Diskusjon:Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bidrag til denne artikkelen kan i perioden april-juli 2009 regnes som bidrag til artikkelkonkurransen BYKAMPEN.
Se Wikipedia:Artikkelkonkurransen bykampen

Cscr-former.png Stavanger har vært oppe til avstemning for å bli anbefalt eller utmerket, men ble ikke vedtatt.

Artikkelen har også vært kandidat en gang tidligere.


Unnskyld[rediger kilde]

Jeg prøvde å legge inn rett antall mormonere i Stavanger, men et eller annet «morsomt» skjedde mens jeg holdt på slik at siden nå ser litt «rotete» ut her og videre nedover. :-(

For meg ser koden rett ut under «rediger-feltet», men noe er tydeligvis feil. Kan noen hjelpe? (Gjerne fortell hva jeg har gjort galt, så jeg vet til neste gang hvordan jeg gjør det rett!) V85 9. jul 2008 kl. 18:42 (CEST)

Heisann, du plasserte "/" feil i siste tag, se min endring. Viktige detaljer :-) Btd 9. jul 2008 kl. 18:51 (CEST)

Siddiser[rediger kilde]

Burde ikke listen over kjente siddiser være alfabetisk eller etter fødselsår? Etter min mening står det litt for mye informasjon om enkelte også, eksempelvis Lars Oftedal, det er jo egen artikel om han. Hadde vel holdt at det sto at han var første redaktør i SA.Reinhardheydt 1. des 2006 kl. 14:09 (CET)

Burde ordet "siddis" forklarast? Er det allment kjent utanfor Rogaland? Åsmund S. 2. mai 2008 kl. 01:10 (CEST)Svar[svar]

Stavangers areal før 1848[rediger kilde]

Sitat: Bygrensen før utvidelsene omsluttet et landareal på 0,32 km² og fulgte i nord noenlunde nåværende Rosenbergbakken, i vest Løkkeveien med visse unntak til det næværende St Olav-komplekset og over Tivolifjellet (ved Radisson SAS Atlantic Hotel) ned til Breiavatnet.

Kan det stemme at Stavangers befolkning, 8600 innbyggere i 1845, bodde innenfor et så lite areal? Antipoeten 29. sep 2007 kl. 00:17 (CEST)

Stavanger var og er ekstremt tett befolket. Selve byen, eller det som man i dag ser en gang har vært middelaldreby, er på et ganske lite område.

Tull med tall?[rediger kilde]

Også i 1684 brøt det ut en stor brann, og etter den var forholdene så ille at det ble vedtatt å legge ned byen. Som et resultat av det, ble stiftsamtsmannen og lagdomstolen flyttet til Kristiansand i 1671.

Jeg får ikke den setningen til å henge sammen mtp. årstallene...

Fant en link her: http://erlingjensen.net/Historie/tidsepoker.htm . Fant også http://www.byhistoriskforening.org/byhistorien/aarringer_i_byhistorien/1600 . Endrer tidspunktet for flytting til 1686. TomNor 10. jul 2008 kl. 12:02 (CEST)

Oppdatering av folketallet i tettstedet Stavanger[rediger kilde]

Jeg synes det er på tide at det blir regnet ut, og "bestemt" et nytt tall for antall mennesker i tettstedet. Kan noen være så snill å forklare hva som går inn under tettstedet, med mine tall blir innbyggertallet ca. 211000 mennesker? --Simenhjort 4. feb 2008 kl. 20:12 (CET)

Statistikken for tettsteder ligger her. Btd 4. feb 2008 kl. 21:19 (CET)
Per 1. Januar 2007 er ikke direkte oppdatert... Stavanger-regionen er den raskest voksende i Norge, og tallet har forandret seg mye siden da. Men det er vel lite vi kan gjøre med dette, så lenge SSB ikke oppdaterer. --79.160.97.59 7. feb 2008 kl. 17:30 (CET)
Har nok ikke vokst med 30 000, så vi får vente på nye tall fra SSB :-) Btd 7. feb 2008 kl. 18:30 (CET)

Mest kjent[rediger kilde]

Hvordan begrunnes vurderingene om hvem som er mest kjent? Det hele virker noe tilfeldig... Btd 24. mai 2008 kl. 18:30 (CEST)Svar[svar]

