Dansk spets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dansk spets
dansk ulvespets, grønlandsspets, samojedspets m.m.
Dansk spets
Hundetypespisshund
OpprinnelseDanmark
Egenskaperbrukshund/familiehund
Forventet livsløp10-14
Størrelseliten/mellomstor (8-13 kg)
Passer forde fleste
Anerkjennelser
FCIIngen! (DKKs X-register) (FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Dansk spets (mangler anerkjennelse) er en liten mellomstor spisshund som har eksistert i Danmark siden slutten av 1700-tallet, men den har aldri vært stambokført.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er kjent fra malerier og fotografier som går tilbake mot slutten av 1700-tallet. Man kan blant annet se en slik hund på Jens Juels maleri av familien Ryberg fra 17961797. Rasen er trolig en nær slektning av tysk spitz, men skiller seg noe fra denne. Allikevel mener mange at den er en varietet, snarere enn en egen rase. I hjemlandet har denne hunden vært holdt primært som gårdshund og selskapshund, spesielt i Jylland.

I 1988 tok Jytte Weiss, den gang formann for Dansk Kennel Klubs «Udvalg for Nationale og glemte racer», initiativ til å samle inn billedmateriale og oppspore avlsdyr rundt om i Danmark. målsettingen var å få denne hunden rasegodkjent, både nasjonalt og internasjonalt. Den 11. januar 1992 ble første mønstring avholdt. Formålet med mønstringen var opprettelsen av et såkalt X-register i DKK. Dette skulle inneholde opplysninger om hvilke av hundene på mønstringen man kunne bruke i avl, ut ifra en foreløpig rasestandard og registrering. Av 19 frammøtte hunder ble 12 godkjent. I 2001 var antallet økt til 165 hunder. I 2003 publiserte også DKK en nye foreløpig rasestandard.

En vitenskapelig studie av de fem danske hunderasene, publisert elektronisk i Journal of Animal Science den 29. august 2013, viser at dansk spets har størst genetisk variasjon, fulgt av dansk-svensk gårdshund, broholmer, gammel dansk hønsehund og grønlandshund.[1] Dette forundret noen, siden grønlandshunden er den mest utbredte av rasene, men studien viser altså at disse faktorene ikke nødvendigvis har noen sammenheng.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er en rektangulær og moderat vinklet, litt under middels stor spisshund. Hodet er middels stort og kileformet. Snutepartiet har samme lengde som skallen. Tydelig markert stopp. Stående, spisse og svært bevegelige ører. Halsen er middels lang, kraftig og tørr, med godt buet nakke. Markert manke, rett rygg og kort lend. Brystkassen når til albuene og er rommelig, men ikke for bred. Tydelig frambryst. Buklinjen er noe opptrukket. Høyt ansatt hale som bæres ringlet over ryggen eller ned mot låret. Kraftige, muskuløse og tørre lemmer, som ender opp i lett ovale labber med godt hvelvede og sluttende tær.

Pelsen er middels lang og tilliggende. Litt lenger ved ørene, og buskete hale. Fargen er fra hvit til kremhvit, av og til med rosaskjær. Den må ikke gi inntrykk av å være lysebrun.

Hannene blir ca. 43–49 cm i skulderhøyde og veier normalt 11–13 kg. Tispene blir ca. 39–46 cm i skulderhøyde og veier normalt 8–10 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er i dag først og fremst en flott familiehund, dernest et god gårdshund og vakthund. Den har imidlertid også en rekke andre egenskaper som brukshund, ikke minst innen hundesport.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er en livlig, vennlig, nysgjerrig hund. Den fungerer utmerket som vakthund, men den skal ikke ha utpreget jaktinstinkt. Den kan bli en ypperlig familiehund, men den må ikke få dominere. Den trenger strikt, men vennlig dressur. Den bør få daglig mosjon og gjerne noen oppgaver om den skal trives maksimalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

http://hunden.dk/Files/Raceportraetter/Dansk-spids.pdf https://da.wikipedia.org/wiki/Dansk_spids http://danskspids.dk/historien-om-dansk-spids/

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen krever gjennombørsting 2-3 ganger i uken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]