Hopp til innhold

Jeremiah Horrocks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jeremiah Horrocks
Født1618[1]Rediger på Wikidata
Liverpool
Død3. jan. 1641[1]Rediger på Wikidata
Liverpool
BeskjeftigelseAstronom, matematiker, prest, oversetter Rediger på Wikidata
Utdannet vedEmmanuel College
University of Cambridge
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
FagfeltAstronomi,[2] matematikk, mekanikk, Kirken[2]

Jeremiah Horrocks, eller Horrox, (født 1618, død 3. januar 1641) var en engelsk astronom. Han var den første som forutså og observerte en venuspassasje.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Han var født i Toxteth Park nær Liverpool som sønn av en småbruker. Til tross for små midler ble han opptatt ved University of Cambridge, men avslutta studiene i 1635 uten å ta eksamen, trolig av økonomiske grunner.

Astronomi

[rediger | rediger kilde]

I Cambridge ble han kjent med verkene til bl.a. Johannes Kepler og Tycho Brahe. Kepler hadde beregna at Venus ville komme nær sola i 1639, men uten å passere. Horrocks hadde gjort sine egne observasjoner av Venus i årevis, og var overbevist om at Keplers beregning var gal, og at en venuspassasje virkelig ville finne sted.

Horrocks fokuserte bildet av sola gjennom et enkelt teleskop på et stykke kartong. Han hadde regna ut at passasjen ville begynne klokka 15 den 24. november (4. desember etter den gregorianske kalender) på observasjonsstedet hans, Much Hoole i Lancashire. Været var skya, men klokka 15:15 kunne han se Venus avtegne seg på bildet av sola på papparket, og han observerte den i en halv time til solnedgang. Passasjen kunne også observeres av vennen og medarbeideren William Crabtree i Salford.

Ut fra disse observasjonene kunne Horrocks som den første gjøre beregninger på Venus’ størrelse, og på avstanden fra Jorda til sola. Den siste beregningen endte et stykke fra det riktige (63 % av den faktiske avstanden), men den var mye bedre enn de overslagene som forekom på hans tid.

Horrocks døde plutselig under et opphold på hjemstedet Toxteht Park av ukjent årsak, 23 år gammel. Avhandlingen Venus in sub sole visa ble utgitt av vennen Johannes Hevelius i 1662.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, besøkt 22. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0264031, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/