Doncaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Doncaster
Doncaster
Doncaster sett fra Frenchgate Centre
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Doncaster
Admin. grevskap: South Yorkshire
Seremon. grevskap: South Yorkshire
Status By (town)
Befolkning 67 977 (2001)

Doncaster er en by i South Yorkshire, England. Innbyggerne kaller den gjerne bare Donny.

Byen ligger på 53°31' nord, 1°8' vest. Den første kjente bebyggelse på stedet var at romersk fort bygget i 1. århundre ved et overgangssted ved elven Don. Fortet fikk navnet Danum, og det nåværende stedet er sammensatt av forvanskninger av Danum og castrum (latin, «fort»). I angelsaksisk tid var Doncaster antagelig bosted for kongene av Northumbria.

Etter at Vilhelm Erobreren hadde tatt makten i 1066 ble byen, som hadde forfalt kraftig, gjenoppbygd av normannerne. De bygde også en festning ved Conisbrough.

Omkring det 16. århundre begynte byen å tjene godt på hesteoppdrett, og dette førte videre til at man begynte å avholde hesteveddeløp. De første veddeløpene i byen skal ha vært avholdt tidlig i det 17. århundre, men det som ga Doncaster berømmelse var løpene St. Leger Stakes, som først ble avholdt i 1770-årene.

Etter den industrielle revolusjon kom jernbanen til Doncaster. Great Northern Railways lokomotiv- og vognbyggeri ble lagt dit, og på dette verkstedet ble både Mallard og Flying Scotsman bygget. Byen ligger i dag ved den østlige hovedlinjen mellom London og Skottland.

Under første og andre verdenskrig ble jernbaneindustrien omstilt til ammunisjonsproduksjon. Etter 1945 ble Doncaster en av de viktigste kullgruvebyene i England, og gruvene ble langt den største arbeidsplass i området. Mange av jobbene gikk tapt ved nedtrappingen av gruveindustrien i 1980-årene, og det er i dag nesten ingen utvinning av kull rundt Doncaster.

Ettersom det som gjennom etterkrigstiden har vært hovednæring forsvant har byen forsøkt å etablere seg som et sentrum for handel og fritidsaktiviteter. Hesteveddeløpene er fortsatt svært populære, og trekker mange besøkende.

Doncaster har en av de mest framgangsrike kvinnefotballklubber i England, Doncaster Belles LFC, samt herrefotballklubben Doncaster Rovers FC.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Doncaster – bilder, video eller lyd