Sivert Langholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sivert Langholm
Født19. mai 1927Rediger på Wikidata (94 år)
Beskjeftigelse Historiker, professorRediger på Wikidata
Søsken Odd LangholmRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata

Sivert Langholm (født 19. mai 1927 i Haugesund) er en norsk professor i historie.

Langholm ble universitetslektor i 1961, og professor ved Universitetet i Oslo fra 1976. Sivert Langholm er en av etterkrigstidens mest betydningsfulle sosialhistorikere. Han uttalte i 1970 at hans forskningprogram var å «frigjøre sosialhistorien fra den politiske historiens dominans». Hans metode gikk ut på å analysere individdata for å dra slutninger om sosiale grupper i fortiden. Teknikken med å kvantitativ analyse av individdata kalte omtalte Langholm som mikrohistorie, men med en noe forskjellig anvendelse av begrepet fra den gjort kjent av Carlo Ginzburg. Langholm var en pioner i å anvende datateknikk på analyse av historiske kilder.

Han var prosjektleder for prosjektet Norsk samfunnsutvikling 1860-1900, der to områder ble utvalgt og gjort til gjenstand for saksstudier (Ullensaker og Christiania). Disse to områdene ble analysert gjennom 4 bøker og 30 hovedoppgaver, og var utvalgt fordi disse to områdene ble antatt å være representative for samfunnsendringer på nasjonalt plan i denne perioden. Prosjektet rekrutterte flere forskningstalenter som senere har gjort seg bemerket i sosialhistorie, bla. Jan Eivind Myhre og Tore Pryser. Langholm var også av de første til å analysere valgdata med datateknikk.

I 1996 tok han initiativ til Forum for Universitetshistorie, et arbeid som skal munne ut i 200-årsjubileumsverk om Universitetet i Oslo i 2011.

Han var på 1950-tallet medarbeider i Norsk Allkunnebok.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 1966 Stillingsretten i norsk vernepliktsdebatt og vernepliktslovgivning 1848-1876
  • 1967 Historisk rekonstruksjon og begrunnelse (siste utgave 1997) Metodebok i historiefaget.
  • 1984 Elitenes valg. Sosial avstand og politisk oppslutning blant Christianiavelgerne i 1868
  • List opp publikasjoner av Sivert Langholm i biblioteksdatabasen BIBSYS