Hoffdame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den spanske hoffmaleren Diego Velázquez har i maleriet "Las Meninas" (1656) portrettert det spanske kongeparets datter omgitt av blant andre to hoffdamer. Bildets spanske tittel betyr Hoffdamene på norsk.

En hoffdame er en kvinne er ansatt ved et kongelig hoff som personlig assistent for en dronning, prinsesse eller annen adelsdame.[1] Tradisjonelt var en hoffdame en adelsdame av lavere rang enn den hun bistod. Hoffdamer regnes ikke som tjenere.

Norge[rediger | rediger kilde]

Ved Det kongelige hoff i Norge ble tittelen «hoffdame» fjernet i 2001.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flaatten, Camilla (30. oktober 2008). «Mye å gjøre for Marie». Nettavisen (norsk). Besøkt 11. desember 2021. «Nå har dronning Margrethe (68) utnevnt en hoffdame til prinsesse Marie (32) som skal holde styr på prinsessens arbeidsoppgaver, skriver danske BT.dk. (---) Den danske dronningen har fire hoffdamer, mens kronprinsesse Mary har to. | En hoffdame er en kvinnelig personlig assistent ved et hoff, som ledsager og bistår en dronning, prinsesse eller andre adelsdamer ved offisielle anledninger. En hoffdame er ofte en adelsdame av lavere rang enn den hun bistår, og regnes ikke som tjener. Pliktene varierer fra hoff til hoff.» 
  2. ^ «Hoffet moderniserer - hoffdamene blir borte». www.vg.no. 21. august 2001. Besøkt 11. desember 2021. «Tittelen hoffdame forsvinner fra Det Kongelige Hoff fra 1. september. Men de tre hoffdamene forsvinner ikke, de får bare ny tittel og utvidet arbeidsområde.»