Danske hunderaser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Myndelgosml.svg
DanishFarmDog.jpg
Dansk-svensk gårdshund
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Danske hunderaser er en liste over hunderaser med opprinnelse i Danmark. Listen teller fem hunderaser, men kun tre av dem er egentlig helt danske av opprinnelse. En rase regnes nemlig som dansk-svensk av opprinnelse og en annen stammer fra Grønland, som offisielt er dansk territorium, og er derfor tatt med i oversikten. Derimot anerkjennes hunderasen grand danois, til tross for navnet, ikke offisielt som dansk, men som tysk.

Om danske hunderaser[rediger | rediger kilde]

Vakt- og vokterhunder[rediger | rediger kilde]

Spisshunder[rediger | rediger kilde]

Stående fuglehunder[rediger | rediger kilde]

En vitenskapelig studie av fem hunderasene, publisert i Journal of Animal Science den 29. august 2013, viser at dansk spets har størst genetisk variasjon, fulgt av dansk-svensk gårdshund, broholmer, gammel dansk hønsehund og grønlandshund.[1] Dette forundret noen, siden grønlandshunden er den mest utbredte av rasene, men studien viser altså at disse faktorene ikke nødvendigvis har noen sammenheng.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pertoldi, C., Kristensen, T. N., Loeschcke, V., Berg, P., Praebel, A., Stronen, A. V., ... & Fredholm, M. (2013). Characterization of the genetic profile of five Danish dog breeds. Journal of animal science, 91(11), 5122-5127. https://doi.org/10.2527/jas.2013-6617