Den norske historiske forening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske historiske forening
TypeForening
Org.nummer975 578 852
Stiftet1869[1]
LandNorge
HovedkontorTromsø
LederMarthe Hommerstad
Lokale ledd11 lokallag
FokusHistorievitenskap
Medlemmer850 (2014)
Nettstedwww.hifo.no

Den norske historiske forening ble stiftet i 1869. I 1990 ble foreningen slått sammen med Norsk historikerforening (HIFO) og Norsk komité for historisk vitskap til dagens organisasjon, som fikk navnet Den norske historiske forening med forkortelsen HIFO. Foreningen har som mål å fremme norsk historieforskning, og å styrke faget historie i høyere utdanning og i skoleverket. En uttalt målsetting for foreningen er å arbeide for en bred formidling og bruk av historie i samfunnet samt å skape et samlende nasjonalt fagmiljø for historikere.

Om foreningen[rediger | rediger kilde]

HIFO eier Historisk tidsskrift, som nest etter Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Skrifter er landets eldste vitenskapelige tidsskrift. Historisk tidsskrift er den viktigste faglige publiseringskanalen for norsk historie. Foreningen utgir dessuten medlemsbladet Historikeren (tidligere HIFO-nytt), som inneholder stoff som vedrører HIFO, historikerprofesjonen og historiefagets plass i samfunnet. HIFO er medeier i Scandinavian Journal of History, som eies av de nordiske historikerorganisasjonene i fellesskap.

HIFO har en egen skoleseksjon som blant annet arrangerer årlige prosjektkonkurranser for elever i ungdomsskolen og videregående skole og etterutdanningskurs for lærere. Hvert år arrangerer et av HIFOs 11 lokallag en større nasjonal konferanse for faghistorikere – Norske historiedager.

HIFO er medlem av Norges kulturvernforbund, Network of Concerned Historians og Network for Education and Academic Rights. Organisasjonen representerer Norge i Den internasjonale komitéen for historievitenskap (Le Comité International des Sciences Historiques).

HIFO deler årlig ut flere priser og stipender:

Formenn i Den norske historiske forening[rediger | rediger kilde]

Formenn i Norsk komité for historisk vitskap[rediger | rediger kilde]

Ledere av Norsk Historikerforening (HIFO)[rediger | rediger kilde]

Ledere av Den norske historiske forening (HIFO) av 1990[rediger | rediger kilde]

Redaktører av Historisk tidsskrift[rediger | rediger kilde]

Redaktørstillingen i Historisk tidsskrift ble skilt ut fra formannsvervet i Den norske historiske forening fra 1955. Fra da av var redaktørene:

Redaktører av HIFO-nytt og Historikeren[rediger | rediger kilde]

Norsk Historikerforening ga ut et medlemsskriv 1982–1984. Fra 1985 fikk dette navnet HIFO-nytt, med egen redaktør. Medlemsbladet ble videreført med konstitueringen av dagens HIFO i 1990. I 2010 skiftet bladet navn til Historikeren.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historikk om HIFO». Arkivert fra originalen 13. april 2014. Besøkt 28. januar 2012. 
  2. ^ Hommerstad, Marthe; forening, leder i Den norske historiske (11. april 2017). «Riksarkivarens uklarheter». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 4. november 2019. 
  3. ^ «Tidligere ledere». 28. februar 2017. Besøkt 4. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]