Doncaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doncaster
Doncaster sett fra Frenchgate Centre
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktDoncaster
Admin. grevskapSouth Yorkshire
Seremon. grevskapSouth Yorkshire
StatusBy (town)
Retningsnummer01302
Befolkning109 805 (2011)
Kart
Doncaster
53°31′22″N 1°07′57″V

Doncaster er en stor markedsby i South Yorkshire, England. Sammen med de omliggende forsteder og bosetninger, utgjør byen en del av det administrative distriktet Doncaster. Doncaster ligger omtrent 30 km fra Sheffield, som begge blir betjent av en internasjonal flyplass, Robin Hood flyplass Doncaster Sheffield i Finningley. Storbydistriktet hadde ved midten av 2014 en befolkning på 304 185 innbyggere.[1] Byen alene har en befolkning på 109 805 innbyggere i henhold til folketelling i 2011.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kjente bebyggelse på stedet var at romersk festning, castrum, bygget på 100-tallet ved et overgangssted ved elven Don. Festningen fikk navnet Danum, og det nåværende stedet er sammensatt av forvanskninger av Danum og castrum. I angelsaksisk tid var Doncaster antagelig bosted for kongene av Northumbria.

Etter at Vilhelm Erobreren hadde tatt makten over England i 1066 ble byen, som hadde forfalt kraftig, gjenoppbygd av normannerne. De bygde også en festning ved Conisbrough.

1500-tallet begynte byen å tjene godt på hesteoppdrett, og dette førte videre til at man begynte å avholde hesteveddeløp. De første veddeløpene i byen skal ha vært avholdt tidlig på 1600-tallet, men det som ga Doncaster berømmelse var løpene St. Leger Stakes, som først ble avholdt i 1770-årene.

Etter den industrielle revolusjon kom jernbanen til Doncaster. Great Northern Railways lokomotiv- og vognbyggeri ble lagt dit, og på dette verkstedet ble både Mallard og Flying Scotsman bygget. Byen ligger i dag ved den østlige hovedlinjen mellom London og Skottland.

Under første og andre verdenskrig ble jernbaneindustrien omstilt til produksjon av ammunisjon. Etter 1945 ble Doncaster en av de viktigste kullgruvebyene i England, og gruvene ble langt den største arbeidsplass i området. Mange av jobbene gikk tapt ved nedtrappingen av gruveindustrien i 1980-årene, og det er i dag nesten ingen utvinning av kull rundt Doncaster.

Ettersom det som gjennom etterkrigstiden har vært hovednæring forsvant har byen forsøkt å etablere seg som et sentrum for handel og fritidsaktiviteter. Hesteveddeløpene er fortsatt svært populære, og trekker mange besøkende.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Doncaster har en av de mest framgangsrike kvinnefotballklubber i England, Doncaster Belles LFC, samt herrefotballklubben Doncaster Rovers FC.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Doncaster har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Population estimates for UK mid-2014 analysis tool» (zip). Office for National Statistics. 25. juni 2015
  2. ^ «Doncaster (South Yorkshire)», City Population
  3. ^ «British towns twinned with French towns». England: Archant Community Media Ltd.
  4. ^ «Städtepartnerschaften» , Rathaus Stadt Herten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]