Uansett begrunnelse - når f.eks Lars Oftedal, Kitty Kielland og Fartein Valen plutselig blir "mindre kjente" enn f.eks Kristian Valen, Pia Tjelta og Lene Egeli er det noe som skurrer. Endre overskrift? LassiS 24. mai 2008 kl. 22:18 (CEST)Svar[svar]


Litt endringer og forslag til forbedringer[rediger kilde]

  • Samferdsel bør deles inn i vei, tog/bane, fly og evt. båt/hurtigbåt. Trenger bilder
  • Sport bør få egen utdypende artikkel (og bedre tekst)
  • Utdanning bør få eget avsnitt
  • Næringslivsavsnittet trenger relevante illustrasjoner. Trenger bilder (gjerne oljerelatert)
  • Historieavsnittet bør vurderes i utdypende artikkel med et kortere sammendrag på hovedsiden
  • Bør tabellen i politikken med? Eller bare skrive antall formannskapsmedlemmer?
  • Festivalavsnittet ser ut som den er tatt rett fra en lokal turistguide og har heller tvilsomme påstander. Bør fjernes eller skrives kraftig om.

Jeg har ikke gjort noe med språket som det står en oppryddingstag om i starten av artikkelen. Mvh Røed (d · en) 16. sep 2008 kl. 03:09 (CEST)

Kandidat-feilet; Hva må gjøres?[rediger kilde]

Kan noen liste opp, helst i stikkordsform hva som må gjøres for å få siden bedre? Og når evt kan siden være klar for en ny vurdering? SPQR 22. okt 2008 kl. 00:07 (CEST)

Hei, svaret på det kan gis i mange punkter, og det er sikkert mange ulike svar på det. Andre vil kanskje ikke være enig i det jeg skriver, men jeg prøver lell. Noen av svarene er allerede gitt ovenfor her, og noen ble angitt i vurderingsdiskusjonen. Slik jeg ser det er det viktigste nå å gi artikkelen et helhetlig gjennomarbeidelse, en stødigere vurderingsevne mht hva som er viktig å fortelle om Stavanger, og dermed i denne artikkelen, og en mer velproporsjonert balanse mellom delene av stoffet. Flere har pekt på at artikkelen i for stor grad består av stoff som er klipt rett inn fra andre artikler. Jeg tror rent ut sagt at denne artikkelen vil vinne på å bli forkortet med 25%, og da slik at mye av teksten flyttes ut til de artiklene det lenkes til. Historieavsnittet er etter min vurdering periodevis overdimensjonert; detaljgraden rundt 9. april 1940 er overraskende og unaturlig, og avsnittet om Hitlers død er i liten grad er relevant for Stavangers historie. Avsnittet om Viking Fotballklubb er på samme måte svært overdimensjonert i forhold til lagets proporsjonale betydning for byen som helhet - og det er slett ikke naturlig å fortelle om tapte semifinaler i en kommuneartikkel (Tenk deg hvordan det ville sett ut i artiklene om Bergen, Oslo eller Trondheim...). Avsnittene Aviser og Film har etter min mening en fornuftig detaljgrad, og jeg har nå nettopp også redigert Skoler ned til et naturlig nivå. (Her hadde det forresten vært på sin plass å oppgi antall grunnskoler og videregående skoler i kommunen.)
Jeg har klippet ut det nedenforstående avsnittet fra Idrett, og viser avsnittet før og etter som et eksempel på hva jeg mener med unaturlig detaljgrad:
FØR, Overdetaljert: Nærmere sentrum ligger Stavanger Svømmestadion Gamlingen som er et oppvarmet friluftsbasseng på Våland, beliggende i nærheten av Mosvatnet. Gamlingen er utstyrt med 25 meters basseng, barnebasseng, varmekulper, trimrom og badstue og har åpent hele året. Like ved Olavskleviå i Sentrum ligger Stavanger svømmehall som ble bygget i 1971. Svømmehallen har et 25 meters basseng med stupetårn, et barnebasseng samt badstue og solarium. Anlegget ble stengt en periode i 2007 da det viste seg at isolasjonsmassen som inneholdet asbest hadde løsnet etter sprengningsarbeider i Olav Kyrresgate rundt rådhuset[26]. Svømmehallen ble stengt frem til 1. september 2007[27].
ETTER, Naturlig omfang: Stavanger Svømmestadion Gamlingen er et oppvarmet friluftsbasseng på Våland, i nærheten av Mosvatnet. Like ved Olavsklevå i Sentrum ligger Stavanger svømmehall som ble bygget i 1971.
Generelle setninger som ikke angår Stavanger som sådann kan med fordel også fjernes. Et eksempel på setninger som ikke gjelder kommunen spesielt, men norsk kommunalrett generelt: «Bystyret er det øverste kommunale organet i Stavanger, og treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov eller delegasjonsvedtak. Bystyret har det øverste tilsyn med de kommunale forvaltningene, og kan kreve en hver sak lagt frem for orientering eller avgjørelse.»
Det er i utgangspunktet få emner som mangler i artikkelen, dersom man ser den i forhold til Wikipedia:Stilmanual/Kommuner. Men det er noen stikkord fra avsnittet #Samfunn som kan følges opp bedre, og et kort avsnitt om dialekten er også etterlyst.
Jeg håper dette var klargjørende. Når artikkelen kan vurderes på ny er ikke et spørsmål om tid i dager, men om antall endringer til det bedre. Et godt råd kan være å spørre en av oss som stemte mot artikkelen i første vurdering om vi synes den har blitt forbedret tilstrekkelig. Mvh MHaugen 22. okt 2008 kl. 11:22 (CEST)
Ok, det høres rimelig ut. Takk for tipsene, nå har vi noe å jobbe med. SPQR 22. okt 2008 kl. 12:07 (CEST)
Andre verdenskrigavsnittet bør også skrives om, Sola ble angrepet klokka 08:00, i dag? i går? eller "muligens" 9. april 1940? Bør også om mulig være kronologisk og si litt om forberedelsene utover luftvernet på Sola lufthavn (bør vel også nevnes at den ligger utenfor kommunen, men er nært tilknyttet Stavanger by). Mvh Røed (d · en) 22. okt 2008 kl. 16:55 (CEST)
Hele historieavsnittet bør være kronologisk - nå hopper det fra oljealderen tilbake til andre verdenskrig og så kommer 17- og 1800-tall igjen. Krigshistorien bør fokusere på handlinger og virkninger i Stavanger by/kommune. Nå er det mye som enten hører hjemme i andre kommuneartikler eller er felles for regionen, det kan godt nevnes, men bør vise til andre artikler for detaljer. Btd 22. okt 2008 kl. 17:07 (CEST)

