Edmond Halley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edmond Halley
Edmond Halley 072.jpg
Født29. oktober 1656[1]
Haggerston
Død14. januar 1742[2][3] (85 år)
Greenwich
Gravlagt St. Margarets
Ektefelle Mary Tooke
Utdannet ved St Paul's School, The Queen's College, University of Oxford
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Matematiker, geofysiker, astronom, meteorolog, kartograf, filosof, demograf, fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Kongeriket England, Storbritannia
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society
InstitusjonerGreenwich-observatoriet
Fagfeltgeofysikk, meteorologi, demografi, astronom

Edmond Halley
Halleys kart over misvisningen, bilde fra 1702.

Edmond Halley (født 29. oktoberjul./ 8. november 1656greg. i London, død 14. januar 1741jul./ 25. januar 1742greg. i Greenwich)[4] var en engelsk astronom, matematiker og geofysiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Som sønn av en velstående såpekoker i Haggerston fikk Edmond gå på de beste skoler; etter St. Paul’s School ble han student ved Queen’s College i Oxford. Allerede tidlig i studietida begynte han å publisere artikler om solsystemet og solflekker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter fullført utdanning tok han ut på en reise til den sørlige halvkula for å studere den sørlige stjernehimmelen, med St. Helena som base. I 1679 utga han så sin Catalogus Stellarum Australium med 341 sørlige stjerner. Denne store utvidelsen av stjernekartet førte til at han av samtida ble jamført med den store Tycho Brahe. Han fikk en Master of Arts-grad ved Oxford og ble medlem av Royal Society.

Under sin store ekspedisjon hadde Halley også gjort atmosfæriske registreringer, og i 1686 publiserte han en avhandling om passatene og monsunvinder. I denne slo han fast at soloppvarming er årsak til atmosfæriske bevegelser. Det var også Halley som viste sammenhengen mellom lufttrykk og høyde over havet.

Halley gifta seg og satte bo i Islington. Her brukte han det meste av tida på observasjoner av månen, men han var også opptatt av problemer omkring tyngdekraften. Ett av problemene som tiltrakk seg Halleys oppmerksomhet, var beviset for Keplers lover. I august 1684 dro han til Cambridge for å diskutere dette med Isaac Newton – bare for å oppdage at Newton hadde løst problemet, men uten å publisere noe. Han overtalte da Newton til å begynne å skrive sin Philosophiæ naturalis principia mathematica. Principia ble utgitt på Halleys kostnad i 1687, og er blitt ett av de store gjennombrudd i vitenskapshistoria.

I 1693 utga Halley en artikkel om livrenter som skulle få stor betydning for utviklinga av aktuarfaget, og som tillot den britiske regjeringa å begynne å selge livrenter basert på en korrekt pris i forhold til kjøperens alder. I denne studien benytta Halley seg av statistikk fra byen Breslau, som var kjent for å ha særlig gode registreringer av befolkningens levealder. Halleys metode for å konstruere levealdertabeller for Breslau regnes i dag for et av de tidlige høydepunkt i demografien.

I 1690 fikk Halley i oppdrag å gjøre målinger av jordas magnetfelt. Han tok derfor ut på en ny, stor ekspedisjon med HMS «Paramore» som varte i to år og tok han over det meste av Atlanterhavet mellom 52°N og 52°S. Resultatene ble framlagt i 1701 i General Chart of the Variation of the Compass. Dette er den første kartlegginga i sitt slag, og den første der det ble brukt isogoner – også kalt Halley-linjer.

Halleys komet: I 1703 ble Halley utnevnt til professor i geometri ved Oxford. Her begynte han å gjøre beregninger på kometbaner, og i Synopsis Astronomia Cometicae (1705) slo han fast at kometobservasjonene i 1456, 1531, 1607 og 1682 gjaldt samme komet, og regna ut at den ville komme tilbake i 1758. Da dette viste seg å slå stikk, fikk den navnet Halleys komet.

Halley gjenopptok Jeremiah Horrocks' arbeider med å bestemme avstandene i solsystemet ved hjelp av planetpassasjer. Han hadde sjøl observert en merkurpassasje i oktober 1677. I 1716 kom han med forslag til et presisjonsinstrument for slike målinger, som kom til anvendelse under den neste venuspassasjen i 1761.

I 1720 ble Halley utnevnt til Astronomer Royal, en stilling han hadde til sin død. Han ligger gravlagt ved St. Margarets kirke i Lee i Sørøst-London.

Oppkalt etter Halley[rediger | rediger kilde]

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Catalogus Stellarum Australium, 1679
  • An estimate of the degrees of the mortality of mankind, drawn from curious tables of the births and funerals at the city of Breslaw; with an attempt to ascertain the price of annuities upon lives, 1693
  • General Chart of the Variation of the Compass, 1701
  • Synopsis Astronomia Cometicae, 1705

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oxford Dictionary of National Biography
  2. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119960783
  3. ^ Encyclopædia Britannica, http://www.britannica.com/EBchecked/topic/252812/Edmond-Halley
  4. ^ Fødsels- og dødsdato er oppgitt i en biografi om Edmond Halley i Biographia Britannica, bind 4, 1757, sidene 2494–2520.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • A. Armitage: Edmond Halley. London 1966.
  • A. Cook: Edmond Halley: Charting the heavens and the seas. Oxford 1998. ISBN 0-19-850031-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]