Dagny Bjørnson Sautreau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Dagny Bjørnson)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagny Bjørnson Sautreau
Dagny Bjørson Langen portrait.jpg
Født4. desember 1876
Aulestad
Død1974
Oslo
Gravlagt Vår Frelsers gravlund (1975–)
Ektefelle Albert Langen (18951909), Georges Sautreau (1913–)
Far Bjørnstjerne Bjørnson
Mor Karoline Bjørnson
Søsken Bergliot Ibsen, Erling Bjørnson, Bjørn Bjørnson, Einar Bjørnson
Nasjonalitet Norge

Dagny Bjørnson Sautreau (født Dagny Bjørnson 4. desember 1876Aulestad i Gausdal, død 1974 i Oslo) var det yngste og lengstlevende barnet av dikteren Bjørnstjerne Bjørnson og Karoline Bjørnson. Hun er også kjent som Dagny Langen og Dagny Sautreau.

Liv[rediger | rediger kilde]

I 1871 fikk Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson en datter som de kalte Dagny, men hun døde allerede året etter, bare 9 måneder gammel. Da de fikk sitt siste barn i 1876, fikk også denne datteren navnet Dagny. Hun vokste opp delvis på Bjørnsons gård Aulestad, og delvis i utlandet hvor Bjørnson oppholdt seg lenge av gangen, særlig i Paris. I en alder av 19 år giftet hun seg med den tyske forleggeren Albert Langen, som var redaktør for det tyske satiriske tidsskriftet Simplicissimus i München. Med ham fikk hun sønnene Arne Bjørnson-Langen (1897–1982) og Albert Bjørnson-Langen (1898–1988).

Dagny Bjørnsons første ektemann, Albert Langen

Etter å ha blitt separert fra Langen flyttet Dagny Bjørnson til Paris, hvor hun var mesén for det satiriske tidsskriftet Le Témoin, redigert av Paul Iribe. Her traff hun den franske litteraten Georges Sautreau (1875–1952), og giftet seg med ham på Aulestad i 1913. Georges Sautreaus slekt var bønder fra Bourgogne, men faren var blitt kjøpmann i Paris og tjente seg rik. Sønnen hadde fått en god utdannelse og var blitt litterat. Karoline Bjørnson bodde i mange år hos datteren og svigersønnen i Paris om vinteren.

Etter morens død i 1934 ryddet Dagny Bjørnson Sautreau opp i farens manuskripter, som hun gjennomgikk sammen med litteraturhistorikeren Francis Bull. Hun skjenket dem senere til Universitetsbiblioteket i Oslo. I 1937 utga hun farens brevveksling med Christen Collin (Bjørnstjerne Bjørnsons og Christen Collins brevveksling 1889-1909).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Dagny Bjørnson Sautreau – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons