Efan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Efan
Efan fra Bannerghatta i Sør-India
Nomenklatur
Echis carinatus
(Schneider, 1801)
Populærnavn
efan, sandrasleorm
Hører til
efaner,
hoggormfamilien,
slanger
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia
Inndelt i

se tekst

Efan, også kalt sandrasleorm, er en asiatisk art i hoggormfamilien. Den er en av de «fire store» giftslangene i Sør-Asia, sammen med indisk kobra, vanlig krait og Russells hoggorm.

Den blir som regel 60–70 cm lang, men kan bli opptil 80 cm. Hodet er tydelig adskilt fra nakken, og snuten er svært kort.

Efan er nattaktiv, og skjuler seg på dagtid i gnagerganger, fjellsprekker og under trestammer. Om natta kommer den fram og jakter på gnagere, frosker og ulike leddyr, som skorpioner, tusenbein og store insekter. Den klatrer av og til opp i trær. Nordlige populasjoner går i dvale om vinteren. Efan føder levende unger i motsetning til de andre artene i slekten Echis, som er eggleggende.

Denne arten er svært giftig, aggressiv og forekommer ofte i bebygde strøk, og efan er kanskje den giftslangen som dreper flest mennesker. Giften virker sterkt på blodet og fører blant annet til hemolyse. Personen som er bitt vil kaste opp blod, blø neseblod og ha blod i urin og avføring. Behandling med motgift i de første timene etter bittet er viktig for å overleve.

Underarter[rediger | rediger kilde]

En mente tidligere at Echis carinatus var utbredt i ulike tørre og halvtørre naturtyper over et enormt område i Afrika og Asia. Moderne systematikk har skilt ut populasjonene i Afrika og den vestlige delen av Den arabiske halvøy som egne arter. Echis carinatus i nåværende betydning deles i fem underarter, men enkelte forskere regner E. c. multisquamatus og E. c. sochureki som egne arter.

Utbredelsen til underartene:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]