Jean-François Champollion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean-François Champollion portrettert av Léon Cogniet

Jean-François Champollion (født 23. desember 1790, død 4. mars 1832) var den første egyptolog i moderne forstand. Han er spesielt kjent for å ha dechiffrert hieroglyfene ved hjelp av Rosettastenen, noe som la grunnlaget for et studium av originale tekster fra oldtidens Egypt.

Champollion ble født i Figeac i Lot, Frankrike. Han viste allerede som barn et eksepsjonelt språklig talent, og da han var seksten år gammel behersket han et dusin språk, et antall som senere økte. Han kunne blant annet latin, gammelgresk, hebraisk, amharisk, sanskrit, avestansk, pahlavi, arabisk, syrisk, kaldeisk, persisk og kinesisk.

I 1809 ble han professor i historie i Grenoble. På grunn av hans interesse for det koptiske språk ble han invitert til å arbeide med en oversettelse av den nylig oppdagede Rosattestenen. I årene 18221824 arbeidet han med dette, og klarte å finne nøkkelen til hieroglyfenes gåte.

Han ble senere professor i egyptologi ved Collège de France.

I sin søken etter flere egyptiske skrifter tilbragte han tiden fra juni 1824 til mars 1826 i Italia, særlig i Torino. Der fant og oversatte han Torinos kongepapyrus – en svært omfattende opplisting av de egypriske faraoniske dynastier.

Etter den fransk-toskansk vitenskapelig ekspedisjon til Egypt langs Nilen til Wadi Halfa mellom august 1828 og desember 1829, der det ble avdekket beskrevne materialer fra steiner fra tidligere templer, var han svært utslitt, og i 1832 døde han i Paris etter et apoplektisk anfall, bare 41 år gammel. Han ble gravlagt på kirkegården Père Lachaise i Paris.