Dionigi Tettamanzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dionigi Tettamanzi
Cardinal tettamanzi in lodi jan 19th 2001.jpg
Født 14. mars 1934 (83 år)
Renate
Utdannet ved Gregoriana
Nasjonalitet Italia
Religion Den romersk-katolske kirke

Dionigi Tettamanzi
Coat of arms of Dionigi Tettamanzi.svg

Dionigi Tettamanzi (født 14. mars 1934 i Renate) er erkebiskop av Milano (siden 2002) og kardinal i den romersk-katolske kirke. Mellom 1995 og 2002 var han erkebiskop av Genova. Han tilhører kardinalskollegiet siden 1998, og er dessuten medlem av kongregasjonen for prestene, for den katolske utdannelse og de orientalske kirker. I 2005 ble han ifølge mange presseberetninger regnet som papabile, og gikk for å være en av favorittene i forkant av konklavet.

Dionigi Tettamanzi studerte ved presteseminarer i Seveso og Venegono, og ble presteviet i 1957 for erkebispedømmet Milano. deretter studerte han videre i Roma, ved det pavelige universitet Gregoriana.

I årene som fulgte underviste Tettamanzi i fundamentalteologi i mer enn 20 år ved en rekke forskjellige presteseminarer og høyskoler, men var også virksom i menighetssjelesorgen. Han forfattet også mange bøker, og var en hyppig bidragsyter til de katolske avisene "Avvenire" og "Osservatore Romano". Han stilte også opp på fjernsyn. Et av tyngdepunktene i hans engesjement var familiespørsmål.

I 1987 ble han refor ved det pavelige Lombardusseminar.

I juli 1989 utnevnte pave Johannes Paul II Dionigi Tettamanzi til erkebiskop av Ancona-Osma. Bare to år etter fratrådte han, ble han utnevnt til generalsekretær for den italienske bispekonferanse (CEI), en oppgave som vanligvis innebærer at man ikke kan ha tid til å lede et bispedømme samtidig.

I 1995 ble han utnevnt til erkebiskop av Genova, og i juli 2002 til erkebiskop av Milano.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Carlo Maria Martini (S.J.
Katolsk erkebiskop av Milano
(2002–)
Etterfølger:
 nåværende 


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)