Tekstforbedringer[rediger kilde]

«Stavanger har ut i fra sin geografiske beliggenhet vært et naturlig knutepunkt mellom sjøen, de store landområdene på Jæren syd for byen og Ryfylket i øst.»

Stavanger har vel aldri vært et geografisk naturlig knutepunkt for Jæren? Den vanskelige og upraktiske veien til Stavanger var jo en viktig årsak til at Sandnes vokste frem som handels- og havneby. Btd 2. nov 2008 kl. 18:46 (CET)


forbedringspotensial[rediger kilde]

Lurer litt på hva som menes med: "Savner et avsnitt om byen Stavanger, og deretter presentasjon av de ulike bydelene." under Samfunn delen. SPQR 20. mai 2009 kl. 18:28 (CEST)

Jeg er heller ikke sikker på hva som menes. Men det er ett godt poeng der: kommunegrensene passer like naturlig i historieavsnittet. Og et mulig annet poeng også: er det mulig å si noe om forholdet mellom utstrekningen av «byen» (dvs tettstedet) og kommunen?
Og siden jeg først tar ordet her: Artikkelen vokser fint i mange retninger, men du/dere bør igjen vurdere å trekke ut deler av stoffet i {{utdypende}}-artikler, slik at hvert emne (historie, kultur osv) ikke tar for stor del av hovedartikkelen. Da kan artikkelen også bli mer harmonisk balansert, og uproporsjonal stoffmengde blir ikke like påfallende. Mvh MHaugen 26. mai 2009 kl. 21:40 (CEST)Svar[svar]
Skal ta dette til etterretning og prøve å få gjort noe med det. SPQR 26. mai 2009 kl. 23:42 (CEST)Svar[svar]

areal og befolkningstetthet[rediger kilde]

Hei, det ser ut til å ha sneket seg inn noen feilopplysninger om fordelingen av kommunens areal og en del tvilsomme påstander om befolkningstetthet. De korrekte tallene for Stavanger i 2007 er ifølge statkart.no (se referanse i artikkelen om Bergen) 22,21 kvadratkilometer by- og tettstedsbebyggelse som utgjør 31,09 % av kommunens areal (fastland og øyer) på 71,44 kvadratkilometer. I artikkelen her hevdes det at tallet er 43,23 kvadratkilometer og 60,55 %.

Påstandene om at Stavanger er byen med størst befolkningstetthet gir også et noe misvisende bilde. Ifølge ssbs kommunefakta bor eksempelvis 97 % av Oslos innbyggere i tettbebyggelse, og ifølge statkart omfatter denne 61,04 kvadratkilometer, hvilket gir en botetthet på 9 145 innbyggere per tettbebygde kvadratkilometer, mens tallene for Stavanger er 97 % bosatt i tettbebyggelse fordelt på 22,23 kvadratkilometer som gir en botetthet på 5 311 innbyggere per tettbebygde kvadratkilometer. Oslo har altså nærmere 560 000 innbyggere konsentrert på et tettbebygd areal som er mindre enn Stavanger kommune, så formuleringene i artikkelen gir derfor et noe misvisende bilde og kan gi inntrykk av at byen Stavanger er landets mest tettbefolkede område.

Det riktige er at kommunen Stavanger er den i Norge som har høyest andel tettbebygget areal (31,09% i 2007) i forhold til det totale kommunearealet, men det betyr ikke at bybebyggelsen i kommunen er hverken større eller mer tettbefolket enn andre tettsteder. Jeg synes man bør presisere dette nærmere. MvhLexicus 19. jun 2009 kl. 19:19 (CEST)

Stavangers arealandel av tettstedet Stavanger/Sandnes er 43,98 km² ifølge SSB [1]. Vedr. ditt andre punkt finner jeg ikke en slik påstand i artikkelen, men det kan vel tenkes at det er kommunens befolkningstetthet som menes. Btd 22. jun 2009 kl. 16:26 (CEST)

skoleprosjekt[rediger kilde]

har fått en oppgave om stavanger og kjente personer jeg skal finne en berømt forfatter og hintene jeg har er:

1. Mann 2. Død 3. Forfatter 4. skjelden sjukdom, hadde "gjennomsiktige" øyne, det hvite i øyet var som vann.

trenger svar fortest mulig.

plz svar på Benski@live.no jeg leser ikke alltid hva som står på Wikipedia.no

på forhånd takk Dette usignerte innlegget ble skrevet av Benski (diskusjon · bidrag) 15. apr. 2011 kl. 07:44‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Innledningen om Stavanger[rediger kilde]

Hei!

Vil bare gjøre oppmerksom på at innbyggertallene som presenteres for Stavanger, Oslo er helt feil. Oslo er selvfølgelig tettest befolket i særdeleshet her bor det flest folk pr. km2- At Stavanger skal ha dobbelt så mange innbyggere pr. km2 enn Trondheim og Bergen er horribelt å påstå. Alt i følge SSBs tettstedstall for tettsted innenfor egen kommune, der alt er utregnet. Trenger ikke være vanskligere enn det. Stavanger tettsted innenfor kommunen 2774 innb. pr. km2. Oslo 4388, Bergen 2447, Trondheim 2583.

Er ingen Wikientusiast, og det vil nok fortsette. Håper imidlertid dette vil bli rettet, og oppfattet i beste mening. Stavanger er flott! Dette usignerte innlegget ble skrevet av 46.15.193.9 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Tallene i artikkelen gjelder etter det jeg kan se kommunen, og ikke tettstedet. Da er det riktig at Stavanger er tettest befolket. --62.16.204.139 12. okt 2011 kl. 23:32 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 8 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 01:47 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 09:56 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 19 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. jul. 2017 kl. 14:52 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 17 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 20:17 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 06:04 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 08:51 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 13:08 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. sep. 2021 kl. 21:35 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. apr. 2022 kl. 18:20 (CEST)Svar[svar]