Jeremiah Horrocks

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Jeremiah Horrocks
JeremiahHorrocks.jpg
Født1618[1]
Liverpool
Død3. januar 1641[1]
Liverpool
Utdannet ved Emmanuel College, University of Cambridge
Beskjeftigelse Astronom, matematiker
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Jeremiah Horrocks eller Horrox (født 1618, død 3. januar 1641) var en engelsk astronom. Han var den første som forutså og observerte en venuspassasje.

Liv og virke[edit | edit source]

Bakgrunn[edit | edit source]

Han var født i Toxteth Park nær Liverpool som sønn av en småbruker. Til tross for små midler ble han opptatt ved University of Cambridge, men avslutta studiene i 1635 uten å ta eksamen, trolig av økonomiske grunner.

Astronomi[edit | edit source]

I Cambridge ble han kjent med verkene til bl.a. Johannes Kepler og Tycho Brahe. Kepler hadde beregna at Venus ville komme nær sola i 1639, men uten å passere. Horrocks hadde gjort sine egne observasjoner av Venus i årevis, og var overbevist om at Keplers beregning var gal, og at en venuspassasje virkelig ville finne sted.

Horrocks fokuserte bildet av sola gjennom et enkelt teleskop på et stykke kartong. Han hadde regna ut at passasjen ville begynne kl. 15 den 24. november (4. desember etter den gregorianske kalender) på observasjonsstedet hans, Much Hoole i Lancashire. Været var skya, men kl. 1515 kunne han se Venus avtegne seg på bildet av sola på papparket, og han observerte den i en halv time til solnedgang. Passasjen kunne også observeres av vennen og medarbeideren William Crabtree i Salford.

Ut fra disse observasjonene kunne Horrocks som den første gjøre beregninger på Venus' størrelse, og på avstanden fra Jorda til sola. Den siste beregningen endte et stykke fra det riktige (63% av den faktiske avstanden), men den var mye bedre enn de overslagene som forekom på hans tid.

Horrocks døde plutselig under et opphold på hjemstedet Toxteht Park av ukjent årsak – bare 23 år gammel. Avhandlingen Venus in sub sole visa ble utgitt av vennen Johannes Hevelius i 1662.

Referanser[edit | edit source]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, 22. aug. 2017