Dansk-svensk gårdshund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dansk-svensk gårdshund
skånsk terrier
Hundetypepinschere, gårdshund, vakt- og vokterhund
OpprinnelseDanmarks flagg Danmark / Sveriges flagg Sverige
Egenskaperbrukshund/familiehund
Livsløp10–14
Størrelseliten-mellomstor (8–15 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr 2 sek. 1.1
(FCI #356)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Dansk-svensk gårdshund (FCI #356) er en liten–mellomstor terrierlignende hund av pinschertype, som videre inngår i FCIs gruppe for pinschere og schnauzere. Typen kan ha oppstått i nordlige Tyskland (tilsvarende Schleswig-Holstein), Danmark og/eller det sørlige Sverige (Skåne), der den tradisjonelt har blitt regnet som en typisk gårdshund, men den fantes i flere av landene rundt Østersjøen. Rasen ble tidligere kalt skånsk terrier i Sverige.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Dansk-svenske gårdshunder

Opphavet til hunderasen er uklart, men man har antatt at den nedstammer fra en miks av tyskætta pinschere og britiske hvite jaktterriere. Et slikt opphav kan forklare både den eksteriørmessige likheten med Jack Russell terrier og foxterrier og likheter med hensyn til utfarging og lynne med flere pinschere. Men den dansk-svenske gårdshunden er ikke like aktiv og vilter som mange terriere er, og den skal dessuten ha et mildere gemytt.

Hundetypen har eksistert lenge, men akkurat hvor lenge og når typen oppsto vet man ikke mye om i dag. Typen var alminnelig på gårdene i Skåne i Sverige, i Danmark og i det nordlige Tyskland på 1800-tallet og framover, men er trolig mye eldre. Lignende hunder har vært gjengitt på malerier siden 1400-tallet og framover. Typen var en nyttig og kanskje nødvendig brukshund på gårdene, der den bekjempet skadedyr, som mus og rotter og lignende.

Etter hvert som industrialiseringen bredte om seg på 1900-tallet ble typen mer og mer sjelden, inntil den sto i fare for å dø ut. Fram til da var denne hunden å regne som en landrase. Danske og svenske kennelmyndigheter tok initiativ til å redde den, gjennom et samarbeid mellom DKK og SKK som tok til i 1985. Typen fikk da navnet dansk/svensk gårdshund, og rasen ble som sådan anerkjent av SKK i 1987 (herunder også automatisk av Nordisk Kennelunion). I senere år har det vært en gradvis økende interesse for rasen, som egner seg ypperlig til en rekke formål. Ikke minst som familiehund. Avlsarbeidet viser også en positiv tendens. Den 5. juni 2008 ble rasen midlertidig anerkjent av FCI. Rasestandarden ble godkjent 26. mars 2009 og publisert 19. mai samme år. Fra 29. april 2019 er imidlertid dansk-svensk gårdshund fullt ut akseptert som en selvstendig hunderase av FCI, med offisiell rasestandard publisert 10. desember 2018.

En vitenskapelig studie av de fem danske hunderasene, publisert elektronisk i Journal of Animal Science den 29. august 2013, viser at dansk spets har størst genetisk variasjon, fulgt av dansk-svensk gårdshund, broholmer, gammel dansk hønsehund og grønlandshund.[1] Dette forundret noen, siden grønlandshunden er den mest utbredte av rasene, men studien viser altså at disse faktorene ikke nødvendigvis har noen sammenheng.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Dansk-svensk gårdshund er en liten, lett rektangulær og harmonisk hund av ubestemmelig opphav. Kroppen er muskuløs og har tørre linjer. Hodet er relativt bredt og har et harmonisk snuteparti med kraftige kjever og mellomstore såkalte knappører/rosenører (hengende ører der tippene ligger nært kinnene). Markert stopp. Dyp brystkasse, rett rygg og ikke for mye opptrukket buklinje. Den kan ha lang eller naturlig medfødt stumphale, som ikke skal være for høyt ansatt. Halen skal bæres rett eller svakt buet (sigdformet) oppover. Muskuløse ekstremiteter.

Hannen skal måle 34–37 cm (± 2 cm) i skulderhøyde og tispen 32–35 cm (± 2 cm). Rasen har hard, kort og glatt pels, der grunnfargen domineres av hvitt med tegninger og flekker i sort, tan, brunt og forskjellige nyanser av rødt.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Dansk-svensk gårdshund er en typisk brukshund og en ypperlig fritidskamerat, men også en utpreget gårdshund som også fungerer som en god vakthund og en kjærlig familiehund. Den skal være en dyktig rottefanger og den egner seg godt for mange former for hundesport, som for eksempel agility, freestyle og lydighet.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Dansk-svensk gårdshund er en livlig, modig, oppmerksom og glad hund med masser av energi og et behagelig gemytt. Rasen har en hendig størrelse og passer godt for førstegangseiere (også barnefamilier), da de er tilpasningsdyktige og sosiale hunder som elsker både voksne, barn og andre hunder. Viktig å bemerke seg at rasen trenger mosjon og mental stimuli for å trives maksimalt. En kombinasjon av godt lederskap, mosjon og trening er nøkkelen til et godt forhold.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som sunn og har få helseproblemer. Pelsen trenger normalt vedlikehold, men siden dekkhårene er glatt tilliggende, korte og strie, er den nærmest selvrensende og svært lettstelt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pertoldi, C., Kristensen, T. N., Loeschcke, V., Berg, P., Praebel, A., Stronen, A. V., ... & Fredholm, M. (2013). Characterization of the genetic profile of five Danish dog breeds. Journal of animal science, 91(11), 5122-5127. https://doi.org/10.2527/jas.2013-6617

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]