Dansk spets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dansk spets
dansk ulvespets, grønlandsspets, samojedspets m.m.
Danish spitz.jpg
Hundetypespisshund
OpprinnelseDanmark Danmark
Egenskaperbruks-/gårds-/familiehund
Livsløp10-14
Størrelseliten/mellomstor (12-18 kg)
Passer forde fleste
Anerkjennelser
FCIIngen! (NKU Gr. 5)
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Dansk spets er en liten til mellomstor spisshund som trolig har eksistert i Danmark siden slutten av 1700-tallet. Stamboken ble åpnet tidlig på 1990-tallet,[1] men typen blir fortsatt ikke godkjent som en selvstendig hunderase av Fédération Cynologique Internationale (FCI). I Norden anerkjennes den imidlertid som en selvstendig rase av Nordisk Kennelunion (NKU), som inkluderer den i FCI gruppe 5.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er som type kjent fra malerier og fotografier som går tilbake mot slutten av 1700-tallet. Man kan blant annet se en slik hund på Jens Juels maleri av familien Ryberg fra 17961797. Rasen kan være en slektning av tysk spitz, men skiller seg en del fra denne. Under rekonstruksjon av rasen på på 1980-tallet ble det også krysset inn samojedhund, trolig for å oppnå en bedre pelstype.[1] Mange mener at hunden kun er en dansk variant, snarere enn en selvstendig hunderase. I Danmark har imidlertid typen vært holdt primært som gårdshund og selskapshund, spesielt på Jylland.

I 1988 tok Jytte Weiss, som den gang var formann for Dansk Kennel Klubs «Udvalg for Nationale og glemte racer», initiativ til å samle inn billedmateriale og oppspore avlsdyr rundt om i Danmark. målsettingen var å få hunden rasegodkjent, både nasjonalt og internasjonalt. Den 11. januar 1992 ble første mønstring avholdt. For å understøtte rekonstruksjonsarbeidet ble Selskabet for Dansk Spids dannet samme året. Dette er i dag offisiell raseklubb i regi av DKK. Formålet var å opprette et såkalt X-register i DKK. Dette skulle inneholde opplysninger om hvilke hunder på mønstringen man kunne bruke i avl, ut ifra en foreløpig rasestandard og registrering. Av 19 frammøtte hunder ble 12 godkjent. I 2001 var antallet økt til 165 hunder, og i november 2003 publiserte DKK en nye foreløpig rasestandard.

En vitenskapelig studie av de fem danske hunderasene, publisert elektronisk i Journal of Animal Science den 29. august 2013, viser at dansk spets har størst genetisk variasjon av de danske hunderasene, fulgt av dansk-svensk gårdshund, broholmer, gammel dansk hønsehund og grønlandshund.[2] Dette forundret noen, siden grønlandshunden er den rasen med størst utbredelse, men studien viser altså at disse faktorene ikke nødvendigvis har noen sammenheng.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er en rektangulær og moderat vinklet, litt under middels stor spisshund. Hodet er middels stort og kileformet. Snutepartiet har samme lengde som skallen. Tydelig markert stopp. Stående, spisse og svært bevegelige ører. Halsen er middels lang, kraftig og tørr, med godt buet nakke. Markert manke, rett rygg og kort lend. Brystkassen når til albuene og er rommelig, men ikke for bred. Tydelig frambryst. Buklinjen er noe opptrukket. Høyt ansatt hale som bæres ringlet over ryggen eller ned mot låret. Kraftige, muskuløse og tørre lemmer, som ender opp i lett ovale labber med godt hvelvede og sluttende tær.

Pelsen er middels lang og tilliggende. Litt lenger ved ørene, og buskete hale. Fargen er fra hvit til kremhvit, av og til med rosaskjær. Den må ikke gi inntrykk av å være lysebrun.

Hannene skal måle 43–49 cm i skulderhøyde og veier normalt cirka 15–18 kg.[3] Tispene skal måle 39–46 cm i skulderhøyde og veier normalt cirka 12–15 kg.[3]

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er i dag først og fremst en flott familiehund, dernest et god gårdshund og vakthund. Den har imidlertid også en rekke andre egenskaper som brukshund, ikke minst innen hundesport.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Dansk spets er en livlig, vennlig, nysgjerrig hund. Den fungerer utmerket som vakthund, men den skal ikke ha utpreget jaktinstinkt. Den kan bli en ypperlig familiehund, men den må ikke få dominere. Den trenger strikt, men vennlig dressur. Den bør få daglig mosjon og gjerne noen oppgaver om den skal trives maksimalt.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen krever gjennombørsting 2–3 ganger i uken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tine Luther Wiegaarden (2003) Den danske spids. Hunden nr. 5 - Maj 2003. https://hunden.dk/Files/Raceportraetter/Dansk-spids.pdf
  2. ^ Pertoldi, C.; Kristensen, T. N.; Loeschcke, V.; Berg, P.; Praebel, A.; Stronen, A. V.; Proschowsky, H. F.; Fredholm, M. (1. november 2013). «Characterization of the genetic profile of five Danish dog breeds1». Journal of Animal Science. 11. 91: 5122–5127. ISSN 0021-8812. doi:10.2527/jas.2013-6617. Besøkt 18. november 2021. 
  3. ^ a b [Red.]. «Dansk Spids». Dansk Kennel Klub. Besøkt 19. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]