Hopp til innhold

Christian Bjelland (1858–1927)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Bjelland
Født30. mai 1858Rediger på Wikidata
Død9. mai 1927Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christian Bjelland (født 30. mai 1858 i Høyland[1][2] i Sandnes; død 9. mai 1927 i Stavanger) var kjøpmann, reder og en av de største innen hermetikk i Stavanger og Norge.

Bjelland ble født på gården Åreskjold i den daværende Høiland kommune. I 1868 flyttet familien Bjelland til Stavanger. Da gikk Bjelland på Sandvigen skole i Bjergsted.

Christian Bjelland er assosierert med hermetikk og Stavanger. Han slo seg stort opp og var kjent over store deler av verden. Chr. Bjellands fabrikker var de største i Stavanger fra århundreskiftet og langt inn i nedgangstidene for hermetikkproduksjonen i byen. Christian Bjelland grunnla Chr. Bjelland & Co A/S, som ble en av landets og verdens største hermetikkprodusenter. For sin innsats for norsk hermetikkindustri ble han i 1907 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han hadde stort sett kontroll over hele fabrikkasjonskjeden fra fiskefartøyer, røykerier, blikkboksfabrikk og etikettfabrikk («iddisar»). Det eneste bedriften var avhengig av utenfra var olivenolje.

«Ikke noe snikksnakk, Bjellands hermetikk, takk,» var et allment kjent munnhell på 1900-tallet. Logoen til Bjelland, «Mannen med fisken» tegnet av Th. Kittelsen, ble sammen med bedriftens varemerke «King Oscar» verdenskjente.

Fram til 1964 hadde bedriften Chr. Bjelland & Co A/S produksjonslokaler og kontorer på Skagen. Fram til våren 1983 var det drift på Verven og Strømsteinen, da Norway Foods Ltd besluttet å legge ned.

Christian Bjelland er i Stavanger hedret med Christian Bjellands gate i Kalhammaren og Christian Bjellands plass på Verven i Storhaug bydel.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Norsk biografisk leksikon, 2. utg., 1999
  2. ^ Kirkebok for Høyland 1858