Hopp til innhold

Ekne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekne
Ekne i Levanger
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneLevanger
Postnummer7624 Ekne
Areal0,23 km²
Befolkning315[a] (2023)
Bef.tetthet1 369,6 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Kart
Ekne
63°41′47″N 11°02′26″Ø

Strandholmen, Ekne
Vestrumsholme, Ekne
Gevik kirkegård, Ekne

Ekne er et sokn og ei jord- og skogbruksbygd i tidligere Skogn, nåværende Levanger kommune. Stedsnavnet (tidligere Eiknir) er utolka. Ekne grenser i sørvest til Frosta, i sør til Åsen, mot øst til Alstadhaug sokn i Skogn og i nord mot Trondheimsfjorden. Ekne sogn har ca. 750 innbyggere. Ekne sentrum er et tettsted med 315[1] innbyggere den 1. januar 2023.

De største vatna er Byavatnet og Sønningen. På grensa mot Frosta ligger Storheia (368 meter over havet) samt innsjøen Sottjønna (Sottjernet). Løkshammeren er en karakteristisk fjellhammer som henger ut over Trondheimsfjorden og synes på lang avstand. Vest for denne ligger bygdas vestligste bosetning; Purkvika som nå er fraflytta.

Ekne kirke er soknekirke i det tidligere Skogn prestegjeld i Sør-Innherred prosti. Foruten jord- og skogbruk har Ekne et variert næringsliv innen entreprenørvirksomhet, transport. service og handel. Ekne har også eget vassverk. Fylkesvei 61 og fylkesvei 112 går gjennom Ekne og det er 17 km til kommunesenteret Levanger.

Ekne deles uoffisielt inn i grendene Vassbygda, Bergbygda, Øverbygda og Markabygda. Både Bakken og Falstad regnes til Vassbygda. Her finner man den overveiende delen av befolkninga. Bergbygda ligger langs Trondheimsfjorden, vest for Vassbygda. Markabygda ligger nord for Byavatnet, vest for Vassbygda. Øverbygda ligger lengst sør i Ekne sogn, mellom Vassbygda og Ronglan valgkrets. I dag er det stort sett kun navnene "Bergbygda" og "Markabygda" som er i bruk i dagligtale.

Ekne postkontor ble åpna i 1874 og lagt ned i 1997. Ekne hadde postnr. 7624 i perioden 1968-1997; gjeninnført i 2002.

Bakken er en nå bortkommen gård. Navnet brukes om grenda omkring nordenden av Byavatnet og sørenden av Byaelva. Grenda har også blitt kalt Bakkengrenda og Byagrenda. Bakken var tidligere Eknes bygdesentrum; nå avløst av Falstad. Bakken har hatt skole, meieri, mølle, butikk, postkontor, lege, bakeri, båtbyggeri, bigård, bank, skomaker, telefonsentral og el-verk.

Solbakken skole på Bakken ble erstatta av Solvang skole på Falstad omkring 1940. I våre dager har Bakken gårdsbruk, bedebus og barnehage, og nytt el-verk er åpna.

Falstad er navn på tre gårder, og en lite brukt betegnelse på Eknes nåværende bygdesentrum. Falstad ligger innerst i Falstadbukta, ved Byaelvas utløp. Ekne kirke ble flytta dit i 1893, da kirka på Gevik (ved Vestrum i Bergbygda) ble revet. En av Falstad-gårdene ga også navn til Falstad fangeleir, en tysk konsentrasjonsleir under siste verdenskrig. Der er i dag Falstadsenteret, museum og menneskerettighetssenter. Retterstedet og gravplassen fra konsentrasjonsleiren, Falstadskogen, er i dag nasjonalt krigsminnested.

Hyttelva ligger i Bergbygda. Gårdene Bakkheim og Vestli ligger ved Hyttelva, som går fra Sønningen med utløp ved Vestrumsbukta, ved nøst som tilhører Bakkheim.

Elva har hatt kverner i middelalderen – 3 er nevnt i 1432, stamp i Stampfossen, sagbruk i Sagfossen og ei smeltehytte som elva har navn etter. Smeltehytta var knyttet til kobbergruvene på Ytterøy, hvor det ikke var tilstrekkelig fossekraft til å drive ei smeltehytte. Smeltehytta ble drevet fra før 1600 og antagelig fram til 1673, eventuelt fram til 1699.[2] Da det senere var drift i gruvene på Ytterøy 1750-53 ble det brukt ei smeltehytte på Gran ved Levanger.[2]

Skoler og kultur

[rediger | rediger kilde]
 • Ekne skole
 • Ekne barnehage
 • Ekne offentlige skole / skolehjem
 • Klokkerbakken barnehage
 • Mestrings og læringssenteret
 • Falstadsenteret
 • Ekne ungdomslag
 • Ekne idrettslag
 • Ekne Teaterlag
 • Kor 7624

Skiløperen Johan Kjølstad ble i 2003 juniorverdensmester i sprint før han gikk over til Skogn idrettslag.

Historie og minnesmerker

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
 2. ^ a b Solfrid Vestli «Då Ekne var ein liten bergstad, om koparsmeltehytta ved Høttelva». Årbok for Nord-Trøndelag 2016, s 31-42

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]