Hopp til innhold

Nils Johan Ringdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Johan Ringdal
Født6. mars 1952[1]Rediger på Wikidata
Norge
Død11. sep. 2008[2][1]Rediger på Wikidata (56 år)
Denpasar
BeskjeftigelseHistoriker, oversetter, skribent, kommentator Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Nils Johan Ringdal (født 6. mars 1952 i Oslo, død 11. september 2008Bali i Indonesia) var en norsk historiker og forfatter. Hans liv som forfatter og historiker omfatter byhistorie, flere jubileumsberetninger fra litterære organisasjoner og oppsiktsvekkende bokutgivelser fra homomiljøet – som han kjente fra innsida.

Han tok latinartium med gresk ved Oslo katedralskole, studerte ved Universitetet i Tübingen og Universitetet i Oslo og har vært visiting scholar ved Columbia University i New York. Ringdal var formann i Kommunistisk Universitetslag; KUL 19761978 og Historikerforeningen HIFO 19851987, og forberedte sammenslåingen av den yngre foreningen med Den norske historiske forening under fellesnavnet HIFO. Ringdal har oversatt flere bøker fra tysk, men er i Norge mest kjent for sine bøker om norsk kulturhistorie og okkupasjonshistorie. I 1989 kom det viktige arbeidet Gal mann til rett tid, om okkupasjonstidens justisminister Sverre Riisnæs, et verk som ble lagt merke til også utenfor fagkretser.

Han fikk et bredt gjennombrudd i media med sitt halvt selvbiografiske essay Lystens død? fra 1991. Ringdal var åpen rundt sin homofile legning og skrev flere bøker om emnet. Han ble ansett som kompromissløs i sine beskrivelser av homomiljøet slik han oppfattet det, og om sjokket hans generasjon gjennomgikk da hiv-epidemien kom. Han gjorde en viktig jobb med å informere om aids da han kom tilbake til Norge fra USA i 1983.[3]

Jubileumsboka Nationaltheatrets historie 1899-1999 vakte oppstyr.[4] Kritikere av boka erklærte i 2001 at det skulle komme en «motbok».[5]

Ringdal var bosatt i Oslo, og siden 1989 også deltidsbosatt i Sørøst-Asia, der hans norske partner, legen Georg Petersen, har arbeidet for Verdens helseorganisasjon. De siste årene bodde han i Denpasar på den indonesiske øya Bali.

Ringdal drev også aktiv idrett med blant annet judo og kroppsbygging.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 152371, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.kjendis.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Nordseth, Pål (12. september 2008). «Dette er forferdelig trist». Dagbladet. Arkivert fra originalen 15. september 2008. Besøkt 15. september 2008. 
  4. ^ Dagbladet: «Gyldendal ville stoppe Ringdal»
  5. ^ Dagbladet: «Ny bok om Nationaltheatret»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]