avbryter Elisabeth sin affære med Lord Robert, og forviser ham fra hennes private bolig.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lahr, John (12. februar 2007). «Disappearing Act». The New Yorker. Besøkt 28. november 2015. 
  2. ^ «Cate Blanchett som Hollywood Walk of Fame». Walk of Fame. Besøkt 5. desember 2015. 
  3. ^ «Episode #10.3». Inside the Actors Studio. Bravo. 14. desember 2003. Nr. 3, sesong 10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]