Vestre kirkegård (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre kirkegårder med samme navn, se Vestre kirkegård.
De tyske massegravene.
Vestre kirkegård med Stjernevejsprosjektet)

Vestre kirkegård er en kirkegård som ligger i Sydhavnen rett ved Vesterbro i København.

Kirkegården ble anlagt etter planer av landskapsarkitekt Edvard Glæsel, stadsingeniør Charles Ambt og arkitekt Hans Jørgen Holm. Holm hadde det overordnede ansvaret for planleggingen og utformingen.[1] Kirkegården er på 537 000 m² og ble innviet i 1870

Kirkegården har avdelinger for forskjellige trossamfunn og befolkningsgrupper: Frelsesarmeens graver, færøysk avdeling, grønlandsk avdeling, de muslimske avdelinger, en katolsk kirkegård og en mosaisk. I tillegg er det de særlige æresgravene ved vannet som bare kan tildeles etter søknad. Ved vannet ligger et område forbeholdt Danmarks statsministre.

På kirkegården finnes også Danmarks eneste massegrav med tyske flyktninger og soldater fra andre verdenskrig. På kirkegården ble også flyktninger som døde i flyktningleiren på Kløvermarken på Amager begravet.

Massegraven[rediger | rediger kilde]

Vestre kirkegård har mange minner fra andre verdenskrig. På kirkegården finnes blant annet Danmarks eneste massegrav med 4 636 tyske soldater og 4 019 tyske flyktninger, mange av dem barn.[2] [3] En stor del av soldatene ble begravet her etter at de hadde kommet til Danmark fra Østfronten.

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge setter store ressurser inn på å lokalisere, identifisere, begrave og minnes de hundre tusenvis av tyske soldatene som falt på slagmarkene rundt om i Europa.[4]

Bygninger og kunst[rediger | rediger kilde]

Nordre kapell ble ferdigstilt i 1892 og er tegnet av Hans Jørgen Holm, søndre kapell ble ferdig i 1906. Søndre kapell er også et verk av Holm og det samme er inngangspartiet og kontorbygningen ved hovedinngangen.

En annen arkitekt har stått for østre kapell fra 1913; Holger Jacobsen.[1]

Vestre kirkegård har mange minnesmerker og skulpturer plassert rundt på området, her nevnes noen. Rett ved inngangspartiet står «Moder Jord» av Svend Rathsack og like ved Arne Bangs «En falden». Sistnevnte er til minne om de danske soldatene som falt 9. april 1940.

Områdets nyeste innslag er Stjernevejen skapt av Torben Schønherrs tegnestue. Søndre Kapel har blitt gjort om til en paviljong og står i sentrum for aksen.

Referanser[rediger | rediger kilde]