Nordisk Kennelunion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordisk Kennelunion


artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Myndelgosml.svg
Norden.jpg
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Nordisk Kennelunion (NKU) er en samarbeidsunion mellom de nordiske landenes nasjonale kennelklubber, som hver i sær er stambokregister for de hunderaser som registreres i det enkelte land. Hensikten med unionen er å standardisere og forenkle regler og retningslinjer omkring nasjonale registereringer, hundeutstillinger og konkurranser m.v.

Alle kennelklubbene i NKU er individuelle medlemmer av Fédération Cynologique Internationale (FCI) og anerkjenner derfor også automatisk hunderaser, regler og retningslinjer som inngår på tvers av landegrensene i FCI-samarbeidet.

Hvert lands stambokregister har anledning og makt til å arrangere utstillinger og konkurranser, samt anerkjenne nye hunderaser i eget land. Hunderaser som blir anerkjent hos en av de nasjonale kennelklubbene i unionen, anerkjennes også automatisk av unionen som helhet, men ikke nødvendigvis av FCI.

Unionsarbeidet krones gjennom årlig å arrangere Nordisk Vinner, en stor internasjonal hundeutstilling som gjerne går over tre dager og mønstrer flere tusen hunder. Utstillingen arrangeres vekselvis mellom kennelklubbene i Finland, Norge og Sverige.

Nasjonale kennelklubber som inngår[rediger | rediger kilde]

Nasjonale hunderaser som inngår[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.