Hopp til innhold

Ida Blom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ida Blom
Ida Blom
Født20. jan. 1931Rediger på Wikidata
Gentofte
Død26. nov. 2016[1]Rediger på Wikidata (85 år)
BeskjeftigelseHistoriker, professor Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bergen
NasjonalitetNorge[2]
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Academia Europaea (2012–) (tilknytning: AE section History and archaeology)[3]
UtmerkelserSverre Steen-prisen (2000)
Gina Krog-prisen (2009) (sammen med: Gro Hagemann, Elisabeth Lønnå, Aslaug Moksnes, Elisabeth Aasen)
Brageprisen i generell litteratur (1992)
Kommandør av St. Olavs Orden
ArbeidsstedUniversitetet i Bergen

Ida Clara Blom (født Bonnevie, 1931–2016) var en norsk historiker og professor i kvinnehistorie ved Universitetet i Bergen.[4]

Utdanning og virke

[rediger | rediger kilde]

Blom var født og oppvokst i Danmark og flyttet til Norge i 1954. Hun ble uteksaminert ved Universitetet i Bergen i 1961[5] og disputerte ved samme institusjon i 1972 med avhandlingen Kampen om Eirik Raudes land.[6] Hennes forskning omfattet politisk og sosial historie i det 19. og 20. århundre, med vekt på kvinnehistorie. Videre var Blom involvert i sammenlignende forskning på internasjonalt nivå med hensyn til statlig velferdshistorie og nasjonalstatenes historie.

Blom var ansatt ved Historisk fakultet ved UIB fra 1962 til hun gikk av med pensjon. I 1985 ble hun Norges første professor i kvinnehistorie, og dessuten styreleder for UIBs humanistiske kvinneforskningssenter.

Verv og utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble hun medlem av Det norske Videnskaps-Akademi, og i 1996 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Københavns universitetet og dessuten utenlandsk medlem av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitetsakademien i Sverige. Ida Blom ble sammen med Sølvi Sogner tildelt Sverre Steen-prisen i 2000 for Med kjønnsperspektiv på norsk historie (CAF, 1999). I 2006 ble hun æresmedlem i American Historical Association. Hun mottok Gina Krog-prisen i 2009. Ida Blom var også kommandør av St. Olavs Orden.[7]

Ida Blom hadde gjennom årene flere internasjonale verv: Hun var medlem av UNESCO-kommisjonen i perioden 1983–'92, var en av grunnleggerne av og dessuten president for International Federation for Research in Women's History fra 1987 til 95, satt i redaksjonsrådene for flere internasjonale fagtidsskrifter og var hovedredaktør og medforfatter for Cappelens kvinnehistorie, som fikk Brageprisen i 1993.

I september 2008 ble Universitetet i Bergens bygg Allégaten 34 døpt Ida Bloms hus. Huset deles av Senter for kvinne- og kjønnsforskning og Senter for vitskapsteori.[8]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • 1972 Kampen om Eirik Raudes land (dr.avh.)[6]
  • 1980 Barnebegrensning – synd eller sunn fornuft?
  • 1983 Kjønnsroller og likestilling
  • 1988 «Den haarde dyst»: Fødsler og fødselshjelp gjennom 150 år
  • 1992 og 1993 Cappelens kvinnehistorie bind 1 – 3. Redaktør og medforfatter
  • 1994 Det er forskjell på folk – nå som før
  • 1998 Feberens ville rose. Tre omsorgssystemer i tuberkulosearbeidet 1900 – 1960
  • 2012 Medicine, morality and political culture. Legislation on venereal disease in five Northern European countries, c.1870-c.1995

En lang rekke artikler i norske og internasjonale fagtidsskrifter

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ historygreatest.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.ae-info.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Nekrolog På Høyden 29. november 2016». Arkivert fra originalen 30. november 2016. Besøkt 29. november 2016. 
  5. ^ Universitetet i Bergen Arkivert 22. november 2005 hos Wayback Machine.
  6. ^ a b Norsk biografisk leksikon
  7. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 3. januar 2024. 
  8. ^ På Høyden, UIBs nettavis 17.9.2008

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]