Howl’s Moving Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmatiseringen av Howl's Moving Castle, se «Det levende slottet»

Howl's Moving Castle er en ungdomsroman i sjangeren fantastisk litteratur skrevet av den britiske forfatteren Diana Wynne Jones. Boka ble først publisert i 1986, og har senere inspirert Hayao Miyazaki til å lage animasjonsfilmen Det levende slottet. I 1992 kom bokens oppfølger, Castle in the Air.

Handling[rediger | rediger kilde]

18 år gamle Sophie Hatter er den eldste av tre søstre som bor i Market Chipping, en by i det magiske riket Ingary. Som den eldste av barna blir det forventet at Sophie etter hvert skal gå inn i familie-butikken. Ting endrer seg imidlertid når den kraftige "Witch of the Waste" forvandler Sophie til en gammel, stygg kvinne. Sophie forlater butikken og finner seg arbeid som rengjøringsdame for det beryktede Wizard Howl. Hun møter en ild-demon, Calcifer. Hvis Sophie klarer å bryte kontrakten mellom Wizard Howl og Calcifer, skal Calcifer returnere henne til sin opprinnelige ungdommelige form.

Sophie oppdager snart at Howl sprer ondsinnede rykter om seg selv for å unngå arbeid eller ansvar. Døren til slottet hans er faktisk en portal som kan åpnes mot fire områder: Market Chipping, kystbyen Porthaven, den kongelige hovedstaden i Kingsbury, og Howls eget barndomshjem i Wales hvor han gkk under navnet Howell Jenkins. Howls lærling Michael Fisher arrangerer det aller meste av det daglige i Howls virksomhet. Når prins Justin, kongens yngre bror, blir savnet mens han leter etter trollmannen Suliman, gir kongen ordre om at Wizard Howl for å finne dem begge og drepe Witch of the Waste.

Howl har imidlertid sine egne grunner til å unngå The Witch, som tidligere la en mørk forbannelse på ham. Han fortsetter med hell å unngå henne til hun lokker Sophie i en felle. Sophie tror at heksen har kidnappet Howls nåværende kjæreste, Miss Angorian, og Sophie forsøker å redde henne men blir fanget av heksen. Howl tilbringer vanligvis flere timer hver dag for å ta seg best mulig ut for kvinner han møter. Så når Howl kommer for å redde Sophie, ubarbert og uten å ha vasket seg, demonstrerer dette hans ekte kjærlighet til henne. Han dreper heksen og avslører at Miss Angorian faktisk var heksens ild-demon i forkledning. Demonen hadde tatt kontroll over heksen, og forsøkte å skape et "perfekt menneske" ved å smelte sammen trollmannen Suliman og prins Justin. Formelen skulle også gjennomføres med tillegg av Howls hode.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Sophie Hatter

 • Den eldste av tre søstre. Hun jobber i morens hattebutikk da hun som 18-åring fornærmer en kunde som viser seg å være den beryktede Ødeheksa. Heksa gjør henne så om til en 90 år gammel dame. Sophie drar ut for å prøve å finne en måte å bli sitt gamle jeg igjen, og ansetter seg selv som vaskehjelp hos trollmannen Howl, i hans levende slott.

Howell Jenkins

 • En kjent (og fryktet) trollmann fra Wales, som bor i det levende slottet. Han er kjent under mange navn, blant annet Howl.

Michael Fisher

 • Howls 15 år gamle lærling. Etter at han ble foreldreløs bodde han på gaten helt til Howl slapp ham inn i slottet sitt.

Calcifer

 • En fallen stjerne, og Howls ilddemon. Han har inngått en kontrakt med Howl som han vil at Sophie skal bryte, og lover til gjengjeld å bryte forbannelsen som gjør henne til en gammel dame. Gjennom historien gir han Sophie flere ledetråder for at hun skal klare å finne ut hva kontrakten går ut på.

Lily Angorian

 • Ødeheksas ilddemon. Hun jobbet som lærerinne i Wales, der hun blant annet underviste Howls nevø. Hun ble drept av Howl.

Calcifers ledetråder[rediger | rediger kilde]

Calcifer gir Sophie flere ledetråder om hvordan hun kan bryte kontrakten mellom ham og Howl:

 • Calcifer sier dette flere ganger: «Howl is pretty heartless, you know.» («Howl er temmelig hjerteløs, vet du.»)
 • Sophie har vondt i hjertet og sier til Calcifer at han ikke forstår det fordi han ikke har noe hjerte: «Yes I do!» («Jo, det har jeg!»)
 • Calcifer snakker til Howl når Michael forteller at han prøvde å fange en stjerne: «You caught one yourself, didn’t you?» («Du fanget en selv, gjorde du ikke?»)
 • Etter at Howl sier at heksa har tatt ham igjen: «I felt it take.»
 • Til Sophie når de prater: «I’m scared too, I will suffer, if Howl does.» («Jeg er også redd. Jeg kommer til å lide hvis Howl gjør det.»)
 • Etter at Sophie spør om Calcifer var en fallen stjerne: «I suggested a contract on the spot.»