Hedehund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hedehund
holmshund, gulhund, gulehund
2016 Elvis.jpg
Hundetypespisshund, elghund
OpprinnelseSverige Sverige
Egenskaperjakthund/brukshund/familiehund
Livsløp12–14
Størrelsemellomstor (ca. 22 kg)
Passer foraktive, jegere
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Hedehund (anerkjennes ikke av Svenska Kennelklubben) er en mellomstor svensk jakthundrase av spisshundtype. Rasen har egenskaper som stillende elghund. Den kalles også tidvis gulhund, gulehund og holmshund, det siste navnet følger naturlig av Olof J. Holm fra Hede som skapte og eide den første hedehunden man har kjennskap om. Rasen brukes til elgjakt.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Hedehunden oppsto på 1920-tallet, da nevnte Olof J. Holm fra Hede krysset norsk elghund grå med svensk lapphund. Rasen mangler raseklubb og Statens jordbruksverk bestemte i 2010 at Sverige ikke skulle påta seg bevaringsansvar for hedehunden, siden status for rasen var ukjent, både med hensyn til hvor mange hunder som fantes i Sverige og med hensyn til raserenhet.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Hedehunden er en mellomstor spisshund med ganske kvadratisk bygning, tørr og kraftig med god reisning. Den gir et kraftfullt, energisk og modig uttrykk. Hodet er kileformet, langstrakt og tørt, og har tydelig markert stopp. Ørene er høy ansatt, stående spisse og rørlige. Halsen er muskuløs, har god lengde og reisning. Ryggen er rett og har kraftig muskulatur. Kraftig, dyp brystkasse og noe opptrukket buklinje. Beina er tørre, rette og kraftige. Halen er høyt ansatt og kan bæres i bue over rygglinjen eller ringlet over ryggen.

Pelsen er grunnleggende blek gul, men hodet har sort maske og sorte kanter langs de stående ørene. Dekkhårene i brystet, ryggen og langs øvre del av flankene kan ha innslag av sort ytterst i tuppene. Likeledes har halen innslag av sort ytterst og den alle ytterste haletippen er gjerne helt sort. Pelsen er tett, ganske grov og noe strittende. Underulla er tett og myk. Fargen skal være gulrød i mørkere og lysere nyanser.

Hundene blir cirka 50–60 cm i skulderhøyde og veier typisk rundt 22 kg, hvorav hannen gjerne blir en del større enn tispa i snitt.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Hedehunden er en utpreget jakthund for å stille elg, men den har også gode egenskaper som ledhund, ettersøkshund og kløvhund. Den regnes som hardfør, sterk og meget utholdende.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Hedehunden hevdes å ha et stabilt og rolig gemytt, men lite er ellers kjent om hundens egenskaper som familiehund.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen krever jevnlig vedlikehold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]